Şi la acest scrutin, sediul BEJ va fi situat pe Calea Aradului, în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului. Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor le-au reamintit reprezentanţilor prefecturilor că există o serie de sacţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul electoral. Refuzul cetăţenilor de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui secţiei de votare, continuarea campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor în ziua votului se sancţionează cu amendă între 1.500 până la 4.500 de lei. Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea materialelor de propagandă electorală este de asemenea pedepsită. La categoria infracţiuni se încadrează împiedicarea prin orice mijloace a exercitării dreptului de a alege, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, pedeapsa fiind cu închisoarea, de la 6 luni la 5 ani.
Primarii timişeni uită de dotările IT primite
Zoltan Marossy, noul subprefect, a participat la ultima videoconferinţă susţinută cu şefii din cadrul Ministerului de Interne, cu această ocazie fiind realizat un inventar al activităţilor realizate pentru buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale. Din discuţiile purtate a reieşit că cea mai mare problemă este cea privind supravegherea video a celor ce vor vota în cadrul secţiilor de vot speciale. Toţi cei care nu sunt din localitate vor putea vota numai la secţii speciale şi nu pe liste suplimentare. Acestea vor fi supravegheate obligatoriu cu webcam-uri, imaginile fiind stocate pe calculator.
„Trebuie găsite modalităţi de a rămâne în limitele bugetului aprobat pentru prezidenţiale. Alegerile naţionale se susţin financiar din bugetul de stat. Primarii au solicitat calculatoare, webcam-uri, alţii vor specialişti care pot filma. E clar că nu putem plăti pentru aşa ceva”, a declarat Marossy. El a făcut un inventar al primăriilor care pot susţine din resurse proprii aceste secţii speciale. La nivelul Timişului, mai puţin de jumătate dintre cei întrebaţi dacă se descurcă pe plan local au spus că nu au nevoie de ajutor. Mai precis, scorul a fost următorul: din 99 de primari chestionaţi 42 au spus că se descurcă. Pentru a vedea cine nu prea ştie ce a primit în patrimoniu, Prefectura a demarat o anchetă prin care să se stabilească localităţile care au beneficiat de programul naţional de informatizare, prin care comunele au primit calculatoare şi chiar webcam-uri. De asemenea, s-a solicitat de la Inspectoratul Şcolar lista localităţilor din Timiş unde au fost trimise la instituţiile de învăţământ echipamente IT. „Unii au minţit. Au uitat că au primit dotări, în Timiş s-au investit mulţi bani în aceste echipamente”, a mai spus Marossy. El a anunţat că deocamdată totul e la nivel de glumă, dar va fi glumă până înainte de alegeri, când cine nu e cuminte va fi sancţionat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!