Propunerea a venit din partea directorului filialei timișorene a Bibliotecii Academiei Române, Ioan David.
„Cărturar bănățean, Păun Ion Otiman descinde, ca formație și mentalitate, din tradițiile intelectuale ale Banatului, având în permanență atenția îndreptată către problemele societății românești de azi. Domnul Păun Ion Otiman este inginer agronom, economist, politician, membru titular al Academiei Române, fost secretar general și în prezent președinte al Filialei Timișoara a Academiei Române”, susțin reprezentanții municipalității.
Otiman a absolvit Facultatea de Agronomie din Timișoara în 1965 și Facultatea de Științe Economice din Timișoara în 1971, iar în 1974 a obținut doctoratul la Facultatea de Economie Agrară București, specialitatea management.
Între 1968-1990 a ocupat diverse posturi didactice în cadrul Facultății de Management de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, precum și în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
În perioada 1990-2004 a fost rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. În acea perioadă a înființat în universitate, pentru prima dată în România, domenii noi, precum ingineria genetică, ingineria mediului agricol, tehnologia produselor agroalimentare, extracte și aditivi alimentari, controlul calității produselor alimentare, peisagistică, managementul dezvoltării rurale, etc.
„Drept consecință a acestei concepții de dezvoltare academică, USAMVB Timișoara a devenit în România liderul de necontestat al reformei învățământului agroalimentar. Având în vedere toate elementele enumerate, Păun Ion Otiman va primi titlul de cetățean de onoare, deoarece este o persoană marcantă a municipiului Timișoara care, prin tot ce a făcut pentru orașul Timișoara, ca imagine și promovare a numelui său în țară și peste hotare, merită cu prisosință această distincție”, susțin oficialii instituției de pe C.D. Loga.
Titlul vine chiar în luna în care academicianul timișorean aniversează împlinirea vârstei de 75 de ani.
Probleme cu legea
Ion Păun Otiman a fost anchetat de DNA, în anul 2016, pentru înstrăinarea frauduloasă a monumentului istoric Casa Coandă. Potrivit adevărul.ro, în ianuarie 2008, secretarul general al Academiei Române de la acea vreme, Ion Păun Otiman, l-ar fi mandatat pe omul de afaceri George Jipa să recupereze de la RA-APPS, în numele Academiei, etajul Casei Coandă, donat Academiei Române de către Maria Popovici. În aceeaşi zi, George Jipa mai era împuternicit ca, odată recuperat imobilul, să-l vândă cu 350.000 de euro Marinei Vivien Slivinschi, partenera de viaţă a acestuia.
Vânzarea s-a făcut fără avizul Ministerului Culturii și fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, deci ilegal. Curtea de Conturi a sesizat organele judiciare, iar Ion Păun Otiman a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu. În 2013 a primit NUP de la procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care susțineau că „Nu se poate reține latura subiectivă a infracțiunii”. Adevărul.ro mai scrie că academicianul timișorean i-a convins între timp pe George Jipa și pe soția acestuia să fie de acord cu rezilierea contractului de vânzare-cumpărare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!