Noua piaţă din Iosefin, o clădire cu parter, mezanin şi două etaje, o investiţie de 12 milioane de lei demarată de fosta administraţie a oraşului, ar fi trebuit să fie gata, potrivit termenului iniţial de execuţie, în vară, dar constructorul nu a reuşit să respecte data. Ulterior a fost convenit cu beneficiarul, Primăria Timişoara, un alt termen, 30 septembrie, motivându-se că lucrările au fost sistate cu acceptul municipalităţii pe perioada iernii, iar amplasamentul pentru noua piaţă a fost eliberat şi predat executantului mai târziu decât era prevăzut din cauza unor lucrări ale Enel.
Lucrările nu sunt nici acum complet gata, dar joi oficialii primăriei au vizitat obiectivul şi a fost semnat procesul-verbal de recepţie. Unii membri ai comisiei de recepţie nu s-au arătat prea încântaţi de modul în care arată piaţa, de calitatea finisajelor, dar au evitat să facă oficial declaraţii pe această temă în lipsa primarului Nicolae Robu, de altfel preşedintele comisiei de recepţie, care s-a lăsat aşteptat mai bine de o oră. Cert este că s-a făcut o anexă la procesul-verbal de recepţie şi există mai bine de o pagină de observaţii, unde au fost trecute toate neregulile, lucruri de care constructorul trebuie să se ocupe în termen de 30 de zile. În principal mai este de lucru la partea de finisaje şi trebuie montate lifturile.
În plus, trebuie amenajată şi zona din faţa pieţei, dar constructorul spune că de acest lucru trebuie să se ocupe altcineva, fiind vorba de un alt proiect al primăriei care prevede reabilitarea străzii Iancu Văcărescu, deschiderea circulaţiei auto în ambele sensuri şi realizarea de parcări pe tronsonul de la bulevardul Regele Carol I spre canalul Bega. Cei care s-au ocupat de construcţia noi pieţe mai trebuie, după ce comercianţii se vor muta în noile spaţii, să demoleze vechea hală şi anexele care au mai rămas pe Văcărescu.
„Mai sunt de făcut finisaje, vopsitorie la jardiniere de exemplu, plinte, retuşuri după vopsit, mai sunt lifturile de montat. Vor fi cinci lifturi, două de marfă, două de persoane şi unul panoramic. Sistem de ventilaţie (n.r. – pentru zona destinată fast-food-urilor) nu a fost prevăzut în proiect şi din punctul meu de vedere este o omisiune a proiectantului”, a explicat şeful de şantier, Nicolae Mâţu. Din punctul său de vedere … lucrările sunt în grafic. „Din punctul meu de vedere nu s-a întârziat. Eu nu ştiu. Ştiu că va apărea anexa asta şi trebuie să terminăm. Şi de demolarea halei tot noi ne vom ocupa, drumul şi parcarea sunt prevăzute într-un alt proiect care ţine de strada Iancu Văcărescu. Noi nu vom face absolut nimic la drum”, a adăugat şeful de şantier.
La recepţie a fost prezent şi patronul societăţii Confort, Georgică Cornu. „Construcţia este în stadiu final. Azi o să fie o recepţie şi o să fie o anexă 2 care o să aibă termen de lichidare în 30 de zile.
Este o investiţie mare, pretenţioasă, încercăm să o facem la timp chiar în situaţia în care ne aflăm, trecem prin insolvenţă şi nu pentru că mi-am dorit-o eu, aşa cum am văzut că a apărut pe anumite site-uri, este o insolvenţă prin care trebuie să trecem de nevoie, pentru că avem foarte multe creanţe pe lucrări contracte pe care nu le încasăm şi atunci am fost obligaţi să facem treaba asta. Probleme pe şantier deosebite nu au fost, au fost probleme în ultimul timp cu subantreprenorii”, a afirmat Cornu.
Omul de afaceri nu a oferit prea multe explicaţii cu privire la motivele care au dus la întârzierea lucrărilor, dar l-a acuzat în schimb pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu că, cităm, „aranjase” să primească altcineva contractul cu Piaţa Iosefin. „Nu vreau să mai intru în chestiile astea. Grupul nostru de firme nu a avut o relaţie tocmai bună cu primarul Ciuhandu, nu ştiu din ce motiv, probabil că dânsul o ştie şi ar trebuie să o spună. A fost o lucrare pe care dânsul o aranjase cu altcineva, dorea să o dea altcuiva, noi am făcut contestaţie, au fost nişte controale de pe la Guvern, nu ştiu dacă n-au luat şi amenzi… Şi atunci au fost dup-aia şi anumite beţe în roate puse, aşa cum e în România. Mai sunt anumite lucruri de terminat…”, a conchis Cornu.
În ceea ce priveşte finisajele, patronul societăţii s-a declarat mulţumit de cum arată unele, dar a admis că altele ar fi putut să fie realizate mai bine şi a dat asigurări că… se vor face.
Chiar dacă primarul Robu declara, la finele lunii septembrie, că timişorenii se vor putea bucura de noua piaţă din Iosefin din octombrie acest lucru nu va fi, evident, posibil. Potrivit directorului de la SC Pieţe SA, Victor Ştefan, exceptând zona de la parter, unde se vor vinde legume-fructe, toate spaţiile din noua piaţă vor fi scoase la licitaţie.
Piata Iosefin nu va fi gata de Ziua Timisoarei! Noul termen de finalizare e 30 septembrie
Noua piata din Iosefin nu e gata, dar va fi deschisa in octombrie. Vedeti imagini!
Citiți principiile noastre de moderare aici!