Corneliu Murgu, marele tenor și fostul director al Operei din Timișoara, a murit pe 27 aprilie. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Județean din Timișoara și nu a fost depistat cu Covid-19.
Cariera artistică a timișoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente și strălucind pe cele mai importante scene ale lumii, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg și de la Paris la Melbourne, alături de cei mai mari artiști ai generației sale. Calitatea vocală excepțională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio și Otello.
„După debutul excepțional în rolul Riccardo din «Bal mascat» de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din «Turandot» de G. Puccini”, transmit reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara.
Corneliu Murgu a contribuit în mod constant la galele organizate de UNESCO și UNICEF, dar s-a implicat și în organizarea a două concerte în beneficiul României, la 26 decembrie 1989 la Paris și la 30 ianuarie 1990 la Viena.
„În perioada mandatului de director general al Operei Naționale Române din Timișoara (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituției și a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internațional «Timișoara Muzicală», a pus bazele Festivalului de operă și operetă în aer liber, a înscris instituția în Asociația «Central & Estern Europeeans Contries» dedicată operelor din țările aflate în centrul și estul continentului și care a avut ca scop colaborarea internațională între aceste importante instituții de cultură, a organizat la Timișoara o ediție a renumitului Concurs Internațional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituției soliști, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internațional”, transmit reprezentanții Operei din Timișoara.
De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timișorene în: Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria etc.
Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată, a fost decorat cu: Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler”, de către Președintele României, Crucea de Onoare pentru Artă și Știință – Gradul I, acordată de Președintele Austriei, Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului Otello acordat la Parma, Medalia „Gheorghe Dima” a Senatului Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, titlul de Profesor Onorific al Universității „Transilvania” din Brașov, premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista „Actualitatea Muzicală” pentru rolurile interpretate la Opera Națională Română, Premiul pentru Excelență în Cultură pe anul 2001 acordat de Austrian Airlines. În anul 2001 i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Timișoara.
„Aceste repere, alături de eleganța sa aristocratică caracterizează o personalitate și un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult. Îi vom păstra cu toții o caldă și neștearsă amintire. Condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, conchid cei de la Opera din Timișoara.
editor: Amalia Kui
Trimite articolul
XDumnezeu sa-l odihneasca in pace!🙏