În fața Operei Române s-au strâns 11 actori, o parte dintre ei de la Teatrul Național din Timișoara. Aceștia s-au aliniat cu pancarte pe care scrie „Justiție nu corupție”, „Justiție liberă”, „Împreună pentru justiție”, „Ce înseamnă OUG?”, „Votul este acum totul”.
Ei s-au alăturat astfel protestelor magistraților din toată țara, dar și actorilor din Cluj sau București care au manifestat la începutul acestei luni. Artiștii de la Teatrul Național București au ieșit în 3 martie pe treptele instituției, în semn de solidaritate cu magistrații din România. Actorul Marius Manole a postat un mesaj video pe Facebook, prin care i-a îndemnat pe colegii lui din toată țara să se alăture protestelor magistraților.
Vă reamintim, procurorii din Timiș au protestat și ei. Adunările Generale ale Procurorilor de la parchetele de pe lângă toate instanțele din Timiș au decis să susțină integral punctul de vedere al Secției de Procurori din cadrul CSM. Magistrații au cerut abrogarea în integralitate a OUG 7/2019. Procurorii de la parchetele de pe lângă Tribunalul Timiș și Judecătoria Timișoara au fost cei care au adoptat forme de protest. Primii și-au întrerupt programul cu publicul în perioada 25 februarie – 1 martie, iar ceilalți au decis să își suspende activitatea și să se ocupe numai de cazurile excepționale stabilite de prim-procurorul parchetului. Și în județ procurorii și-au manifestat nemulțumirile aduse față de modificările legilor justiției prin ordonanță de urgență. Nu au putut să își oprească activitatea însă din cauza numărului mare de dosare aflate în lucru.
Procurorii au susținut că dosarele oricum vor trebui rezolvate și oprirea activității ar crește volumul de lucru ulterior. Magistrații au declarat însă că sunt de părere că modificările aduse prin OUG legilor justiției pun Ministerul Public „în imposibilitatea exercitării atribuțiilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!