Târgul Apicol Internaţional Ghiroda are sâmbătă şi duminică o nouă ediţie. O ediţie parcă nu la fel de ”plină” ca şi în alţi ani. Numărul producătorilor prezenţi cu produse apicole a fost mai mic, cei de unelte şi utilaje specifice fiind cât de cât mai prezenţi. Miere de floarea soarelui, salcâm, tei, mană, rapiţă, polifloră, cu nucă sau cătină, dar şi polen, tincturi, miere ”terapeutică” toate erau prezente, dar oferta lansată era mai mică. Preţul unui kilogram de miere era între 25 şi 45 de lei.
De ce au fost anul acesta mai puţini expozanţi la târgul din Ghiroda, faţă de anul trecut? La aceasta au contribuit mai mulţi factori, dar, cel mai important, exact în aceste zile au loc trei asemenea evenimente.
„Nu ştiu acum pe moment să dau toate amănuntele. O bună explicaţie ar fi că tot în acest sfârşit de săptămână au avut loc mai multe târguri de acest fel. Unul are loc chiar la Novi Sad, la câţiva kilometri de noi. Acum o săptămână a fost o manifestare similară şi la Arad. Ştiu că tot acum este un târg şi la Cluj. Este greu şi pentru producători, chiar am vorbit şi cu unii dintre aceştia şi îmi spuneau că au făcut eforturi foarte mari pentru a fi prezenţi, s-au împărţit în două, trei echipe pentru a fi prezenţi. Asta înseamnă şi cheltuieli mari”, ne spunea Vasile Cădariu, primarul Ghirodei, apicultor cu experienţă şi unul dintre organizatorii evenimentului.
Perioada de organizare a unor asemenea manifestări este destul de scurtă.
„În ianuarie şi februarie nu se fac aşa evenimente, încă e frig. Urmează martie, iar din 15 aprilie nu mai sunt disponibili oamenii, se pleacă în pastorală, cu albinele pe teren”, a explicat Cădariu.
Nici producătorii prezenţi cu stand nu au fost cei mai fericiţi.
„Lumea are tot mai puţini bani, nu mai cumpără ca în alte vremuri. Preferă să meargă la supermarket şi să cumpere de acolo. E mai ieftină, dar nici nu ştii ce iei, e miere cu zahăr, dar care arată mai frumos. A noastră e naturală, e mai bună”, ne spunea una dintre doamnele care avea stand la expoziţie.
Ea recunoaşte că o miere adevărată de la producător costă mai mult, dar spune că efortul merită.
„E bună, sănătoasă, naturală”, ne-a garantat o doamnă care avea standul plin de miere. Deşi pus undeva lateral pe tarabă, un produs părea să fie vedetă. Marketat ca fiind produs care îţi dă energie, era un fel de polen ”conservat” de albine. Este vorba de un fel de grăunţe, scoase fiecare bobiţă individual cu acul din fagure.
„Fiecare bobiţă e scoasă individual cu acul. De soţul meu, desigur, eu nu am timp!”, spune comercianta.
O vizită la standurile ofertanţilor de produse pentru apicultori, pentru producţia mierii, scoate la suprafaţă modul în care se realizează, de fapt, mierea ”naturală” din zilele noastre. Aşa cum puii pot fi crescuţi în baterii în hale, la fel şi mierea se face acum direct în stup, fără ca albina să fie nevoită să-l părăsească. Tot felul de siropuri, tablete cu zaharuri şi chiar făină de sfeclă sunt oferite la vânzare. Acestea se introduc în stup, albina nu mai iese la adunat polen, rămâne înăuntru şi doar transformă aceste concentrate cu zaharuri în miere. Convenabil, rapid, productiv!
Uleiurile exotice, printre cele mai interesante produse
De asemenea, unul dintre standuri oferea tot felul de produse cu întrebuinţare medicinală, fiind realizate din produse apicole. Este cunoscut efectul propolisului, a tincturii de acest fel și a polenului, acesta din urmă fiind unul destul de scump, deoarece este şi greu de colectat. Interes există, ne spune producătorul, oamenii descoperă efectele benefice şi apreciază tot mai mult aceste produse naturale, folosite de secole, în detrimentul medicamentelor.
Un alt stand oferea produse extrem de interesante, e drept, nu apicole. Este vorba de un producător din judeţul Alba, care realizează tot felul de uleiuri, obţinute din surse mai puţin utilizate în alimentaţia de masă. Este vorba de ulei de nucă, de dovleac, de susan sau de in.
„Nu e uşor să obţii, e destul de scump. Un litru de ulei de dovleac necesită şase kilograme de sămânţă de dovleac. Din trei kilograme de nucă obţii sticluţa asta de ulei. Nu e mult, de asta e şi așa scump”, spune producătorul ardelean venit la Ghiroda să-şi comercializeze marfa.
Şi preţul chiar e mare, vorbim de 40 de lei sticla de ulei de 500 de mililitri, sau de 25 de cea de 250 de mililitri. Dar şi beneficiile sunt pe măsură.
„Uite, uleiul de nucă e foarte bun pentru prevenirea atacurilor cerebrale. Mănâncă în fiecare zi o nucă şi vei fi mai protejat. E, când vine vorba de uleiul de seminţe de dovleac este cu totul altceva. Acesta e uleiul bărbatului! Oferă protecţie pentru problemele de prostată, mai ales. Ajută la bolile de rinichi, la multe altele”, ne-a mai destăinuit producătorul ardelean din secretele uleiurilor sale speciale.
Expoziţia cu vânzare mai este deschisă şi duminică, de la ora 10, până la prânz.
Articole pe aceeași temă:
O noua editie a Targului Apicol International, in acest weekend la Ghiroda
Citiți principiile noastre de moderare aici!