Echipa Acasă în Banat este pe teren de câteva săptămâni pentru a inventaria morile Banatului, mai exact patrimoniul mulinologic din județul Timiș.
„Vrem să identificăm locațiile morilor de cereale istorice, să le evaluăm starea de conservare și să le documentăm istoricul.
Credem că istoria industrială a județului Timiș este un domeniu foarte valoros, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a nu-l pierde în viitorul apropiat. Morile de cereale (de măcinat făină) sunt parte din acest patrimoniu și ne dorim ca, în viitorul apropiat, să vedem cât mai multe dintre ele protejate, păstrate și valorificate, fie în scopul lor inițial, fie în scop turistic sau reconvertite”, spun cei de la Acasă în Banat pe Facebook.
Dacă aveți fotografii vechi, povești despre morile din Timiș le puteți transmite celor de la Acasă în Banat.
„În câteva săptămâni vom putea reveni cu mai multe detalii și cu bilanțul morilor identificate în teren. Noi am avut parte de o mulțime de suprize plăcute, am întâlnit oameni pasionați de morărit, mori vechi încă în funcțiune care macină de zeci de ani”, mai spun aceștia.
Toate informațiile despre morile de cereale din Timiș se vor regăsi AICI.
În 2019, asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. Anul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”. În 2021, Asociația „Acasă în Banat” a transformat Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică, care oferă o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă. Cele 22 de mori de apă au fost puse în circuit.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a International Molinological Society (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!