Autorităţile locale au prezentat miercuri, alături de artistul restaurator care s-a ocupat de statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk, sculptorul Ion Oprescu, lucrările realizate în ultimele luni, începând din mai-iunie, la monumentul din Piaţa Libertăţii.
„Mă bucur că a putut fi dezvelită această minunată statuie a Timişoarei, după ce a fost restaurată. Sunt convins că timişorenii şi vizitatorii Timişoarei vor aprecia modul în care ea arată după o intervenţie a unui profesionist adevărat în restaurări, domnul Ion Oprescu. În sfârşit, acest monument excepţional este cu adevărat pus în valoare şi poate fi văzut în toată splendoarea sa, aşa cum sunt în general monumentele puse în valoare în pieţele faimoase ale lumii: nu mai este mascat de nimic şi cred că împreună cu backgroundul pe care îl vedem când venim de pe Alba Iulia, mă refer laPrimăria Veche, sau cum venim în sens contrar, cu Catedrala Ortodoxă care se întrezăreşte pe Alba Iulia, oferă o imagine de adevărat oraş cu istorie pentru municipiul Timişoara”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Unii timişoreni consideră însă că „backgroundul” cam lasă de dorit dacă ne gândim la starea în care se află imobilele din Piaţa Libertăţii şi faptul că această piaţetă este acum goală.
De iluminatul artistic inaugurat în 2012, când Robu a vrut să ilumineze copacii şi statuia restaurată acum, s-a ales praful – piaţa a fost reabilitată ulterior, arborii au fost tăiaţi majoritatea…
Restaurarea monumentului a costat 105.575 de lei, bani de la bugetul local, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
„S-a făcut un proiect care a fost avizat de Comisia Naţională de Monumente, de asta a întârziat un pic șantierul… Orice șantier de restaurare se face primăvara sau toamna, pentru că sunt parametri, sunt produse care nu rezistă la temperaturi ridicate. De exemplu, a trebuit să aștept să aștept să scadă temperatura, pentru că un anumit produs la 30 de grade ia foc. Era spectaculos dacă se aprindea monumentul”, a povestit artistul restaurator.
Pentru alungarea porumbeilor au fost amplasate dispozitive cu ultrasunete pe statuie, iar autorităţile speră ca acestea să dea rezultate. Dacă nu, specialiştii propun mutarea lor din Piaţa Libertăţii.
„Sunt dispozitive cu ultrasunete, recunosc că nu se integrează cu monumentul baroc, se va găsi până la urmă o soluţie (…) Am renunțat la varianta cu plasă, pentru că am avut discuții de la bun început, fotografii nu puteau să facă poze… Singura soluţie ar fi să mutăm porumbeii, e unica variantă deșteaptă, să nu-i mai hrănim aici, acum sursă de apă nu mai avem, a dispărut fântâna. În Paris sunt specialiști care mută porumbeii. Le pun apă și mâncare în zona în care vor să-i mute”, a mai explicat Oprescu.
Istoricul monumentului
„Actuala compoziţie statuară a fost comandată în anul 1753, la Viena, de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut”, amintesc autorităţile locale.
Sf. Nepomuk este protectorul catolicilor din Banat.
Monumentul din Piaţa Libertăţii a mai fost restaurat în perioada 1999-2000, tot de către sculptorul Ion Oprescu.
Articole pe aceeași temă:
Statuia Sf. Nepomuk si copacii din Piata Libertatii, iluminati artistic
Citiți principiile noastre de moderare aici!