Voluntarii vor renova 30 de case în 3 zile la Ilidia (Caraș Severin), în perioada 17-19 iunie 2021.Ilidia (comuna Ciclova Română, județul Caraș Severin) a fost numită și „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case. Meșterii din Ilidia sunt renumiți pentru porțile din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.
Înscrierea voluntarilor se va putea face online, pe website-ul proiectului www.colorthevillage.ro, începând cu luna aprilie.
„Am ales Ilidia pentru că are un potențial turistic extraordinar, cu multe frumuseți naturale, mori de apă și o arhitectură deosebită care își păstrează autenticitatea. Față de edițiile precedente, vom avea de lucru mai mult la detaliile arhitecturale, la porțile și ferestrele bogat ornate, la acele ferestre bârfitoare. Va fi o adevărată provocare să lucrăm la astfel de case-bijuterie, dar suntem convinși că la final, intervenția noastră va face diferența pentru Ilidia”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Ilidia, alături de localitățile Socolari, Ciclova Română și Potoc, face parte din localitățile cele mai frecventate de turiștii care vizitează Cheile Nerei.
„Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales ca a treia ediție a acestui festival să se desfășoare la noi, la Ilidia. Consider că este o șansă pentru sat de a-și scoate în evidentă istoria dar și arhitectura frumoasă a caselor. Le vom fi alături organizatorilor și sunt convins că la final, 30 de case din Ilidia își vor recăpăta strălucirea de altădată”, a declarat Cătălin Golu, primarul comunei Ciclova Română.
Anul trecut, Color the Village s-a desfășurat la Racovița în județul Timiș, cu 320 de voluntari care au venit în pandemie, aici.Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.
Color the Village este finanțat exclusiv din donații și sponsorizări. Cei care doresc să susțină proiectul pot face donații către Asociația Acasă în Banat, cu următoarele date: CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, în conturile:
Banca Transilvania:
Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
OTP Bank:
Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Revolut: 0748918091
Trimite articolul
XAnul trecut, luând legătura cu cei de la Asociația Acasă în Banat, le am propus „descinderea” la Socolari, pentru a vedea, vorba lui Lenin; „.. ce-i de făcut”.
Feresrele barfitoare aveau un rol precis si cat se poate de functional: iarna, care e grea in zona respectiva, puteai sa vezi cine iti bate in poarta fara sa deschizi geamul si in felul acesta nu iti bagai minus 15 grade pe un vant de 30-40 la ora in casa. La fel si cu portile construite in casa, nu langa ele. Iti permiteau sa iti adapostesti caruta si caii imediat ce ajungeai acasa. La fel si casele cu 3-4 laturi construite in jurul curtii. Anti vant. Ce ne spune articolul? Sa spionezi vecinii si sa stai la vorba. Adica la vorba nu puteai sa stai pe o fereastra normala? Si spionatul vecinilor cum se realiza? Ca si ei aveau barfitoare si puteau sa te spioneze in timo ce-i spionai. Articol scris de o persoana analfabeta functional care nu e obisnuita sa gandeasca singura. Lasa-te de scris si treci la glovo!
Ce colorat fac astia nu stiu, ce stiu este ca nu ai cum in 3 zile cu niste voluntari sa repari nimic vechi si relativ valoros. Adunatura asta se plimba prin sate si gaseste tot felul de prapaditi care, de putori ce sunt, nu isi repara casele si dau ei o spoiala care se lasa cu baute seara, adica scopul principal al oricarei asociatii. Sa tratezi un lemn putrezit, sa il chituiesti, sa il slefuiesti, sa il repari, sa il pregatesti de vopsit, sa il vopsesti, lacuiesti, etc… este o treaba de saptamani. Vine adunatura asta de hipsteri fara orizont si nu fac nimic bun sau durabil, dar se lauda pe unde pot ca ei sunt pastratori de traditie si frumos. Fals! Taranii de acolo credesti ca isi pun termopan de prosti? Sau sa nu le mai intre vazduhul in casa noaptea dupa ce s-a stins de mult soba? Geamurile vechi pot fi etanseizate si restaurate si arata minunat dar nu in 3 zile de niste diletanti si cu costuri prohibitive(doar sablarea si hidratarea pentru indreptare prin presare dureaza o saptamana si costa de te usuca.Dar na, fiecare face ce il taie capul. Si poate ca e mai bine asa ca sintem liberi sa fim si prosti daca vrem.
-
Hoooooooooooooo brrrrrrrrrrr
-
Gata, nu mai scriu, mi-am luat medicamentele.
-