”Regizorul Petre Bokor ne-a părăsit. Va face de acum alte lumi să zâmbească. Unul dintre regizorii renegați de România comunistă, Petre Bokor și-a construit o carieră solidă pe alte continente. Emigrat în Canada, Petre Bokor – regizor, traducător şi scriitor – devine un artist cunoscut, montând peste 60 de spectacole. Este, de asemenea, o importantă personalitate în învăţământul superior de teatru canadian, dar și manager de teatru (a fost directorul Teatrului Francez din Edmonton timp de 10 ani) şi, nu în ultimul rând, fondator de teatru. Lui Petre Bokor i se datorează o mare parte a traducerilor de teatru contemporan de limbă engleză în limba română şi, în ce priveşte demersul artistic, un tip de teatru în care primează umorul, văzut atât ca o formă complexă de comunicare între oameni, cât şi ca un bun conductor al temelor serioase”, anunță secretatul literar al TNT, Codruța Popov.
Regizorul Petre Bokor s-a născut pe 24 mai 1940. În urmă cu mulți ani s-a stabili în Canada, însă a folosit fiecare prilej de a reveni în România și de a realiza spectacole cu artiștii din țară. Printre cele mai de succes spectacole ale sale se numără “Leul în iarnă”, de James Goldman (2001, Teatrul Naţional I.L. Caragiale), “Cumetrele”, de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), “A fi sau ce va fi…”, de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), “Nebunia regelui George”, de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), “Vrăjitorul din Oz”, după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior). ”Timişoara îi datorează regizorului Petre Bokor două spectacole. Ambele – un mare succes de public: Cyrano de Buffalo de Ken Ludwig și Suntem happy! de Alan Bennett”, subliniază echipa TNT. Un alt spectacol al lui Petre Bokor, cu piesa ”Scandal la operă” de Ken Ludwig, montat la Nottara, va fi jucat în ultima săptămână a lunii mai la Timișoara.
Petre Bokor a scris “Tumbe în plină stradă” (schiţe, 1971), “Opriţi secolul, cobor!” (umoristice, 1974), “Micii mei toreadori” (schiţe, 1979), “Toma Caragiu” (1982), “Carte despre Toma Caragiu” (1996), “Pe cuvânt de cineast” (schiţe, 1995), “Planeta Silvestru” (1998), “Ieşirea la pagina 2681” (2000) şi a semnat regia unor filme ca “Tufă de Veneţia” şi “Apa ca un bivol negru” – documentar pe l-a realizat alături de prietenii săi Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Cătălin Băleanu şi Youssouff Aidaby.
Citiți principiile noastre de moderare aici!