Formaţiunea de Intervenţie Rapidă SALVO din cadrul Primăriei Timişoara şi Secţia de Paramotor a Clubului Sportiv Universitatea de Vest organizează în acest sfârşit de săptămână, la Giroc, „Timişoara Paramotor Open 2015”.
Evenimentul cuprinde un concurs aeronautic de aeronave ultrauşoare – clasa motoparapantă, competiţie organizată sâmbătă, şi o amplă acţiune de căutare şi salvare cu sprijin aerian, care va avea loc duminică.
Competitorii, veniţi nu doar din Timiş, ci şi din Arad, Braşov, Bucureşti şi alte zone ale ţării, s-au adunat sâmbătă dimineaţa în zona digului, pe malul râului Timiş, de unde şi-au luat zborul. Cei mai vârstnic are peste 60 de ani, dar microbul îi prinde îndeosebi pe tineri.
„Practic de 2 ani acest sport. Îl practic de plăcere, nu pot povesti senzaţia pe care o am când zbor… Este primul concurs pentru mine, al zborului nu-i mai ştiu numărul”, ne-a spus Bogdan Lupulescu, un participant în vârstă de 19 ani.
După concurs, sâmbătă seara vor fi şi demonstraţii cu motodeltaplanul la Giroc.
„Dimineaţa şi după-amiază are loc concursul aeronautic, iar la mijlocul zilei vom face un curs gratuit de paramedic pentru toţi cei care doresc şi cei care vor să participe la acţiunea de căutare-salvare de mâine (n.r. – duminică) dimineaţă. Competiția este una clasică, cu probe din catalogul probelor Campionatului Mondial de Paramotor. Prima probă a fost de precizia aterizării, vor mai fi, pentru paramotor spate, proba de piloni, foarte spectaculoasă, proba de slalom japonez, precizia aterizării şi o probă interesant de slow-fast, încet-repede. Deseară, după ce terminăm probele competiţionale, colegii noştri de la Aerodromul Cioca, piloţi de avioane ultrauşoare, motorizate şi motodeltaplane, ne vor face o mică demonstraţie aeronautică, câteva treceri la verticală. Estimez că în jurul orei 20. Tot deseară va veni trupa Giroceana pentru un spectacol”, a prezentat programul Ionuț Riteș, antrenorul clubului de paramotor al CS UVT.
De regulă cei care practică acest sport au propriile aparate de zbor, deci cei care au astfel de pasiuni trebuie să facă întâi o investiţie de câteva mii de euro.
„Sportul are adepți, suntem un club cu zece sportivi și creștem încet-încet. Avem doi sportivi deosebiţi, care sunt între primii zece la Campionatele Mondiale de Paramotor, unul dintre ei chiar a urcat pe podiumul la Campionatul Mondial de slalom şi pot să spun că România este în topul paramotorului mondial. Suntem un club sportiv, dar totodată suntem proprietarii aeronavelor. Dacă cel care doreşte să se apuce de acest sport doreşte să facă o mică investiţie şi să îşi cumpere propria aeronavă îl vom şcoli ca să intre cu drag în rândurile noastre. Un aparat de zbor costă între 3.000 şi 5.000 de euro, iar preţurile de şcolarizare pleacă de la 500 de euro în sus”, mai povesteşte Riteş.
Acţiune de salvare – copii dispăruţi în jocul de-a supravieţuirea
Revenind la evenimentul de la Giroc, duminică de la ora 8 va începe acţiunea de căutare-salvare, exerciţiu la care ar urma să participe aproximativ 70 de persoane: reprezentanţii SALVO, cei de la ISU Banat, poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Apelor Române etc.
Autorităţile şi voluntarii vor încerca să găsească mai mulţi copii care, inspirându-se din reality-show-urile pe care le-au văzut la televizor, având ca temă supravieţuirea, pleacă… să trăiască în natură, spre râul Timiş. Alţi prieteni, tot copii, decid să plece în căutarea lor, fără să le spună părinţilor, şi vine furtuna. În cele din urmă, părinţii sună la 112 şi încep căutările – acesta este scenariul propus.
Zona de căutare cuprinde albia râului Timiş, pădurea de la Giroc şi celelalte terenuri din vecinătate.
„Se va participa la căutare inclusiv cu motoparapantele. Aşteptăm în jur de 70 de oameni de la diferite instituții şi vor mai fi şi voluntari. Cei cu motoparapanta caută exteriorul, vor fi două echipe care să caute albia râului şi patru sau cinci echipe care să scotocească pădurea”, a explicat Marian Ghencea, coordonator intervenţii în cadrul SALVO.
Exerciţiul este menit să ajute forţele care intervin în astfel de situaţii să conlucreze eficient în cazul unor situaţii reale.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara Paramotor Open 2015: concurs cu motoparapante si demonstratii de salvare
Citiți principiile noastre de moderare aici!