Problemele cu legea și purtarea abuzivă nu le sunt străine unor angajați din cadrul IPJ Timiș. Și asta de ani de zile. O arată faptele unor oameni ai legii implicați în diferite cazuri violente sau cercetați pentru diverse infracțiuni.
Primul semnal de abuz la Gătaia
În 2012, tion.ro prezenta întâmplarea a trei tineri din Gătaia, ridicați de polițiști în urma unui scandal dintr-un bar din localitate. Cei trei și-au recunoscut faptele dar i-au acuzat pe oamenii legii că i-ar fi bătut cu bestialitate chiar în sediul Poliției din Gătaia. Tinerii aveau fețele tumefiate și au ajuns la urgențe pentru investigații medicale.
Trei bărbați din Timiș susțin că au fost bătuți de cinci polițiști.
Acuzați că au bătut un om imobilizat
Doi ani mai târziu, în decembrie 2014, la Biled, un tânăr care conducea fără permis avea să fie călcat în picioare de polițiști pentru că nu ar fi oprit la semnalele lor. El povestea că a fost lovit cu bestialitate chiar și când se afla încătușat la pământ. Toată scena a fost filmată de un trecător. Imaginile confirmă cele spuse de victimă. Mai mult, unul dintre polițiști își flutura pistolul în plină stradă deși în zonă erau civili iar suspectul era încătușat și pus la pământ. Conducerea IPJ Timiș a încercat atunci să pună presiuni pe reporterii tion.ro pentru că au publicat imaginile. Unul dintre cei aflați la comanda Inspectoratului a luat legătura telefonic cu unul dintre jurnaliștii tion.ro insinuând că cei care încalcă legea merită bătuți. Ceea ce trebuie menționat este că cel cu pricina, un comisar-șef cu funcție de comandă, avea să fie săltat și reținut ulterior de DNA, la începutul lui 2015.
Tânăr bătut crunt de polițiști după ce a fost prins la volan fără permis, în Timiș
Șeful Poliției Gătaia a omorât în bătaie un om, chiar în secție
Tot în 2014, la Gătaia, avea să se petreacă unul dintre cele mai grave cazuri în care a fost implicat un polițist din Timiș. Șeful Poliției din Gătaia a omorât în bătaie un bărbat chiar în sediul poliției. Motivul pentru care omul, în vârstă de 47 de ani, a fost ucis este unul halucinant. Victima, aflată în stare de ebrietate, călătorea cu autobuzul. La un moment dat s-a dezechilibrat și l-ar fi călcat pe picior pe Disagă. Bărbatul a fost dus atunci la sediul Poliției Gătaia, iar la un moment dat Disagă i-a dat un pumn. Victima a căzut și s-a lovit cu capul de mobilier pentru ca mai apoi să își piardă viața din cauza unei hemoragii cerebrale. Deși totul s-a petrecut în 2014 Disagă a fost reținut abia în 2015 și a fost condamnat cu executare în 2016.
Șeful Poliției din Gătaia, reținut pentru că a ucis un om în sediul instituției
Începutul lui 2015 avea să aducă un scandal imens pentru Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș. Șeful instituției, Sorin Muntean și adjunctul său Florin Bolbos au fost atunci reținuți de DNA într-un dosar în care erau acuzați că „au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie”, povesteau la momentul respectiv procurorii. Mai exact, cei doi șefi ar fi încercat să scape de un agent incomod care nu ar fi acționat la comanda primarului din localitatea Recaș. Tot atunci, în vizorul celor de la DNA a intrat și Marcel Crăciunescu, șeful Serviciului Poliției Rutiere Timiș. Acesta a fost acuzat că ar fi primit două seturi de jante și anvelope de la doi polițiști de la rutieră care vroiau să avanseze înainte de termen. Procurorii DNA vizau însă întreaga conducere a IPJ însă, cum nu putea periclita activitatea instituției, imediat după ce posturile rămase vacante au fost ocupate, anchetatorii l-au reținut și pe celălalt adjunct al inspectoratului, pe Gheorghe Popescu. Acesta a fost cercetat într-un alt dosar în care era suspectat că, în 2012, a cerut șpagă un televizor de la un agent care vroia să fie mutat de la o secție de poliție la o structură aflată în comanda lui Popescu. Agentul a cumpărat un televizor cu 999.90 de lei însă l-a schimbat ulterior cu unul în valoare de 1699,90 lei a cărui diagonală îl satisfăcea pe adjunctul IPJ Timiș.
Poliția Timiș, decapitată de DNA: Muntean și Bolbos, reținuți pentru 24 de ore.
Gheorghe Popescu, adjunct al IPJ Timiș, cercetat de DNA pentru fapte de corupție
Comisarul șef Gheorghe Popescu, trimis în judecată de DNA
În decembrie 2016, un alt polițist de la IPJ Timiș intra pe radarul procurorilor. El a fost trimis în judecată pentru că, în 2012, ar fi dat 26 de amenzi însă banii, 3746 de lei, i-ar fi băgat în buzunar.
Polițist din Timiș trimis în judecată după ce și-ar fi însușit banii din amenzi
Șeful de poliție prins băut la volan după un chef al celor de la IPJ Timiș
Ianuarie 2017 avea să îl aducă în prim plan pe comisarul șef Claudiu Andreescu, cel aflat la comanda Poliției Sânnicolau Mare. Acesta a tamponat ușor un alt autoturism, la semafor, pe strada Cluj din Timișoara. Venea de la un chef al celor de la IPJ Timiș și era în stare avansată de ebrietate. Celălalt șofer implicat în tamponare declara la momentul respectiv că Andreescu a încercat să plece de la locul accidentului însă mașina i-a fost blocată de un alt conducător auto. Întrebat fiind dacă ar fi fost lăsat să plece în cazul în care ar fi fost prins la Sânnicolau Mare, Claudiu Andreescu a recunoscut că da. Șeful Poliției Sânnicolau Mare avea, la momentul testării, o alcoolemie de 0,99 miligrame de alcool pur per litru în aerul expirat.
Acestea sunt doar o parte dintre cazurile în care polițiștii simpli dar și cei aflați la comanda IPJ Timiș au fost implicați. Unele dintre acuzațiile aduse oamenilor legii s-au concretizat în acte de cercetare, altele nu. Ceea ce este cert însă este că cei care s-au perindat pe funcții de conducere în cadrul instituției au încercat în permanență să ascundă de ochii publicului infracțiunile grave comise pe raza județului de cetățeni simpli sau de oameni ai legii.
De exemplu, în 2013, comisarul șef Gheorghe Popescu recunoștea verbal în fața unuia dintre reporterii tion.ro că a impus un „embargo” pentru presă. Măsura a fost luată în momentul în care Popescu a fost la un pas să își piardă funcția de comandă tocmai din cauza unui subiect preluat de presă la nivel național. Tion.ro nu încurajează comiterea de infracțiuni și nici nu se erijează în apărătorul celor care sunt acuzați de astfel de fapte. Violența în rândurile oamenilor legii poate însă duce la situații de genul celei petrecute în 15 noiembrie la Urseni, atunci când doi tineri au fost băgați în spital de patru polițiști și jandarmi care i-au confundat cu un infractor urmărit internațional.
Șeful Poliției din Sânnicolau Mare s-a urcat băut la volan și a provocat un accident la Timișoara
Comisarul-șef Andreescu, suspendat din functia de conducere a Politiei din Sannicolau Mare
Citiți principiile noastre de moderare aici!