Profesor doctor Gheorghe Băcanu, Cetățean de Onoare al Timișoarei, s-a stins vineri, la vârsta de 96 de ani.
„Domnul profesor Băcanu a fost un veritabil vizionar, anticipând încă din urmă cu 70 de ani impactul major pe care diabetul zaharat îl va avea asupra sănătății publice, motiv pentru care, în anul 1953, înființează Centrul de Diabet din Timișoara, după principii inovatoare de funcționare și organizare, multe dintre acestea fiind încă actuale și în zilele noastre.
Domnul profesor Băcanu a fost un veritabil creator de școală, toate generațiile de medici diabetologi formați în vestul țării purtând amprenta educației transmise, direct sau indirect, de către domnia sa. A condus cu celeritate și iscusință Institutul de Medicină din Timișoara (numele din acele vremuri al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara) timp de zece ani, vreme în care a fost apreciat deopotrivă de studenți, de cadrele didactice precum și de întreaga comunitate academică.
A avut o prodigioasă activitate științifică și academică, publicând o serie de lucrări de avangardă ale medicinei epocii respective, lucrări considerate de referință în literatura medicală românească și internațională”, a transmis prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Timișoara.
Prof. dr. Gheorghe Băcanu s-a născut în data de 27 martie 1926 la Davidești, județul Argeș și a decedat în data de 11 noiembrie 2022 în localitatea căreia i-a dedicat întreaga activitate profesională și al cărei cetățean de onoare a fost: Timișoara.
„De-a lungul întregii activități a dat dovadă de o calitate profesională, umană și morală de excepție, reprezentând un model de urmat pentru noi toți. A prețuit nespus atât pacienții cât și studenții săi până în ultimul moment și, totodată, nu a încetat să ne ofere prețioasele sale sfaturi până în ultimele zile ale vieții Domniei Sale. Îmi aduc aminte și acum cu emoție de ultimele discuții, de o neprețuită valoare, pe care le-am purtat cu domnul profesor în unele din ultimele zile ale vieții Domniei Sale, cât timp acesta era internat într-o stare de sănătate precară în secția noastră, pe care a înființat-o și a condus-o cu măiestrie timp de peste 40 de ani.
De altfel, și în zilele noastre în Clinica de Diabet răsună celebrele cuvinte rostite adesea de către domnul profesor Băcanu: „Măria Sa Pacientul” și „Măria Sa Studentul” care denotau cu sinceritate respectul pe care îl purta pacienților și studenților săi.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai transmis prof. dr. Bogdan Timar, decan la Facultatea de Medicină – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
„Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un om și o personalitate deosebită, un model demn de urmat pentru mulți dintre noi! Suntem fericiți că am avut parte de asemenea somități în formarea noastră profesională! Un adevărat simbol al școlii medicale timișorene a plecat spre stele unde își are locul! Sincere condoleanțe familiei!”, a transmis dr. Mihai Sorin Iacob, președintele Societății Timiș a Medicilor de Familie.
Trimite articolul
XDumnezeu sa-l primească in Împărăția Lui
Alo tion, nu suportati critica?
Atunci angajati jurnalisti care cunosc limba romana! Si nu mai stergeti postarile.
Autoarea articolului de mai sus a uitat sa treaca titlul de prof. dr. in capul articolului.
Sezizarea mea pesemne ca v-a ofticat. Mai bine ma blocati si ramaneti niste mediocrii