În perioada 15 – 25 aprilie, la Timișoara va avea loc o nouă acțiune de dezinsecție. Teoretic, prima împotriva țânțarilor din acest an, pentru că în aceste zile se desfășoară deja una împotriva căpușelor. Se va interveni doar terestru, ca de obicei, seara și noaptea.
„Tratamentele vor fi efectuate terestru, între orele 21 – 6. Menținerea unui mediu sănătos și protejarea sănătății cetățenilor reprezintă o prioritate, astfel că, vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute”, transmit reprezentanții primăriei.
Aceștia, ca de obicei, dau asigurări că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător, iar produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii. Mai exact, este vorba despre Cymina Plus și Vectobac WG.
Alte recomandări și obligații
Pe de-o parte, primăria le mai recomandă apicultorilor ca, în perioada acțiunii, să scoată stupii în afara razei de stropire, dar să ia și alte măsuri care se impun în vederea protejării albinelor.
Pe de altă parte, există obligații și pentru cetățenii obișnuiți – asociații de proprietari/locatari, proprietari de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente – ca, la rândul lor, să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor. De asemenea, aceștia sunt obligați:
- Să salubrizeze și să igienizeze spaţiile proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie;
- Să efectueze lucrări de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
- Să ia măsuri de combatere a dăunătorilor de pe spaţiile verzi din proprietate;
- Să nu execute lucrări de dezinsecţie sau să aplice pesticide fără autorizare sau substanţe care afectează insectele polenizatoare.
„Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice”, atrag agenția reprezentanții municipalității.
Vă reamintim, pentru perioada 2 – 6 aprilie, primăria a anunțat recent și o acțiune asemănătoare, dar adresată în mod special combaterii căpușelor.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!