Potrivit seismologilor, pe viitor, în zona Aradului vor avea loc mai multe cutremure și replici. Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat pentru antena3.ro că intensitatea replicilor nu poate fi prevăzută.
Comparând Aradul cu zona Gorjului, acolo unde în urmă cu câteva luni au fost înregistrate o serie de cutremure cu magnitudinea peste 4 grade, Ionescu a spus că „activitatea în zona Gorj continuă cu replici, cutremure mici și cutremure până în magnitudine trei, trei și ceva, care nu se simt, dar probabil în timp activitatea va scădea până când iar o perioadă nu vor mai fi cutremure”.
Expert din Japonia
Seismologul Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, a vorbit într-un interviu pentru gândul.ro despre cutremurul din Arad, cel mai puternic seism produs în ultimii aproape 50 de ani în zonă.
„Mai întâi, ceea ce aș vrea să precizez este că aceste cutremure din Banat, precum și cele care s-au petrecut înainte în Oltenia, sunt cutremure de suprafață, iar acestea sunt caracterizate de replici seismice. Nu știu dacă va fi un număr comparabil cu replicile de după cutremurul din Oltenia, dar ne putem aștepta la replici care vor continua pentru lunile următoare, poate chiar un an, nu pot spune exact, dar vor continua. De asemenea, am văzut că – informațiile pe care le am sunt preliminare – adâncimea este relativ mică, deci cutremurele se vor simți în zona epicentrală destul de puternic. Părerea mea este că replicile vor continua în zilele, săptămânile și lunile viitoare”, susține seismologul care lucrează în Japonia.
Aparatură nouă
Revenind la directorul INFP, acesta susține că instituția pe care o conduce va trebui să monteze noi aparate de măsurare și în zonele care nu erau considerate cu risc seismic, inclusiv în zona Aradului.
„Institutul își axează atenția pe anumite zone ale țării, în principal ne-am axat pe zona Vrancea, dar strategia a fost ca să acoperim în totalitate zonele teritoriului național cu stații seismice. De când am acoperit acest teritoriu cu stații seismice, cu anumite spațieri între stații, s-a constatat acum că ne mai trebuie echipamente să le instalăm în zonele seismice mici, cum ar fi Târgu Jiu, cum ar fi Arad, poate Făgărașul. Acolo am avea nevoie de niște investiții în aparatură”, precizează Constantin Ionescu.
Vă reamintim, în 6 iunie, la 17 km de Arad, în jurul orei 20:26, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter, la adâncimea de 15 km. Acesta s-a resimțit în Banat și Crișana. Este doar ultimul dintr-o serie de seisme produse în zonă în ultimele luni.
sursa: Aradon
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XIn mod Cert pe aceasta nipono-analiza sigur vor fi cutremure de peste 6,5 pe Richter in Japonia atat la Sud cat si la Est de Tokio si Osaka.
evident că vor mai fi atât Timp cât se lucrează cu arma Geo-fizica(haarp) cu scopul de a creea inundații și secetă în Est
nu vi se pare că acolo unde sunt aceste cutremure sunt și ploii severe?! ce-i ce cunosc știu despre ce vb
-
haarp nu are legatura cu cutremurele, antenele haarp erau folosite pentru incalzirea ionosferei si studiul dilatarii atmosferei si influenta asupra orbitelor satelitilor artificiali pe orbitele joase. Stai jos, nota 4. Sa produci cutremure ai nevoie de energii echivalente a zeci de bombe atomice, habar nu ai.
-
invata sa scrii corect in limba romana, dupa care poti sa comentezi la geofizica pamantului, daca ai face si o facultate ar fi mai bine.