Împreună cu Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Academia a organizat joi, 28 februarie 2013, o conferinţă care a încercat să aducă în atenţia timişorenilor că politicile publice, indiferent de domeniu, pot fi influenţate.
La Universitatea de Vest Timişoara a avut loc conferința cu tema “Ce șanse reale avem să influențăm politicile publice?”, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului „Partener Activ şi Implicat”.
“Mediul academic trebuie să devină un factor important în influențarea reală a politicilor publice, prin implicarea constantă și consecventă în elaborarea de studii și analize de impact ale proiectelor de acte normative, prin formularea de opinii documentate și implicarea în dezbateri publice.”, a declarat Radu Nicosevici, președinte al Academiei de Advocacy.
“Care este principalul punct atins în urma acestui proiect? Am reuşit să învăţăm toţi actorii din piaţă, sindicate, organizaţii profesionale, patronate, organizaţii neguvernamentale, că pot să influenţeze politicile publice. Activitatea de lobby reprezintă modalităţile prin care grupurile de interese legitime îşi pot atinge ţinta. Ei au înţeles că această activitate este una benefică”, am aflat de la Nicosevici.
Profesia de lobbist este acum acceptată, există cod în nomenclatorul meseriilor. Există firme care pot susţine campanii de promovare, de activităţi de lobby şi advocacy. Din păcate, domeniul este încă destul de puţin acceptat, iar dezvoltarea acestuia limitată. “Sunt 12.000 de firme specializate în activitatea de lobby la Bruxelles şi nici una nu este românească”, ne-a mai declarat Nicosevici, referindu-se la situaţia actuală a acestui sector în România.
În cadrul conferinței de la Timișoara au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy și proiectul Partener Activ și Implicat le propune mediului academic și nu numai.
Unul dintre principalele succese ale proiectului este Platforma virtuală de consultări publice și alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro). Aceasta monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, primăriilor și consiliilor județene din România și a website-ului “Your Voice in Europe”. În cele 40 de domenii de interes monitorizate zilnic sunt elaborate lunar peste 30.000 de alerte legislative, transmise către cei peste 1000 de utilizatori înregistrați ai platformei, în acest moment, am aflat de la Mircea Mitruţiu, managerul de proiect al platformei virtuale. Oricine se înregistrează în acest moment are acces gratuit la resursele găzduite de platformă.
Platforma www.transparenta.ro găzduiește și biblioteca virtuală a Academiei de Advocacy, care asigură acces on-line la peste 1200 de resurse (cărți, publicații, studii) specializate pe lobby, advocacy, comunicare, negociere, leadership, politici publice (din România, Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.) în limba română, engleză și franceză.
Peste 90% dintre cărțile și publicațiile în limbi străine nu se regăsesc în alte biblioteci universitare și de cercetare românești, conform unei analize recente realizate pe ROLINEST, portalul bibliotecilor publice din România.
Proiectul Partener Activ şi Implicat urmăreşte formarea a 800 de persoane în domeniul lobby şi advocacy, care să reprezinte grupurile legitime de interese la nivel naţional şi care să reuşească să transforme dialogul social într-o practică eficientă. Cunoştinţele şi experienţa practică acumulată va fi atestată prin certificarea profesională a celor care finalizează acest parcurs, generându-se astfel primul corp profesional de dialog social şi de intervenţie în decizia publică din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!