Așa cum tion.ro a anunțat în urmă cu câteva zile, conducerea primăriei a vrut să le ofere o reducere de 20% la abonamentele Timpark celor ce locuiesc în Timișoara și au mașini înmatriculate în județul Timiș.
Proiectul a ajuns marți pe mesele consilierilor locali, dar nu a fost adoptat. Mai era nevoie de un singur vot să treacă. Consilierii PSD, consilierul PMP Raluca Popescu și independentul Adrian Orza s-au abținut. Liberalii, Ilare Bordeașu – ALDE și Marius Dugulescu – PMP au votat „pentru”. Au fost 13 voturi „pentru” și 9 abțineri.
Practic, reprezentanții primăriei au încercat să modifice regulamentul de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Timișoara și să le ofere timișorenilor o „reducere de 20% la tariful parcat pentru abonamentele” Timpark.
PSD acuză de discriminare
Consilierii PSD au anunțat că se abțin de la vot, pentru că li se pare că municipalitatea îi discriminează pe cei ce locuiesc în localitățile de lângă Timișoara, dar lucrează în capitala Banatului.
„Fără a fi neapărat împotrivă, dar o să mă abțin de la acest vot. Mi se pare o discriminare vizavi de cetățenii care locuiesc în Dumbrăvița, în Giroc, în Moșnița, în zona periurbană, care aduc un plus-valoare acestui oraș, prin munca lor, prin centrele multifuncționale cu care ne lăudăm, cred că nu este corect să fie dezavantajați că locuiesc acolo unde noi discutam că zona face parte din metropola Timișoarei. Înțeleg că nu este o sumă mare, dar principiul este corect. Eu locuiesc la Timișoara, am mașină în Timișoara, plătesc impozitul în Timișoara, nu este nicio problemă”, a explicat Daniel Idolu.
Primarul Nicolae Robu a susținut însă că nu are la dispoziție o variantă legală pentru a-i putea include și pe cei ce locuiesc în Moșnița, Giroc, Ghiroda sau Dumbrăvița în noul regulament.
„Nu putem să acordăm aceste înlesniri pentru cei ce locuiesc în zona periurbană, pentru că nu avem cum să le acordăm subvenții din bugetul Timișoarei. Dacă comunele periurbane ar fi de acord să constituim metropola Timișoarei, nu numai să vorbim despre ea că a prins contur faptic, atunci lucrurile s-ar schimba, dar deocamdată nu le putem acorda subvenție nici pe mijloacele de transport în comun, nici la parcare”, a spus Robu.
Edilul-șef a mai explicat că, de fapt, prin subvenția acordată către Societatea de Drumuri Municipale își dorește ca tot mai mulți oameni să vină în Timișoara și să plătească taxe la bugetul local.
„Noi urmărim, prin aceste măsuri, să le dăm un motiv în plus celor care trăiesc în Timișoara, ca și noi, dar nu au acte de timișoreni, ca și noi. Ei nu sunt contribuabili la bugetul local, dar folosesc tot ce realizăm în Timișoara cu banii timișorenilor. Folosesc un cuvânt «vinitură», și eu sunt o vinitură, nu există capitală pe planeta asta fără vinituri. Timișoara are nevoie de o împrospătare de populație pentru a-și putea susține dezvoltarea. La ora actuală suntem sub 1% cu șomajul și avem investiții foarte mari”, a mai povestit primarul Timișoarei.
Șoferii cu domiciliul în Timișoara ar fi beneficiat de reducere la toate tipurile de abonament: general, pentru zona roșie, pentru zona galbenă, pentru zona albastră, la purtător, locatar. Persoanele cu handicap, cele care au fost deportare, militarii care fac dovada participării la misiuni și operații în străinătate sau persoanele care dețin mașini electrice ori au mașini înmatriculate în străinătate beneficiază de parcare gratuită în Timișoara.
Deși proiectul a picat la un vot, primarul Nicolae Robu susține că îl va readuce în atenția consilierilor locali.
„Nu-i nimic, îl trecem data viitoare, nu-i nicio problemă, amânăm puțin”, a conchis primarul Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!