Pavel Dehelean s-a născut în 18 mai 1951, în satul Căprioara din comuna Săvârșin, județul Arad. S-a angajat ca administrator la Casa de Cultură a Timișoarei încă din vremea facultății. A ajuns director al instituției în 1 mai 1984.
După revoluția din 1989, Pavel Dehelean a transformat Ansamblul „Timișul” într-o școală de formare de artiști și coregrafi. Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-a început este Festivalul Inimilor, al cărui președinte era.
Festivalul Inimilor, sărbătoarea folclorului mondial, aducea la Timișoara cele mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea. Prima ediție a fost în 1990, sărbătoarea fiind primul eveniment românesc înscris în calendarul Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice, aflat sub patronajul UNESCO.
Pavel Dehelean s-a stins din viață duminică seară, 4 aprilie, după un edem pulmonar și un infarct. Va fi înmormântat marți, în satul său natal.
UPDATE. Mesajul colegilor de la Casa de Cultură
Reprezentanții Casei de Cultură a orașului spun că Pavel Dehelean a activat în cadrul instituției cu mult timp înainte de a prelua conducerea în 1984 și că participa la toate activitățile culturale ale orașului.
„Rezultatele muncii sale au reflectat atenția și meticulozitatea cu care se apleca asupra evenimentelor din viața culturală a orașului Timișoara, iar amintirea colegilor păstrează energia și buna dispoziție pe care o radia. Spiritul său liber, european și viziunea asupra orânduirii sociale și mai ales detașarea față de sistemul politic a făcut să fie compatibil cu toate valorile post-decembriste, împărtășind ideile occidentale. Spunea adesea «Pe mine m-a interesat cultura, nu m-a interesat politica. E mai puțin important cine e la conducerea politică, esențiale pentru mine sunt cultura comunității și performanțele ei»”, spun colegii de la Casa de Cultură.
Pe lângă Festivalul Inimilor, Pavel Dehelean s-a implicat și în multe alte proiecte culturale ale orașului.
„A fost coagulantul unui circuit artistic început la Szeged, continuat la Timișoara, Băile Herculane, Vârșeț, Niș și până în Bulgaria. În vremurile post-decembriste a evidențiat valorile culturale pe care orașul nostru le are, ale conviețuirii, prieteniei, bucuriei, dar mai ales ale respectului între diferite culturi ale lumii și ale Europei. A contribuit substanțial la un model de conviețuire interetnică, cu care ne mândrim cu toții atunci când pomenim numele orașului nostru.
A făcut din Ansamblul Timișul un brand recunoscut în toată Europa și o solidă școală de dans și folclor. Asociația Artiștilor Plastici Amatori Romul Ladea, care reunește astăzi 130 de membri, Cenaclul literar Pavel Belu și revista Anotimpuri literare, formațiile folclorice Eszterlanc și Bobita, Corală feminină Carmina Dacică, formația de jazz–blues Bega Blues Band, cenaclul umoristic Ridendo și Universitatea Populară sunt doar câteva dintre proiectele culturale în care și-a investit energia și inspirația.
În cele mai dificile momente, când existența lor era periclitată, a preluat în activitatea Casei de Cultură a Municipiului fanzimul science-fiction timișorean, mișcarea de dans sportiv, diverse organizații scriitoricești, proiecte de teatru independent. În fiecare proiect a investit pasiune și energie, cu fiecare a izbutit performanțe. Puține sunt, în Timișoara, proiectele culturale care nu s-au intersectat, mai ales în momente sensibile, dificile, de criză, cu Casa de Cultură a Municipiului și cu managerul Pavel Dehelean. Și mai puțini sunt oamenii de cultură ai orașului pe care nu-i cunoștea, la fel și operele lor”, mai transmit cei de la Casa de Cultură.
Potrivit colegilor din instituție, Pavel Dehelean „a fost un adevărat prieten și partener al mediilor universitare, academice, dar mai ales de cultură din România, iar plecarea sa este profund și dureros resimțită. Mesajul complet, AICI!
Trimite articolul
XDumnezeu să-l odihneasca!!!
Dumnezeu sa il odihneasca. Un reper in promovarea culturii si traditiilor in Banat
nu pot constata ca articolul este mai scurt decat cele despre trecerea in nefiinta a lautarilor catanga, ploiesteanu sau gabi lunca. Deh, greu cu aprecierea oamenilor de cultura locali, vezi si cazul sculptorului Ardeleanu
Dzeu sa-l odihneasca !
A fost un OM ADEVARAT…. , din pacate putini mai sunt ca el.
In tot ceea ce a facut a fost bun, a slujit binele si a dezvoltat frumosul.
Rigoarea matematica a introdus-o in managementul artistic, fiind un om de cultura si un mare iubitor al artelor.
Odihneasca-se in pace!
Dumnezeu sa il odihneasca,a fost un om de mare valoare,am avut onoarea sa il cunosc,am facut parte din ansamblul”Timisul”condus de maestrul Leita si sotia dansului Brandusa,oameni de o foarte mare valoare si extraordinari,Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul lui ‘nea Deheleanu😥🙏🙏🙏