Şapte echipaje ale operatorului care asigură, prin contract cu primăria, lucrările de dezinsecţie, au ieşit, joi seara, pe teren. Traseele lor au cuprins zonele Cetate, Aradului Vest şi Aradului Est, Bucovina, Torontalului, Mircea cel Bătrân, Ion Ionescu de la Brad şi Soarelui, malurile canalului Bega şi mai multe parcuri din oraş – Parcul Copiilor, Parcul Botanic, Parcul Rozelor, Parcul Alpinet etc.
„Important este să ajungem în parcuri, în zonele verzi, deoarece vectorii au ca pondere, locul în care stau, vegetaţia, motiv pentru care se realizează dezinsecţia pe domeniul public pe zonele verzi, fie în parcuri, fie pe aliniamentele stradale. Tratamentele aeriene se vor suprapune cu a doua tură de tratamente terestre, îi vom surprinde şi din aer şi de la sol. Scopul este să folosim particule cât mai mici, mă refer la substanţa pulverizată, să aibă între 35 şi 50 de microni, atunci aerosolul stă mai mult în aer, eficienţa este mai mare. Am avut sesizări legate de prezenţa vectorilor mai ales din Calea Şagului, din zona Soarelui, din zona Mehala, mai ales în locurile unde există şi lucii de apă şi în zonele în care în subsolurile blocurilor există umiditate. Pentru a fi eficiente aceste tratamente este obligatoriu să se facă într-un anumit interval orar şi la o anumită temperatură. Albinele sunt ziua afară, nu dorim să omorâm albinele, ţânţarii sunt seara afară, scopul este să avem eficienţă, nu doar să ne plimbăm”, a explicat directorul interimar al Direcţei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
Autorităţile locale dau asigurări că substanţele utilizate de firma care se ocupă de dezinsecţie sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele. Totuşi, insecticidele folosite pentru combaterea muştelor şi a ţânţarilor pot afecta albinele în zbor în condiţii de soare puternic şi peştii.
„Se intervine cu utilaje de produs ceaţă rece autopurtate, sunt nişte nebulizatoare de mare capacitate care produc o ceaţă, picătura fiind între 35 şi 50 de microni, deci ideală cât să stea cât mai mult în aer, practic se umple spaţiul cu nişte particule de substanţă activă care ucide insectele. Se intervine cu şapte utilaje cu nebulizatoare.
Probleme sunt în aproape toate zonele cu spaţii verzi datorită trecerii bruşte de la sezonul rece la sezonul cald, fără sezonul intermediar, fără primăvară practic”, a afirmat Leonard Roman, patronul firmei care se ocupă de dezinsecţia oraşului. Acesta spune că tratamentele vor continua după ce trec sărbătorile, când se va interveni şi cu un elicopter.
„După sărbători se vor continua tratamentele, spre sfârşitul lunii vom efectua şi operaţiuni cu mijloace aeriene. În momentul în care se stabilizează vremea pe o perioadă mai lungă de timp se va interveni şi cu elicopterul. Asta va fi la sfârşitul lui mai-începutul lui iunie, sfârşitul lui iunie-începutul lui iulie, în perioada asta, să putem acoperi de două ori suprafaţa oraşului ca să avem o linişte mai îndelungată”, a adăugat Roman.
Oficialii municipalităţii fac apel şi la locuitorii urbei, la simpli cetăţeni, firme şi instituţii publice, să ia măsuri pentru combaterea muştelor, a ţânţarilor şi a gândacilor concomitent cu acţiunile iniţiate de ei şi să aibă grijă ca pe proprietăţile lor să fie curăţenie, să salubrizeze şi să igienizeze spaţiile proprii de depozitare a deşeurilor menajere, spaţiile interioare şi pe cele exterioare din jurul clădirilor, în caz contrar riscând sancţiuni. Amenzile sunt de la 500 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice.
Totodată, cetăţenii pot semnala prezenţa insectelor la dispeceratul Deraton, la telefon 0256/ 214.778, sau direct la Primăria Timişoara, la Direcţia de Mediu, sunând la 0256/408.366.
Citiți principiile noastre de moderare aici!