4 martie 1977 este data la care a avut loc cel mai puternic seism din istoria recentă a României. Au murit atunci peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.
Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc și poetul A.E. Baconsky sunt cele mai cunoscute persoane de la acea vreme care şi-au pierdut atunci viaţa.
Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22, a avut magnitudinea 7,4 grade pe scara Richter şi o durată de aproximativ 56 de secunde.
Seismul a fost resimţit puternic şi în ţările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar şi în alte ţări din centrul şi sudul Europei, precum şi în Rusia. În Bulgaria au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.
„Vrancea poate genera oricând un cutremur asemănător cu cel din 1977, cu cel din 1940. Au fost evenimente și nu este exclus să se mai repete. Când și ce putere va avea nu avem de unde să știm”, a declarat pentru Tion seismologul Adina Rău de la Observatorul Seismologic din Timișoara, la 46 de ani de la acel dezastru.
Seismologul Adina Rău a mai spus că nicăieri în lume seismele nu pot fi anticipate de aparatură.
„Nu e nimic care să prevestească sosirea unui cutremur, efectiv se întâmplă brusc. Există sisteme de avertizare timpurie, cum este sistemul instalat pentru zona Vrancea, dar nu avertizează înaintea producerii evenimentului, ci se bazează pe diferența de timp pe care o parcurg undele seismice din Vrancea până în București. Pentru Banat așa ceva nu este valabil. Din momentul în care s-a produs cutremurul în Vrancea, unda secundară care este purtătoare de energie distructivă și care afectează mediul construit are nevoie de 20 de secunde să ajungă în București. E greu de apreciat ce se poate face în 20 de secunde”, a mai spus pentru Tion.ro seismologul Adina Rău.
Potrivit Jurnalul.ro, cutremurul din 1940 a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 3:39 în data de 10 noiembrie, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 km. A fost primul mare cutremur din România contemporană, având o durată de 45 de secunde. Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDestul de Rău
Stau si ma gandesc de ce naiba va mai platim daca nu aveti de unde sa stiti cand va fi urmatorul cutremur, ce intensitate va avea si aproximativ ce zona va afecta. Primul dispozitiv legat de seisme este mai vechi de 2000 de ani si cu toate astea stiinta e identica cu presupunerile unei babe: maica un cutremur poate veni oricand. Da, oricand numai ca interesant ar fi sa spui cand nu oricand.
Inteleg ca dupa bau-bau-ul cu covidul a fost cel cu razboiul si acum cu clatinatul ca asa e reteta: sa tii lumea in teroare, dar parca prea e de tot sa vii tu dintr-un post mostenit de la taticul si sa ne spui povesti de groaza ca apoi sa ne explici stiintific ca astfel de evenimente se intampla brusc si pe nepusa masa…
Dar ce sa faci cand ceva util societatii nu ai putut sa faci… dar daca chiar esti asa desteapta poate vii cu un sistem de avertizare care potential ar putea salva vieti. Ce zici de o avertizare cu 5-10 minute inainte de cutremur?
-
Singurul om care a inteles corect acest popor primitiv a fost Vlad Tzepesh. Numai prin teroare i’a facut constiinta, bun simt, onestitate etc. Cum a disparut el insa, au disparut si teroarea si restul.
-
“nu e bine sa avertizezi dinainte, ca se panicheaza lumea!” – din multe creiere bolnave
tanti asta, practic, primeste salariu pe nimic. “e posibil sa fie un cutremur”. asta poate spune oricine, PE GRATIS
-
Gogule…. tu stii sa interpretezi o harta seismica? Sau un raport seismic? Ca eu una nu stiu. Poti sa tragi concluzii care sa ajute actiunile de salvare in cazul unui viitor cutremur?Ca eu nici asta nu stiu. Cum te pregatesti, ce faci in caz de cutremur, rucsacul de prim ajutor in caz ca esti blocat. chestiuni din astea minime.Astea le-am aflat de la ,,tanti,, asta.
Deocamdata … nimeni pe aceasta planenta nu poate prezice un cutremur. Si doamna de la Observatorul seismologic nu este nici Mama Omida , nici Baba Vanga ca sa viseze noaptea cand se vor hotara faliile sa se activeze.
efectivescule @ ce zici tu despre o posibila avertizarea de timpurie de 5-10 minute bati campii cu succes. Nimeni de pe planeta Pamant nu este capabil astazi de o alarmare cu minute inaintea unui cutremur, poate doar tu si ghicitoarele in cafea!