Modul în care ar trebui pavate străzile şi pieţele din centrul istoric al Timişoarei, dintr-un zid în altul, a fost intens dezbătut, şi nu atât înainte să demareze proiectul pe bani europeni, cât după…
Primarul Nicolae Robu nu a ascuns faptul că a avut exigenţele sale şi că le-a cerut specialiştilor implicaţi în proiect ca soluţiile să fie alese astfel încât pavajul să arate bine, să aibă un aer de vechi, având în vedere că vorbim despre centrul istoric, pietrele să fie comode la mers, iar lucrarea să aibă durabilitate în timp. Mai mult, edilul a şi explicat cum a semnat el cu markerul pe pietre, pentru ca muncitorii să aibă mostre, iar cele care sunt montate să fie… corespunzătoare.
S-a stabilit ca străzile intens circulate să fie pavate cu piatră de diferite mărimi, fiind date ca exemple străzile Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Eugeniu de Savoya și Florimund Mercy.
„Vom face o extrapolare a unei idei care s-a regăsit în proiect, pe strada Mercy. Acolo era acea idee în acord cu ceea ce am prezentat eu: o anumită porțiune din stradă să fie netedă și o porțiune să fie cu piatră cioplită, partea netedă fiind tot din piatră naturală. Nu s-a pus problema vreodată să avem altceva decât piatră naturală. Vom avea trei tipuri de piatră: una foarte mică, de 6 centimetri sau poate chiar mai puțin, care va fi pe lângă ziduri, apoi va fi piatră cubică cu latură de 12 centimetri și bucățile mai mari pentru partea netedă, care va fi de promenadă și care probabil că va fi pe mijloc. Vor fi bucăți mai mari de piatră naturală, granit, care vor fi postate probabil pe partea centrală a celor mai importante străzi din punct de vedere al promenadei”, explica, în primăvară, Robu.
Tot în primăvară au început şi primele teste pe micuţa stradă Fără Nume dintre Piaţa Sf. Gheorghe şi Piaţa Libertăţii, unde s-au tot montat, scos şi reaşezat pietre timp de câteva luni. Apoi a început pavarea străzii de lângă, General Praporgescu, unde, din nou, se lucrează de ceva timp, iar trecătorii au putut observa că unele porţiuni pavate au fost refăcute… Piaţa Libertăţii a fost pavată de asemenea în mare parte, predomină cărămida roşie, iar în aceste zile au început lucrările şi pe strada Mercy, unde piatra folosită este într-o nuanţă diferită faţă de cea folosită pe celelalte străzi, mai roşiatică.
„Pavajul folosit este din piatră naturală Porfir Red”, spun reprezentanţii municipalităţii.
Autorităţile locale nu pot spune încă dacă va începe sau nu pavarea şi pe alte străzi până la finele anului.
„Dat fiind faptul că ne aflăm deja în sezonul rece, iar în condiţii meteo nefavorabile este afectată calitatea lucrărilor şi, în conformitate cu legislaţia în domeniul construcţiilor, este chiar obligatorie întreruperea anumitor lucrări atunci când temperaturile exterioare constante scad sub +5º C, nu ne putem pronunţa în acest moment în privinţa continuării anul acesta a lucrărilor de pavare şi pe alte străzi din centrul istoric”, ne-a transmis purtătoarea de cuvânt a primăriei, Alina Pintilie.
Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului) şi străzile Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.
Termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!