Preotul, originar din Arad a absolvit Liceul Nr. 1 „C. D. Loga” din Timișoara în anul 1949. După finalizarea studiilor liceale, cu binecuvântarea episcopului Andrei Magieru al Aradului, a urmat cursurile primilor doi ani la Institutul Teologic de grad universitar de la Sibiu (1949-1951), anul III l-a urmat la Institutul Teologic de la Cluj-Napoca (1951-1952), iar după desființarea acestuia, s-a reîntors la Sibiu, în anul IV (1952).
Devenind președinte al studenților teologi, a fost acuzat de Securitate că a înființat un „grup subversiv”. Drept urmare, studiile sale au fost întrerupte, la 9 ianuarie 1953, când a fost arestat pe motive politice și „internat” pe o perioadă de un an la Direcția Unității de Muncă, de unde a fost eliberat la 10 ianuarie 1954.
Părinții lui, considerați „contrarevoluționari”, au fost, la rândul lor, judecați și condamnați. Tatăl său, preotul Florian, a fost condamnat, pentru „crimă de uneltire”, la muncă silnică pe viață. Pedeapsa a executat-o de la 8 decembrie 1956 până la 16 aprilie 1964. Părintele Sorin a fost condamnat tot la muncă silnică, și a fost încarcerat la Brașov, Urlătoarea și la Galați, timp de un an. În anul 1954 a reușit să finalizeze studiile teologice, iar în anul 1955 a obținut diploma de licență în Teologie.
A susținut examenul de „calificațiune” (capacitate preoțească) la Arad (1954), iar la 10 aprilie 1955 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Coșteiu Mare din Protopopiatul Lugoj, unde a slujit 22 de ani. Între 1 aprilie 1977 și 1 august 2001 a fost preot la parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara. Odată cu pensionarea, a slujit la mai multe biserici din Timișoara (Calea Aradului, Dacia, Cetate), pentru ca din anul 2014 să fie îmbisericit pe seama parohiei Timișoara Viile-Fabric. În decursul timpului i-au fost acordate distincțiile de iconom (1975) și iconom stavrofor (19 iunie 2005). Totodată, a fost membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici.
„Mesajul meu către generația tânără ar fi acela de a căuta și de a beneficia de o educație cât mai completă, necesară cunoașterii de sine și valorificării talentului propriu, de a dobândi libertate și reponsabilitate, de a manifesta prietenie, solidaritate, respect și toleranță față de cei din jur, de a avea un caracter frumos, îmbogățit de credința în Hristos”, spunea preotul Sorin Rațiu.
Slujba de înmormântare a preotului Sorin Rațiu va avea loc vineri, 22 ianuarie, în biserica parohiei Timișoara Viile Fabric, după următorul program: orele 10-12, sfânta Liturghie, orele 12-13.30 rânduiala de înmormântare.
Trimite articolul
XDumnezeu să îl ierte și să îl odihnească !
Un preot bun! Dumnezeu sa-l odihneasca!
Orice Ratiu adevarat iubeste ortodoxia!
Papistasii sunt chemati sa revina la dreapta credinta, pana nu este prea tarziu!
D zeu sa l odihnească !
Dumnezeu sa-l odihnească în pace! A slujit cu multă demnitate. A fost un reper pentru multi preoti tineri. A făcut cinste hainei preotești. Cu siguranta, Hristos îl așteaptă cu bucurie la Liturghia cerească.
Sincere Condoleante, familiei: (fiica si nepoata ). Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE !
Dumnezeu Să-l Odihnească în Pace 🙏 Sincere Condoleanțe familiei.
D-zeu să îl odihnească în pace! Pr. Sorin, pentru mine, a fost și va rămâne un “deschizător” al spiritualității mele, a fost primul meu duhovnic. Am învățat multe și pot spune ca a fost Părintele copiilor și a tinerilor, Un har deplin… Abia acum am aflat cu mare tristețe despre deces. 🙏😇