Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, lucrările de deratizare au demarat din această săptămână. Reprezentanţii municipalităţii spun că acestea se desfăşoară în zona Pieţei Traian, în Kuncz, în cartierele Elisabetin şi Cetate, precum şi în parcurile situate de-a lungul canalului Bega.
„Apariţia acestor rozătoare se datorează pe de o parte subsolurilor neigienizate unde există numeroase depozitări, dar şi depozitării necorespunzătoare a deşeurilor menajere în pubele, fapt ce favorizează existenţa din belşug a hranei”, a afirmat viceprimarul Adrian Orza.
Autorităţile au făcut apel şi la cetăţeni, persoane fizice, asociaţii de proprietari/ locatari, persoane juridice, instituţii, societăţi comerciale, să ia măsuri urgente pentru combaterea rozătoarelor, pe cât posibil concomitent cu operaţiunile primăriei.
În caz contrar, timişorenii riscă să fie sancţionaţi. Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 prevede sancţiuni dacă nu se efectuează lucrări de deratizare imediat ce se constată apariţia şoarecilor şi a şobolanilor sau nu se iau măsuri odată cu acţiunile organizate şi coordonate de primărie, prin operatorii în domeniu. Amenzile sunt de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
Unii timişoreni se plâng însă că nu au bani pentru lucrările de deratizare. Reprezentanţii Consiliului consultativ de cartier Calea Şagului – Elisabetin – Odobescu spun că unii oameni le-au cerut ajutorul pentru că nu îşi permit să plătească deratizarea. „Unii îşi permit, alţii nu, dar cred că ar trebui să încerce să facă un efort pentru că este vorba şi de sănătatea lor. Deratizarea ar costa cam 150-160 de lei la o scară de bloc”, a afirmat preşedintele Consiliului consultativ de cartier, Elena Ivan. Alţi reprezentanţi ai acestui for consideră că primăria ar trebui să-i sprijine pe cei fără posibilităţi financiare şi în efectuarea lucrărilor de combatere a rozătoarelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!