Fiecare spectacol este foarte important pentru mine, povestește Ada Lupu Hausvater, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara. Iar argumentul este următorul: „(…) Am convingerea că este foarte important ca spectacolele noastre să provoace publicul, să îi stimuleze curiozitatea, să-l determine să revină în sala de teatru, să se dezvolte și să ne dezvoltăm împreună; acesta este unul dintre primele obiective ale Teatrului Național. (…)”
Astfel, Teatrul Național din Timișoara a oferit timișorenilor, în finalul stagiunii 2016-2017, în premieră pe țară, spectacolul Rambuku de Jon Fosse, cel mai tradus dramaturg norvegian contemporan și unul dintre cei mai jucați autori europeni ai ultimilor ani.
„Una dintre premierele anului 2017 este Rambuku de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu. Cum probabil știți, spectacolul a fost selecționat la Festivalul Național de Teatru. Distribuția îi reunește pe actorii Naționalului, Claudia Ieremia și Ion Rizea, cărora li se alătură Andrea Gavriliu (care semnează și coregrafia) și un grup de tineri actori din toată țara. Spectacolul este o poveste despre dragoste, o poveste despre supraviețuire, un tulburător poem teatral”, a declarat Ada Lupu Hausvater.
Un alt titlu important al anului 2017 este Frați. Spectacolul a avut premiera în 9 mai.
”(…) Florin Piersic jr. semnează traducerea piesei, regia spectacolului, și, de asemenea, joacă, alături de actorii Naționalului – Matei Chioariu, Călin Stanciu jr., și Marko Adžić, respectiv Bogdan Spiridon. Spectacolul a însemnat trecerea unui anume prag pentru Teatrul Național, un prețios pas înainte: a reușit să apropie și mai mult publicul de fenomenul scenic precis articulat. Este suficient să punem spectacolul pe afiș, și în câteva zile schema Sălii 2 este complet ocupată, ceea ce este minunat”, a povestit Hausvater.
În luna martie a acestui an, timișorenii au fost invitați să vadă Controversa de la Valladolid, în regia lui Radu Jude.
”Despre Controversa de la Valladolid, în regia lui Radu Jude s-a scris și s-a vorbit mult. Spectacolul a și fost, de altfel, selecționat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Este un spectacol care își propune să ajungă la conștiința spectatorilor, să schimbe ceva din acest gen de acceptare, de obișnuire cu răul pe care oamenii și-l fac unii altora. Și la ce răspuns oferă publicul, se demonstrează că și reușește”, a explicat Hausvater.
Un alt spectacol apreciat de public a fost De ce iubim femeile, adaptat după romanul lui Mircea Cărtărescu, pus în scenă la începutul anului.
”De asemenea, vreau să menționez un alt eveniment important: Gala Premiilor UNITER. Nu este întâmplător că gala aniversară a UNITER a fost organizată la Teatrul Național din Timișoara. Afirm acest lucru pentru că am convingerea că nu doar lumea teatrală percepe astăzi Teatrul Național din Timișoara ca pe o placă turnantă care păstrează tradiția prin inovație, ci și publicul.
Și, în sfârșit, a fost ediția 2017 a FEST-FDR, festival organizat de Teatrul Național și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local. FEST-FDR este un eveniment major pentru Teatrul Național. Prin structura lui și, mai cu seamă, prin modulul de spectacole în aer liber, FEST-FDR se deschide atât către publicul său fidel, cât și către un public ocazional, sau chiar către un public întâmplător, cum ar fi turiștii, să dau doar un exemplu.
Desigur, voi menționa, cumva în congruență cu FEST-FDR, Concursul Național de Dramaturgie, care și-a desemnat câștigătorul nu cu multă vreme în urmă. În concluzie, 2017 a fost un an foarte ocupat, un an frumos”, a conchis managerul teatrului.
Ada Lupu Hausvater este născută în București și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”, secția Regie de teatru. În 2005 a câștigat concursul pentru postul de manager al Teatrului Național din Timișoara, aflându-se, în prezent, la al treilea mandat de director.
Interviul integral cu Ada Lupu Hausvater poate fi citit în săptămânalul Agenda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!