Experienţa dobândită de Direcţia Vămilor din România va fi împărtăşită cu colegii din Serbia, aceasta ca parte a unui acord semnat joi, la Timişoara.
„Scopul ambelor părţi este protejarea intereselor fiscale ale ambelor ţări”, a declarat Milos Tomic, şeful Vămilor din Serbia, aflat la Timișoara.
Unul dintre punctele principale ale acestui acord este dat de combaterea contrabandei cu tutun, am aflat de la Claudiu Ardelean, director general al Direcţiei Generale a Vămilor.
Surprinzător, zona graniţei cu Serbia nu este apreciată de şeful Vămilor din România ca fiind cel mai ”cald” punct de pe graniţa vestică a României în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigări, el apreciind că cele mai mari probleme se înregistrează în zona Oradea – Baia Mare. Asta nu înseamnă că situaţia de pe graniţa cu Serbia nu creează mari probleme.
„Acest acord va ajuta la scăderea contrabandei, dar trebuie să admitem că, totuşi, cu o floare nu se face primăvara. Nu pot să vă dau cifre concrete, nu ştiu cum va scădea acest trafic ilicit. Cert este că noi vom colabora, vom face schimb de informaţii, ceea ce este cel mai important, dar vom avea şi acţiuni concrete”, a declarat Claudiu Ardelean.
De cealaltă parte, Milos Tomic, şeful vămilor din Serbia, consideră că schimbul de informaţii este cel mai important: „Noi, la fel ca şi partea română, dispunem de informaţii. De exemplu, noi ştim dacă din Bulgaria intră în Serbia un campion suspect. La ieşirea din Serbia spre România acel transportator va putea fi verificat, iar o înţelegere între vameşii din cele două ţări poate ajuta la depistarea unei infracţiuni. Este mai bine să facem un singur control comun, într-o singură vamă, aceasta va oferi posibilitatea depistării mai uşoare a unei infracţiuni. Nu vor fi două controale în două vămi. Se va stabili un singur control, vom vedea când va fi cazul unde va avea loc această verificare, la vama noastră sau în cea a colegilor noştri”.
Ardelean a recunoscut că Vămile nu au aceiaşi arie de acoperire pe care o are, de exemplu, Poliţia de Frontieră, dar spune că verificările comune şi schimbul de informaţii ajută la reducerea drastică a infracţiunilor, inclusiv a traficului de ţigări.
În ceea ce priveşte problemele care pot apărea în rândul cadrelor vamale, se ştie de scandalul din urmă cu câteva luni, atunci când zeci de vameşi au fost arestaţi pentru corupţie, Claudiu Ardelean a dat asigurări că verificările efectuate de departamentele de specialitate din cadrul Vămilor funcţionează mai bine şi că dacă este cazul intervin unde este nevoie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!