Potrivit edilului-șef, proiectul a fost respins pentru fonduri europene, specialiștii care l-au analizat spunând că există două mari obiecții. Robu recunoaște una dintre greșeli, și anume că o parte din clădire ar urma să funcționeze ca spital.
„Prima obiecție a fost că o aripă din clădire nu intră în proiect și nu ar fi eligibilă, pentru că acolo noi mai avem bolnavi, funcționează acea arpiă ca spital. Sunt doar ținuți, cazați cum s-ar spune, bolnavii care fac radioterapie. Ei, sigur că la asta noi am fi putut găsi soluții, în ultimă instanță, prin vecinătate, pentru că nu-i de dorit să îi transporți la distanțe mari. A apărut o altă obiecție, și anume că nu putem să acordăm spațiu centrelor culturale respective, pentru că ar trebui să facem o licitație, să participe oricine și să fie acordat spațiul celor ce câștigă licitația. Noi nu vrem să schimbăm ținta pe care o avem, noi vrem că acolo să funcționeze aceste institute culturale: francez, german, British Council și altele”, a explicat primarul Timișoarei.
Se discută de ani buni despre transformarea clădirii de pe strada Mărășești, în care a funcționat Clinica de Dermatologie a Municipalului, într-un centru multicultural. Conform proiectului, clădirea urmează să fie împărțită în două sectoare: spațiu multicultural și un spațiu în care va funcționa Clinica de Radiologie a Spitalului Municipal. Încăperile care au adăpostit Dermatologia vor găzdui, după renovare, Muzeul Cetății Timișoara, dar și alte instituții culturale – Centrul Cultural German, Institutul Francez și un centru pentru tineret.
Proiectul a fost depus la ADR Vest pentru fonduri europene încă din luna noiembrie a anului trecut, dar a mai fost nevoie de clarificări. Iată că în cele din urmă a fost respins. Valoarea totală a acestuia este de 22 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, din care municipalitatea spera să obțină de la UE, fonduri nerambursabile, 20,8 milioane de lei, adică 4,6 milioane de euro.
Edilul-șef spune că municipalitatea nu are de ales, așa că va suporta investiția din bugetul local, cel mai probabil multianual, pentru ca ea să fie gata până în 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!