În capitala Banatului a fost lansată campania „Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit”, prin care medicii încearcă să îi convingă pe timișoreni cât de important este un simplu test.
Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Specialiștii au lansat o campanie cu acest nume, încercând să îi convingă pe timișeni cât de important este un simplu test. Cea mai frecventă aritmie cardiacă se numește FiA – fibrilația atrială – și poate crește și de cinci ori riscul de accident vascular cerebral (AVC) ischemic. Statisticile arată că FiA este cauza pentru 20-30% din cazurile de AVC ischemic. AVC cauzat de fibrilația atrială are, din păcate, cea mai mare rată de mortalitate, 25% la o lună și 40% la un an. Mulți dintre cei care descoperă că au FiA nu cunosc simptomele.
Fundația CardioPrevent încearcă să le vină în ajutor, așa că „a bătut palma” cu un lanț de farmacii și cu un producător de medicamente. De miercuri, 14 februarie, pornește, de la Timișoara, în premieră națională, o campanie care își propune depistarea precoce a FiA în rândul populației cu risc, dar și reducerea numărului de AVC prin inițierea tratamentului și creșterea duratei și calității vieții pacienților cu FiA. Persoanele care au peste 65 de ani sau cele care au peste 55 de ani și iau deja tratament pentru boli cardiovasculare sau diabet pot să își testeze gratuit inima în cele patru farmacii Farmado din Timișoara.
Pacienții care au rețete vor putea fi testați vreme de un minut cu ajutorul unui dispozitiv special pentru depistarea fibrilației atriale. Aparatul înregistrează activitatea inimii și generează automat o electrocardiogramă.
„Anual, sunt peste 200 de accidente vasculare în Timiș din cauza acestei fibrilații atriale, jumătate pot să moară la primul eveniment sau să rămână cu paralizii severe. Este ideal să prevenim fibrilația atrială. (…) Nu vrem să creăm o angoasă legată de bolile cardiovasculare, vrem doar să-i alertăm pe cei care sunt la risc și să pregătim sistemul pentru aceasta. Obiectivul nostru este ca timișorenii să aibă acces la această informație.
Este dureros pentru noi să știm că dacă te naști în Timișoara trăiești în medie cu zece ani mai puțin decât oriunde în vestul Europei. România a ajuns prima în Europa ca procent de mortalitate prevenibilă. Cred că nimeni din țară sau din orașul acesta nu-și dorește să moară ca un prost, fără să știe că aceste lucruri pot fi tratate”, spus medicul Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.
Ce înseamnă fibrilația atrială? Un ritm neregulat al inimii, care poate să dureze câteva ore, câteva zile sau poate să fie permanent. Lipsa unui tratament poate fi devastator, spun medicii.
„Știm că sunt câteva zeci de mii de accidente vasculare în România în fiecare an, este a doua cauză de deces după afectarea vaselor inimii. Această fibrilație care are legătură cu inima dă complicații majore la nivelul vaselor capului. Inima și creierul au legătură una cu alta și nu doar de Valentine’s Day ar trebui să fie legate. În România, programul are loc pentru prima dată, în alte țări se derulează de foarte mult timp”, a mai spus prof. dr. Gaiță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!