Întreaga tevatură s-a stârnit după ce viceprimarul a admis cererea asociației Ceva de Spus (CDS) de a-și desfășura adunarea generală în sala de consiliu a Primăriei Timișoara, de la etajul I. Organizația și-a dorit acest spațiu pentru întâlnirea de lucru deoarece sediul Primăriei este una dintre încă puținele clădiri publice accesibilizate în Timișoara. Diaconu a aprobat în 5 minute cererea primită de la Ceva De Spus. Mai mult, edilul a fost invitat să participe la adunarea generală. La fața locului, însă, o surpriză neplăcută a dat peste cap adunarea: în ziua și la ora stabilită, sala era închisă pentru renovare. Cei 40 de membri ai asociației, mulți dintre ei în cărucioare cu rotile, au fost nevoiți să-și găsească un alt loc, mai accesibil. În cele din urmă, adunarea generală s-a desfășurat într-o gelaterie…
Supărați foc, câțiva dintre membrii asociației i-au reproșat dur viceprimarului că nu s-a ținut de cuvânt. Dan Diaconu le-a explicat că nu știa de renovările din Primărie și le-a promis că „cel sau cea care nu v-a anunțat despre această situație va discuta cu mine”. „Îmi cer scuze încă o dată, sunteți niste oameni minunați și nu meritați asta”, le-a transmis edilul. Cei din asociația Ceva De Spus nu au prea fost dispuși să creadă că viceprimarul nu știe nimic despre renovările din Primărie. Disputa s-a purtat, la cald, pe o binecunoscută rețea de socializare. „Vă invit oricând să petrecem o zi din viața unui om politic care face sub zero și veți vedea că era imposibil să anticipez așa ceva pentru că pur și simplu mă confrunt real cu sute de probleme pe zi mult mai importante decât sala de consiliu a primăriei”, s-a justificat Diaconu. Provocarea a fost imediat acceptată de „CevaDeSpuși” și miza ridicată: „și eu vă aștept oricând să acceptați o provocare : vă lăsați pus într-un fotoliu rulant pentru 24 de ore, iar eu sunt gata să vă iau locul de om politic pentru același interval de timp. Ați accepta?”, i-a replicat Cosmin Miloș, vicepreședinte al asociației.
Ceea ce părea să fie doar un schimb de replici la supărare, s-a transformat într-o adevărată campanie a CDS: „Adevăr sau provocare”! Membrii asociației sunt convinși că, dacă va accepta, edilul va înțelege cu adevărat cu ce se confruntă oamenii cu dizabilități care trăiesc în Timișoara: va trebui să se lupte, din scaunul rulant, cu bordurile înalte, cu trotuarele sparte, cu mijloacele de transport în comun fără rampă de acces, cu frustrarea că niciun teatru din oraș nu este accesibilzat pentru persoanele în fotoliu cu rotile, la fel ca multe alte clădiri publice, cu ghișeele înalte, cu WC-urile neadaptate, cu o mulțime de piedici și, nu în cele din urmă, cu atitudinea penibilă a multor oameni, inclusiv a unor funcționari publici, față de persoanele cu dizabilități.
„Domnul Viceprimar și-a cerut scuze pentru neplăceri și ne-a invitat să petrecem o zi cu dânsul pentru a vedea cât de mult are de lucru pe zi. Ne-am bucura să fim alături de dânsul o zi, dar și noi îi facem o propunere: să lucreze o zi într-un scaun rulant pentru a vedea și dânsul cât de greu ne este și nouă, persoanelor cu dizabilități. Să vadă câte obstacole trebuie să depășim zilnic. Astfel vom putea și noi înțelege mai bine cum se întâmplă lucrurile prin Primărie, iar domnul Viceprimar sperăm să fie mai sensibil la probleme noastre și să devină avocatul persoanelor cu dizabilități în Primăria Municipiului Timișoara” – propune Cosmin Miloș, vicepreședintele Asociției.
Dacă va accepta, Dan Diaconu va fi primul edil al Timișoarei, și poate chiar din România, care trece printr-o astfel de încercare, având prilejul să lanseze un mesaj puternic privind accesibilizarea orașului și de solidaritate cu persoanele cu dizabilități.
Citiți principiile noastre de moderare aici!