Terenul despre care vorbim a fost disputat în instanță între primărie și firma care are concesionată Piața Aurora de la municipalitate, mai precis terenul pe care este deschisă piața. PMT l-ar fi câștigat în urmă cu un an și jumătate, a atras atenția la ultima ședință de consiliu un consilier local PSD, care a propus amenajarea unei parcări și a unui parc pe acea suprafață.
„La un moment dat am fost în Dâmbovița și am promis că ne vom ocupa cu crearea unui parc și a unei parcări. Eu am și identificat pământul, care este al primăriei de un an jumate, câștigat în instanță definitiv, pământ care și acum stă ca gropile de gunoi de la Șag de pe vremuri. Aș dori crearea unei parcări și a unui parc pe str. Paul Constantinescu, 2 hectare are Primăria Timișoara de un an jumate, câștigate în instanță”, a spus Ioan Mateescu.
Primarul Nicolae Robu, care le-a promis de ani buni timișorenilor din Dâmbovița un parc, a fost deschis la propunerea lui Mateescu, însă ar vrea să împartă suprafața respectivă în parc și parcare.
„Eu am discutat și subiectul acesta și îi mulțumesc domnului Mateescu pentru că ne-a adus la cunoștință un lucru care trebuia să ne fie adus la cunoștință de aparatul primăriei. S-a câștigat în instanță acel teren și va trebui să-l valorificăm. Eu înclin înspre a face parc acolo, dar cred că ce trebuie să propunem noi ar fi un SF pentru punerea în valoare a acelui teren și vedem ce spun specialiștii când fac studiul, dacă e numai parc sau dacă e și parcare”, a răspuns Robu, care a fost asigurat de Mateescu de faptul că acolo s-ar potrivi o parcare, terenul aflându-se aproape de piețele Flavia și Aurora.
În cele din urmă, aleșii au votat un amendament care spune că trebuie să se facă un studiu de fezabilitate privind amenajarea unui parc și a unei parcări pe terenul uitat de primărie din cartierul Dâmbovița.
Încă un SF pentru terenul primăriei
Numai că terenul despre care vorbește Ioan Mateescu mai are cam 1,4 hectare, susțin reprezentanții primăriei, care dau asigurări că se știa de faptul că municipalitatea a rămas cu dreptul de proprietate asupra acestuia în urma unei decizii a instanței.
Terenul aflat în discuție se află chiar la intersecția străzilor Paul Constantinescu cu Dreptatea și inițial a fost concesionat de SC Aurora. Există încă din 2009 o hotărâre de consiliu care spune că o parte din teren va fi folosită pentru un drum care să lege strada Paul Constantinescu de Banatul, ne-au transmis cei din PMT. Culmea, acest drum apare și în bugetul Timișoarei pe anul 2019, cu o poziție pentru SF+PT, dar la ședința de consiliu în care s-a votat bugetul și în care s-au alocat bani pentru un alt SF pentru parc și parcare nu s-a discutat nimic despre drum, semn că aleșii locali nici nu s-au uitat peste proiectul de buget. Primăria a alocat 71.000 de lei pentru SF+PT amenajare str. Paul Constantinescu (tronson str. Dreptatea – str. Banatul).
Reprezentanții primăriei spun că nu știu exact ce se va întâmpla cu terenul, deși se fac două studii de fezabilitate, conform bugetului adoptat marți de PMT. Suprafața de 1,4 hectare este parțial afectată și de protecția căii ferate, iar vechiul plan al primăriei spunea că lângă viitorul drum se va face un parc, nu parcare, motiv pentru care a fost retrasă și concesiunea proprietarului SC Aurora, cu care municipalitatea s-a judecat.
De cealaltă parte, cei ce locuiesc în zonă acuză conducerea primăriei de dezinteres, pentru că li s-a promis de ani buni un parc și nu s-a mai făcut nimic.
„Este foarte ciudat că aflăm de la anumiți agenți economici cu interese în zona Dâmbovița – Balta Balaurul, că primăria a dobândit, de un an de zile, un teren de circa 2 hectare între baltă, calea ferată, depoul de troleibuze și str. Paul Constantinescu, pe lângă cel necesar prelungirii acestei ultime străzi. Consider că terenul dobândit trebuie să primească utilitate de parc, având în vedere promisiunile neonorate ale primarului, de ani de zile, privind realizarea unui parc pe strada Lacului, la capătul spre Calea Șagului. Unul din agenții economici interesați de construcția de parcări pe acest amplasament este tocmai cel cu care primăria a fost în litigiu privind terenul în cauză, agent economic ce deține și o piață în zona, pentru care nu asigură parcările necesare, iar acum s-a gândit că i-ar prinde bine să-i facă primăria, pe banii publici și pe teren public, necesarul de parcări”, ne-a spus activistul civic Cristi Brâncovan, prezent și el la ședința de consiliu în care a fost adoptat bugetul.
Mai mult, Brâncovan spune că terenul nu este potrivit deloc pentru o parcare, pentru că blocurile de locuințe sunt departe, iar zona este izolată.
„Terenul nu prezintă mare interes pentru realizarea de parcări pentru locuitorii din zona deoarece blocurile de locuințe sunt departe, iar zona este izolată, neprezentând siguranță în acest moment, fapt ce reiese și din sutele de tone de deșeuri depozitate clandestin pe acel teren”, a conchis activistul civic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!