La nivel național, peste jumătate de milion de copii au început de azi evaluările naționale. Este vorba de elevii de clasa a doua, care au început azi cu limbile română și maternă. Săptămâna viitoare, elevii de clasa a patra vor susține trei astfel de evaluări, iar colegii lor din gimnaziu, cei de clasa a șasea, vor fi testați la limba română și științe exacte și ale naturii.
Elevii de clasa a doua au cele mai multe zile de probă. Ei au început azi, 13 mai, evaluarea scrisă la limba română și limba maternă, sub umbrela „Limbă și comunicare”. La aceeași categorie, mâine, 14 mai, elevii vor susține proba de citire în limba română, iar în 15 mai, elevii din cadrul minorităților naționale vor parcurge aceeași probă, doar că în limba maternă.
Joi, 16 mai, micuții de clasa a doua vor fi testați la „Matematică și științele naturii”. Pe 17 mai este ultima probă, de data aceasta doar pentru elevii minorităților naționale, care vor susține evaluarea la limba română, scris-citit.
Săptămâna viitoare, urmează evaluarea pentru elevii de clasa a patra. În 21 mai, aceștia susțin evaluarea la Limba Română, în 22 mai urmează proba la Matematică, iar 23 mai e zi de probă doar pentru cei din minoritățile naționale, care vor da proba la limba maternă.
Elevii de clasa a șasea vor susține probele la evaluarea națională în zilele de 28 și 29 mai, respectiv la Limba Română și la Matematică și Științe ale naturii.
„Probele au o structură și caracteristici de evaluare similare celor administrate în anii anteriori. Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaționale și implică un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV și EN VI).
Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test”, spun cei de la Ministerul Educației.
Rezultatele acestor evaluări individuale nu se afișează, nu se comunică public iar rezultatele nu vor fi trecute în catalog. În schimb, acestea vor fi folosite pentru a genera statistici care să fie ulterior folosite în interiorul unităților de învățământ, pentru a se lua măsuri care să fie în beneficiul elevilor, părinților și al cadrelor didactice și personalului didactic de sprijin.
UPDATE. Câteva sute de elevi absenți
Peste 6000 de elevi de clasa a II-a din județul Timiș au fost așteptați azi să participe la Evaluarea Națională, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Au fost însă câteva sute de absenți.
„Astăzi a debutat evaluarea la clasa a II-a. Referitor la evaluarea de astăzi, au fost înscriși 6287 de elevi și s-au prezentat 5769. Se poate observa că avem un număr de 518 elevi care nu s-au prezentat astăzi pentru a susține evaluarea la clasa a II-a”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea.
Pentru săptămânile următoare, reprezentanții IȘJ Timiș transmit că așteaptă peste 5000 de candidați la fiecare categorie de vârstă.
„La clasa a IV-a avem înscriși 5781 de elevi iar la clasa a VI-a avem 5645 de înscriși”, a mai adăugat Cosmin Hogea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!