Așa cum tion.ro vă anunța zilele trecute, Odeta Onete a cerut consilierilor locali să modifice o hotărâre adoptată acum 12 ani, cea prin care proprietarii de animale de companie sunt obligați să obțină acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, dar și acordul expres al vecinilor din apartamentele limitrofe, în caz contrar riscând amenzi de până la 1.000 de lei.
Detalii, AICI!
Aleșii au refuzat să ia în seamă o plângere prealabilă semnată de timișoreanca iubitoare de animale, care spune că articolul respectiv din hotărârea de acum 12 ani este neconstituțional (art. 21, alin. 1, litera g din HCL 371/2007 – n.r.). Femeia vrea, de fapt, ca proprietarii de animale de companie să nu fie obligați să ceară acordul expres al tuturor vecinilor limitrofi. Vrea să meargă în instanță, a apelat la un avocat, dar costurile ar fi prea mari și cere ajutorul iubitorilor de animale din Timișoara.
„Poți să ai un animăluț cuminte și curat, cipat, vaccinat, castrat bietul, bașca acordul a 99% dintre vecinii de bloc că oricum nu contează toate acestea dacă ai un limitrof care nu suportă animalele și te reclamă la Poliția Locală (că a descoperit ce simplu e să faci reclamații în epoca internetului și a smartphone-ului), tu nu ai încotro și trebuie să renunți la companionul tău necuvântător. La acest gen de reclamații Poliția Locală Timișoara este extrem de eficientă, una-două vine și îți face somația pe loc, dacă în maximum trei zile nu te descotorosești de bietul animal vine și amenda, aproape jumătate dintr-un salariu minim net, 800 de lei. Și sigur că dacă faci imensa greșeală de a încerca să îți păstrezi patrupedul, limitroful cel inimos va repeta reclamațiile de câte ori are chef, oricum nu trebuie nici măcar să se obosească să dea un motiv pentru ele”, spune Odeta Onette.
Femeia spune că sunt oameni care au plătit câteva amenzi pentru a încerca să rămână cu patrupedul care le ține companie, dar fără succes, tot au fost nevoiți să scape de el. Sunt și cazuri în care iubitorii de animale și-au vândut locuințele și au ales să se mute, numai să nu renunțe la pisică sau cățel.
„Din păcate, și părinții mei, destul de vârstnici acum, au un asemenea limitrof la apartamentul proprietate personală în care locuiesc de aproape 40 de ani. Din cauza lui au trebuit să renunțe la cele două cățelușe pe care le aveau, metise, tale mică spre medie, și nu au drept să mai aibă vreun companion canin câte zile vor mai avea. Sunt prea în vârstă ca să mai treacă prin stresul unei vânzări de locuință”, povestește femeia.
Cățelușele sunt bine, au ajuns la ea, dar stau într-o garsonieră mică. Iubitoarea de animale spune că măcar a avut o variantă, dar nu toți sunt norocoși. E decisă, însă, să schimbe legea locală, pentru că nu vrea să depună armele și știe cât de greu este pentru iubitorii de animale să renunțe la un patruped.
„Nu vreau să ne lăsăm bătuți și să depunem armele! Mi-am căutat un avocat și l-am și găsit, e bun, zic eu… dau în judecată consiliul local pentru acest articol de HCL atât de injust. Avocatul a avut nevoie de o perioadă de studiu, această perioadă s-a terminat acum – a durat de la începutul lunii decembrie 2018, la sfârșitul lui februarie am făcut demersurile preliminare, în scurt timp vom depune dosarul. Din păcate însă, deși onorariul lui e la minimum posibil conform tarifelor avocațiale, tot e mult pentru un singur om ca mine: 3.900 de lei. Vă rog așadar pe toți cei care doriți să mă ajutați, cu oricât de puțin puteți, nu contează, puținul de la mai mulți devine mult până la urmă, să mă contactați. La Cluj, Oradea și Brașov s-a reușit deja abrogarea unui asemenea HCL, nu suntem noi fruncea aici, dar trebuie să reușim și noi”, este apelul făcut de Onete Odeta.
Cine vrea să dea o mână de ajutor poate trimite orice sumă direct în contul bancar RO56INGB0000999908861920!
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/se-cere-renuntarea-la-acordul-vecinilor-pentru-detinerea-de-animale-de-companie-in-apartament/2225179#forum
Citiți principiile noastre de moderare aici!