Profesorul Nicola Trăilă s-a născut în data de 5 octombrie 1942, în comuna Ciudanovița din județul Caraș-Severin. Și-a început formarea profesională în cadrul Institutului Medico-Militar Bucureşti (astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), după absolvirea căruia a lucrat doi ani ca medic de medicină generală la Şantierul Porţile de Fier.
Apoi, a început rezidenţiatul de chirurgie generală în cadrul Clinicii de chirurgie de urgenţă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Mureşan, fondatorul şcolii chirurgicale timişorene. Formarea profesională s-a realizat într-un colectiv de chirurgi excepţionali, la dezvoltarea sa contribuind şi întâlnirea cu alţi titani ai chirurgiei româneşti, precum Prof. Dr. Ion Juvara şi Prof. Dr. Dan Gavriliu, avându-l drept maestru pe Prof. Dr. Constantin Caloghera.
„Profesorul Nicola și-a desăvârșit formarea profesională în numeroase centre chirurgicale prestigioase din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi internaţionale (Paris, Cambridge, Houston), practicând chirurgia generală, de urgență și oncologică, timp de 40 de ani, între 1971 – 2011. Ca profesor al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a participat activ la viața universitară, contribuind la formarea studenților și viitorilor medici, ca șef al Disciplinei de Semiologie Chirurgicală II (1993 – 2011)”, au transmis, miercuri, reprezentanții UMF Timișoara.
Potrivit acestora, tot în aceeași perioadă, a fost șeful Clinicii II Chirurgie Generală şi Oncologică, pe care a condus-o cu măiestrie timp de 18 ani, marcându-i evoluția și implementând tehnici chirurgicale inovatoare. Este vorba despre introducerea în România a conceptului de nodul santinelă, a chimioterapiei intraperitoneale în regim hipertermic, colostoma extraperitoneală, extraperitonealizarea pancreasului, chimioterapia intraarterială în cancere şi multiple procedee în chirurgia minim invazivă.
Profesorul Nicola a avut contribuții de mare valoare în literatura chirurgicală de specialitate, prin zeci de tratate, lucrări remarcabile și articole în publicații de prestigiu. Totodată, a avut un interes deosebit pentru domeniul artei, prin dezvoltarea unui doctorat în arte plastice, organizarea de tabere de sculptură, susținerea a numeroase proiecte culturale și publicarea unor cărți de aforisme, despre istoria chirurgiei și a Banatului.
„Prof. Nicola Trăilă a decedat în 16 ianuarie, la Timișoara, rămânând un adevărat mentor al multor generații de chirurgi care îi vor păstra o aleasă amintire, fiind apreciat deopotrivă de studenți, de cadrele didactice, precum și de întreaga comunitate academică. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, au mai transmis reprezentanții UMF Timișoara.
Trimite articolul
XUn om extraordinar .Dumnezeu sa-l odihneasca.
Un om în adevăratul sens al cuvântului. Mare om,deștept,cult,modest și model de urmat pentru toți doctorii . Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească
..
Un profesionist desavarsit.Dumnezeu sa il odihneasca in pace.