Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022 al Societății Horticultura S.A. Timișoara s-a aflat, marți, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara. A fost aprobat fără discuții de aleșii locali.
Cu câteva ore înainte de întrunirea aleșilor, primarul Dominic Fritz a declarat că societatea a încheiat anul trecut cu un minus de aproximativ un milion de lei, chiar dacă vechea conducere se aștepta să termine 2021 pe profit.
„Din păcate veți vedea că în bilanțul pe anul trecut este o pierdere în jur de 1 milion de lei. Nu mă bucură cifra, dar mă bucură că această cifră e acum pe masă. Fosta conducere, în ianuarie anul acesta, ne-a dat așa o idee cum vor fi cifrele pe anul trecut. Ne-a spus că o să aibă un profit de aproape 30.000 de lei. Noul Consiliu de Administrație, pe care l-am numit in noiembrie, anul trecut, și noua conducere după plecarea domnului Drăgilă, a făcut un audit, o analiză serioasă a datelor financiare. Din care a reieșit, printre altele, că la Horticultura, probabil de mai mulți ani, inventarul a fost supraevaluat. Sunt de exemplu produse dendricole, adică, arbuşti, copaci, trecuţi cu o valoare anume în bilanţ, care sunt de mult distruşi şi care de fapt nu mai există. În jur de 250.000 lei de exemplu, de material dendricol, care nu mai are nicio valoare, că e distrus”, a afirmat Dominic Fritz.
Primarul a precizat că au fost și pierderi operaționale la Horticultura.
„Unele comenzi ale primăriei nu au fost onorate în timp şi nu puteau fi decontate. E clar că Horticultura a avut nevoie urgentă de un nou management, de o nouă viziune. Dar în primul rând de un management profesionist, care nu se joacă cu cifrele. Mă bucur că acum putem porni pe acest nou drum, cu directorul interimar actual, putem să pornim cu adevărul pe masă. Bineînțeles există o anchetă internă în curs, legată de cum s-a ajuns la aceste cifre, cum s-a ajuns la aceste pierderi care nu au fost trecute niciunde. Vom vedea consecințele acestei anchete”, a spus, marți, Dominic Fritz.
În ședința Consiliului Local Timișoara, Adrian Lulciuc (PNL) a cerut să i se comunice în scris câți copaci au fost plantați de către Horticultura în 2019, 2020 și 2021.
Apoi, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței la numărul 18, consilierii municipali au dezbătut proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Acționarilor la Societatea HORTICULTURA S.A. pentru aprobarea situațiilor financiare ale societății aferente anului 2021.
Consilierul local Dan Diaconu (PNL) a precizat că este pentru prima dată când Horticultura înregistrează pierderi în cei zece ani de când cunoaște activitatea societății.
„Mă întrebam de ce, apoi mi-a dat o idee domnul Lulciuc când a întrebat câți arbori ați plantat și m-am uitat pe raportul primarului din 2021, apoi pe raportul primarului din 2019 și credeți-mă, Timișoara verde mi-a dat un șoc electric. În 2021 ați plantat 200 de arbori. În 2019 s-au plantat 2.000 de arbori. Cam asta e diferența”, a afirmat Diaconu.
În replică, primarul Dominic Fritz a spus că Horticultura, de ani de zile, a mințit cu privire la materialul dendrologic.
„Aceste minciuni fac parte dintr-un control intern și vom vedea dacă vor fi și organe abilitate care vor trebui să fie notificate. Dar adevărul este că probabil Horticultura nici în 2020, nici în 2019 nu a fost pe profit. A fost o societate condusă neprofesionist, care a încercat să ascundă această neputință prin frezarea bilanțului”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Liberalul Adrian Lulciuc a felicitat Primăria Timișoara pentru evenimentul organizat în Piața Libertății.
„Poate ne spuneți și nouă de unde a fost cumpărat și cât a costat pomul plantat în Piața Libertății”, l-a întrebat Lulciuc pe primar.
Stejarul, fără TVA, ar fi costat puțin peste 1.000 de euro.
„Pomul, din câte știu eu, a fost comandat din Olanda tocmai pentru că în România nu s-a găsit de această mărime. Chiar dacă sunt alții care se laudă cu 2.000 de bețe, noi nu vrem să plantăm bețe. Vrem să plantăm copaci și mă bucur că am reușit cu stejarul din Piața Libertății. Cred că prețul a fost de 1.050 de euro fără TVA”, a răspuns Fritz.
În replică, Adrian Lulciuc i-a spus că „un pom la Horticultura valorează, conform caietului de sarcini, 486 de lei”.
Colegul său, Simion Moșiu, a spus că niciodată nu a arătat centrul Timișoarei atât de jalnic ca acum.
„O să mi se spună că se plantează panseluțe, dar lipsește și un metru din gardul viu de la celebra fântână cu pești morți. Orașul arată crunt. Au rămas lalele alea moarte. Niciodată nu a fost un centru mai trist din punct de vedere al vegetației cum este azi”, a spus Moșiu.
Vă reamintim, în ianuarie 2022, Consiliul de Administrație al S.C. Horticultura S.A. a decis, în unanimitate, să îl demită pe Andrei Drăgilă din funcția de director executiv al societății.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Andrei Drăgilă a fost revocat din funcția de director al societății Horticultura
Trimite articolul
XPe Bulevardul Sudului colt cu fosta Lidia in zona giratoriului cel nou au plantat vreo 30 de “bete” de artar rosu, nu i-a udat nimeni de cand au fost plantati, asa ca s-au uscat.
La biroul de urbanism al arhitectului sef Almajan cand va fi control ? Se mai lasa mult asteptat ?
Din orasul florilor,Timisoara a ajuns o gaoaza de buruieni sub inteleapta gospodarire a prea iubitului primar DONIMIC FRIG
-
asa e, cu dragila la butoane, era plin de flori… la tine in cap. 30 ani a fost lux tot orasul, acum ii problema de 2 ani. mama voastra de postaki
-
Ioane,
Fa un tur in parcul din spatele magazinului Bega, daca asfalul iti incinge neuronii.
Verdeata frate cata vrei si mizerie! asta este politica Verzilor /USR peste tot….readucerea la natura la forma primara:)-
Acidutzule dacă acidul îți încinge ție neuronii pune mana pe stropitoare și încearcă sa mai salvezi ceva din miile de bete plantate de Robu în locul copacilor tăiați ca sa-si mai lărgească străzile dintre primărie și domiciliu. Cat despre efectele experimentului piața Libertății este clar pentru toți, un platou care vara se transforma intr-un cuptor. Asta a fost politica celui ce se visa tractorist la Bocsig
-
-
vezi ca postaki is pupatorii de fritz. mai sunt vreo 2, unul semneaza cu ion altul cu romania.
-
:)) fritz.. esti terminat complet, mai 2 ani mai trebuie sa te induram
deci bugetul pe 2022 s-a votat la sfarsitul lunii mai 2022? in fine, poate asa-i sistemul. oricum e degeaba. cat timp e fritz si usr la primarie, se va merge din rau in mai rau. pana in 2024 se mai pot distruge multe
Noroc cu ploaia asta ca a salvat de la uscare sute de pomi din TM, ca de udat nu prea vad sa faca asta cineva. Desi a venit cam tarziu ploaia. Zeci de copaci plantati in ultimii 2 ani s-au uscat, desi au infrunzit in primavara. Vezi in fata la Billa pe Circumvalatiunii, etc. Care puteti, mai duceti cate o galeata de apa la pomii din fata locuintei dvs. daca vedeti ca-i seceta.