La începutul acestui an, reprezentanții municipalității anunțau că a fost semnat contractul cu dezvoltatorii care se vor ocupa de întocmirea Registrului Spațiilor Verzi din Timișoara, o premieră pentru oraș.
În prima etapă a fost dezvoltată platforma digitală de asocierea Eterra Map SRL și Megagis SRL. În iunie, aproape jumătate de an mai târziu, prima echipă de profesioniști a luat la pas parcurile din oraș pentru a colecta date de pe teren cu ajutorul unor echipamente speciale. Primarul Timișoarei susține că administrația actuală ia mai multe măsuri pentru a crește suprafața și calitatea spațiului verde în oraș.
„În sfârșit, vom avea date exacte cu privire la suprafața reală a spațiului verde din Timișoara, a numărului de arbori dar și a sănătății lor. Este un instrument de lucru absolut necesar pentru a putea proteja și spori zestrea verde a orașului. Doar în ultima campanie de plantare, derulată în toamnă-primăvară anul acesta, am plantat 1.800 de arbori și 9.500 de arbuști. Luăm măsuri punctuale pentru a proteja spațiile verzi transformate în zone cu noroi. Avem, de asemenea, în lucru proiecte de regenerare urbană care cresc suprafața de spațiu verde în zonele vizate, în Fabric și Iosefin. Sunt câteva din măsurile pe care le luăm pentru a crește calitatea spațiului verde în Timișoara”, transmite Dominic Fritz.
Cum se face inventarul spațiilor verzi
După implementarea platformei digitale, etapă care a durat cât a fost preconizat, datele din oraș referitoare la spațiile verzi au început acum să fie colectate cu ajutorul echipamentelor specializate, cu scanner LIDAR. Vor fi măsurate suprafețele exacte ale parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor stradale etc.
Arborii, arbuștii și gardul viu vor fi inventariați după specie, vârstă și condiție, iar baza de date va fi actualizată în permanență. Arborii ocrotiți, cu valoare estetică deosebită și cu un au diametru mai mare de 50 de cm, vor fi scanați integral și transpuși într-un model 3D. Tot pentru ei se va realiza o imagine termică, pentru verificarea stării de sănătate.
Conform datelor existente, Timișoara are peste 160.000 de arbori și 525 de hectare de spații verzi.
Registrul spațiilor verzi cuprinde un sistem informațional de tip GIS (geographic information system), cu o interfață de tip hartă digitală. El reprezintă o obligație legală pentru administrațiile locale.
Vă reamintim, în 2021, Primăria Timișoara a fost amendată de inspectorii Gărzii de Mediu pentru că nu avea un astfel de Registru al Spațiilor Verzi. Un an mai târziu, în septembrie 2022, municipalitatea a lansat licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de realizarea acestuia. Pentru acest registru, municipalitatea dă aproape 600.000 de euro.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“a fost dezvoltată o platformă digitală în care va fi ținută evidența tuturor spațiilor verzi din oraș”
😂🤣😂🤣😂🤣😂🤪
#daca nu e conectata cu AI, tot degeaba 😂🤣😂
#600k oiro
#🤪
-
Asta nu e un sistem informatic geografic?
-
ma indoiesc ca legea 24/2007(!) prevede “gis”, lidar si alte abureli. cat despre Ai, ar merge recunoastere de plante pe baza de retele neuronale&sht, ca si eu am pe celular vreo 3 aplicatii plus goagla 🤣😂🤣. si ai gps, poza, identificare.
#tichie de margaritar
#🤪
-
sa puneti si harta “spatiilor verzi”, sa trimitem poze cu “confirmarea”
-
A rezolvat Robu problema lipsei spatiilor verzi. A trecut Padurea Verde in oras. Daca nu facea asta eram amendati de UE.
-
A rezolvat problema cu asfalt. nu mai e nevoie sa calculezi.
-
Sper ca vor fi luate in calcul si zonele cu plantatie de ambrozie si buruieni
Ca de altfel si ele au un rost produc oxigen