Lucrările la noul corp de clădire au început în urmă cu aproximativ o lună. Construcția se ridică pe locul unei vechi clădiri, amplasament pus la dispoziție de Primăria Timișoara. După finalizarea lucrărilor, noua construcție va fi în proprietatea Consiliului Local Timișoara, reprezentanții acestuia având obligația să nu îi schimbe destinația timp de cinci ani. Miercuri, 12 iunie, a avut loc festivitatea oficială de începere a lucrărilor, când reprezentanți ai maghiarilor au îngropat la temelia noii construcții și o capsulă a timpului, cu planul construcției și chiar un stick cu activitățile copiilor de până acum.
„Pentru perioada 2016-2020, Guvernul Ungariei a lansat un proiect de construcții și extinderi de creșe, respectiv grădinițe, care se extinde și peste granițele Ungariei. Este vorba de un program de miliarde de forinți. În Timiș sunt dotate opt grădinițe cu diverse mijloace didactice. Opt grădinițe din Timiș cu secție maghiară vor primi teren de joacă. Se desfășoară și două mari investiții în cadrul acestui program – o investiție se desfășoară la Lugoj, unde dintr-o casă cumpărată cu bani din acest program și reabilitată se înființează o creșă cu predare în limba maghiară pentru 10-12 copii, iar investiția cea mai mare este extinderea Grădiniței cu Program Prelungit numărul 10 din Timișoara, care aparține Liceului Teoretic Bartok Bela. Astăzi am asistat la depunerea pietrei de temelie a acestei construcții, care între timp a început. Construcția se face în locul unei clădiri vechi, care a fost demolată. Va fi o clădire cu parter și un etaj. La parter va funcționa o bucătărie, respectiv o sală de mese, iar la etaj va fi o sală multifuncțională, care va putea găzdui diferite evenimente legate de activitatea grădiniței, care își desfășoară activitatea într-o clădire alăturată. Va exista și un cabinet de psihopedagogie. Sperăm ca până la sfârșitul anului 2019 această clădire să fie inaugurată și pe parcursul anului școlar 2019-2020 să fie și folosită de instituția de învățământ”, a spus Halasz Ferenc, vicepreședinte al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România.
Această construcție, împreună cu proiectare și demolarea vechii clădiri costă în jur de 430.000 de euro, o finanțare exclusiv a Guvernului Maghiar, care s-a realizat în baza unui contract cu Consiliul Local Timișoara, care și-a dat acceptul ca pe terenul primăriei să se poată realiza această investiție. După terminarea investiției, Primăria Timișoara va primi clădirea cu absolut toate dotările, singura condiție fiind ca timp de cinci ani să funcționeze grădiniță și învățământ în limba maghiară. Acum, în această clădire a Grădiniței P.P. nr. 10 funcționează două grupe de preșcolari cu peste 50 de de copii și două clase pregătitoare ale Liceului Bela Bartok. Practic, noua clădire va fi folosită de aproximativ 110 preșcolari și elevi.
Finanțarea Guvernului Maghiar vine în urma solicitării Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România.
În total, în această perioadă, Guvernul Maghiar investește aproximativ 820.000 de euro în lucrările care au loc la grădinițele și creșele din Timiș. Un sprijin nerambursabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!