Aproape 80.000 de lei! Atât sunt facturile neîncasate de Colterm de la asociația de proprietari de pe Musicescu nr. 8. Locatarii spun că administratoarea a încasat banii de întreținere și în blocul respectiv nu există niciun restanțier. Totul a ieșit la iveală când muncitorii Colterm au mers să ia ceasurile de apă caldă de la bloc și oamenii au rămas fără apă caldă timp de aproape zece zile.
Asociația de proprietari din Șagului, de pe Musicescu nr. 8, cuprinde trei scări de bloc, cu câte 20 de apartamente pe scară. Sunt, în total, 60 de familii afectate.
„S-au încasat banii de întreținere, nu există restanțieri deloc, aici este problema, că banii s-au încasat de la locatari, numai că aceștia nu au mai ajuns la furnizorii de utilități. Conform centralizatoarelor de facturi neachitate, ultima factură neachitată către Colterm este din octombrie 2016, deci de 20 de luni. La Colterm aseară (n.r. luni seară) mai aveam 78.000 de lei, am înțeles că marți dimineață trebuia sau a mers să plătească în jur de 8.000 de lei”, ne-a povestit Gabriel Fulga, un timișorean care are un apartament în blocul de pe str. Gavril Musicescu nr. 8.
Locatarii spun că administratoarea nu a plătit facturile către Retim, Aquatim și Colterm, dar furnizorii de utilități nu au luat nicio măsură legală care să-i afecteze. Până luna aceasta, când Colterm a luat ceasurile de apă.
Administratoarea acuzată reprezintă șase asociații de proprietari
„Am rămas cam o săptămână, până în zece zile, fără apă. Între timp s-a dus administratoarea și a plătit o parte din sumă, dar noi, ca asociație, am rămas cu această datorie. Am sunat la FALT și la Colterm, cei de la juridic de la Colterm mi-au confirmat datoria, mi-au spus și că dânsa nu este la prima abatere de genul. Mai are și pe str. Babadag nr. 4 din zona UMT, unde a făcut ca și la noi, adică a încasat banii și nu a plătit furnizorii de utilități. Acolo înțeleg că și-a recunoscut creanța printr-un act notarial prin care s-a angajat că se va plăti”, ne-a mai spus unul dintre timișorenii păgubiți.
Culmea este că președintele de bloc și cenzorul asociației nu au luat nici ei nicio măsură pentru a remedia problema. Locatarii spun că nu au putut discuta cu președintele de bloc, care era plecat atunci când s-a oprit apa.
„Noi suntem constituiți ca și asociație de proprietari. Din umilele mele cunoștințe juridice, o asociație de proprietari funcționează ca și un ONG… are un președinte, un comitet. Ca rol juridic, cel al președintelui este de arbitraj, iar cel al cenzorului de control. Chestia asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut concursul președintelui, chiar dacă este slab din punct de vedere profesional, iar cenzorul la fel. Au fost semnate niște tabele ale cărui corectitudine și repartiție trebuiau verificate… Nu se poate discuta cu președintele de bloc, am înțeles că atunci când s-a descoperit totul el era plecat”, mai spune proprietarul revoltat.
Totul s-a descoperit abia luna aceasta, când oamenii au rămas fără apă și fostul președinte de bloc, unul dintre locatari, a mers la Colterm pentru a vedea ce s-a întâmplat. Abia atunci au aflat oamenii că nu s-a mai plătit nicio factură către societatea de termoficare încă din octombrie 2016.
„Se naște o altă întrebare: Colterm de ce a venit să ia ceasul și a lăsat să se strângă această datorie? Justificarea este că s-a făcut somație, dar o altă întrebare este la ce adresă s-a făcut? Câțiva locatari au avut o acțiune de informare, s-au adunat și au anunțat că vor să facă o adunare generală în care să o aducă și pe administratoare. Eu nu am participat, dar mi s-a povestit că s-a prezentat administratoarea, s-a lăsat cu certuri și injurii. Ea a venit bine frumos, aranjată, machiată, bronzată șamd, cu un avocat. S-au certat ca la ușa cortului, din ce știu eu au chemat poliția, s-a prezentat cineva de la Secția 3 și au plecat împreună administratoarea și două locatare, între care am înțeles că și cenzorul, și s-au cules două declarații, în loc să se formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara”, ne-a mai spus Gabriel Fulga.
FALT: Administratoarea nu are nimic pe numele ei
Oamenii păgubiți au mers și la FALT – Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, de unde au aflat că administratoarea mai reprezintă alte cinci asociații de proprietari. Președintele FALT spune că femeia le este cunoscută, dar că ea nu are nimic pe numele ei și că instanța nu are ce să-i ia în schimbul banilor.
„Problema este că au dispărut banii, ea știe ce a făcut cu ei, n-a venit asociația la noi, la noi a venit doar un proprietar acolo, care de fapt este jurist de profesie. Am întrebat la Colterm, factura este destul de mare. Se pare că s-a făcut o negociere între Colterm și asociație. Recent, acum câteva zile, am vorbit cu directorul de la Colterm, i-am zis să aplice legea, care spune că după 45 de zile de neplată se întrerupe serviciul. Ea nu are numai asociația asta, am înțeles că mai are una la UMT, cu datorii mai mari. Am mai vorbit și cu altă asociație, am verificat personal facturile, sunt neplătite de două luni. Se pare că în momentul în care apare un scandal, din banii de la celelalte asociații se duce plătește acolo, aplanează, oamenii uită și tot așa. Se pare că nu are nimic pe numele ei, nu are apartament, nu are mașină, nu are nimic”, ne-a spus Petru Olariu.
Președintele FALT spune că administratoarea acuzată nu este înscrisă în Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara.
„Nu este înscrisă nici în FALT, înțeleg că a lucrat într-o bancă, dar are un tupeu extraordinar, are carismă. Acum câțiva ani făceam și noi administrație și ne-am dus la o asociație, le-am spus că e problemă cu ea, dar au luat-o, se bagă sub pielea oamenilor. Din ce am vorbit cu oamenii, ea n-are nimic pe numele ei și oamenii nu au ce face, iar la noi, cum legea e făcută pentru hoți, nu pentru oamenii cinstiți, nu prea au ce să-i facă”, ne-a mai declarat Olariu.
Pe fir a intrat și Poliția. Oamenii legii spun că s-au sesizat din oficiu, iar femeia care a încasat banii de întreținere și nu a plătit facturile este acuzată de delapidare.
„Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru infracțiunea de delapidare. A fost deschis un dosar penal, a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor comiterii faptei”, ne-a declarat Aurora Voicilă, purtător de cuvânt Inspectoratul Județean de Poliție Timiș.
Reporterul tion.ro a încercat să ia legătura și cu administratoarea acuzată că a furat banii de întreținere. Mărioara Petean a răspuns la telefon, iar în momentul în care am întrebat-o cum comentează acuzațiile care i se adus ne-a spus „nu pot să vorbesc”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!