UPDATE. Administratorul judiciar cere mai puțini bani… însă pentru instituții datornice care nu se află în subordinea primăriei
Administratorul judiciar al Colterm insistă că Primăria Timișoara figurează în soldul Colterm SA cu un debit neachitat total de „2.343.768,80 lei” și solicită instituției să achite această sumă până la „finalul zilei bancare de astăzi, data 25.03.2022”.
Administratorul judiciar prezintă și o situație a facturilor neachitate la data de 25 martie 2022 ale instituțiilor aflate în subordinea primăriei. Singura problemă este că o mare parte din aceste instituții datornice – printre care Curtea de Apel Timișoara, Parohia Romano-Catolică Timișoara sau Unitatea Militară 01221 – NU se află în subordinea PMT.
„Adresa transmisă presei și Primăriei Municipiului Timișoara de administratorul judiciar al Colterm, desemnat de instanță, este fie o greșeală de proporții a acestuia, fie o glumă extrem de proastă. Altfel instituția noastră nu își poate explica de ce consorțiul de firme desemnat de instanță crede că Universitatea Politehnica Timișoara sau Universitatea de Vest din Timișoara, Curtea de Apel Timișoara sau chiar Parohia Romano Catolică ar fi instituții în subordinea Primăriei Timișoara.
În ceea ce privește instituțiile care sunt cu adevărat în subordinea Consiliului Local Timișoara sau a primăriei și cărora Colterm le-a emis facturi, facem precizarea că acestea au autonomie financiară, birou de contabilitate și directori care decid plata acestora, drept urmare adresa trebuie să fie înmânată lor.
Nu în ultimul rând, administratorul judiciar a descoperit facturi pentru lucrări efectuate chiar și în 2017, deci în urmă cu cinci ani, pentru care însă nu există procese verbale de recepție, facturi care au fost emise abia anul trecut. În lipsa acestor procese verbale de recepție, plata acelor facturi este nelegală.
Astfel, Primăria Timișoara își reafirmă angajamentul de a susține termoficarea centralizată în municipiu și a demonstrat cu vârf și îndesat acest lucru, virând doar în primele trei luni ale anului aproximativ 92 de milioane de lei către această companie. În plus, au fost virate în avans și subvențiile pe luna aprilie, Primăria Timișoara fiind astfel cu toate plățile la zi. Însă orice susținere trebuie să aibă o bază legală, municipalitatea neputând să achite facturi ale unor instituții de învățământ superior, religioase sau pentru instituții aflate în subordinea altor autorități centrale și locale, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale sau Consiliul Județean Timiș, cum eronat pare a crede administratorul judiciar”, transmit reprezentanții Primăriei.
***
Vă reamintim, societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm, se află în insolvență, fiind gestionată de un administrator judiciar și de un administrator special.
Administratorul judiciar este un consorțiu format din Alfa & Quantum Consulting SPRL (lider de consorțiu), Maestro SPRL și Insolvein SPRL. Acesta cere acum 3 milioane de lei primăriei, spunând că societatea de termoficare are nevoie de bani pentru plata gazului. Suma ar trebui achitată astăzi, 25 martie.
Practic, administratorul judiciar invocă în adresa făcută către PMT „lipsa acută de posibilități” cu care se confruntă Colterm, amintind și de penalitățile înregistrate deja.
Nu există însă nicio bază legală pentru ca Primăria Timișoara să achite acești bani, întrucât subvențiile și facturile au fost plătite în avans și pe luna aprilie.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XOare ce salarii /sume primesc acesti ädministratori judiciari”doar ca sa … ceara bani de la Primarie?
Pentru atata lucru e nevoie de adm. judiciar?
Eu ma gandeam ca o astfel de titulatura pompoasa implica si niste responsabilitati serioase fata de societatea in cauza?
Ca doar sa ceara bani la altii poate sa o faca si portarul de la Colterm!
Cand vor intelege ultimii oameni, ca socialismul nu functioneaza?
Ce-i “al nostru” e al nimanui. De ce sa platesaca toti pentru uni??
Centralele de bloc sau de apartament sunt solutii mult mai bune. Astfel dispare si CET-ul, care este nu nmai un monstru architectural la portile Timisoarei, ci si o sursa de poluare.
Mai sunt si 3 firme care administreza gaura, evident nu pe nasturi, facand-o si mai mare.
-
Ai dreptate, de ce sa plateasca toata tzara pentru cei cu centrale individuale? Nu a fost de ajuns 30 de ani piatza reglementata? sa se termine cu socialismele astea! Sa fie dom’le piatza de gaz libera, fara pret reglementat, fara plafonari, fara compensari! Si sa se respecte legea, aia cu eliminarea gazelor la nivelul aticului imobilului, nu asa scoti prin zid o teava si gata, ii imbolnavesti pe ailalti ( dar fiecare cu cosul lui de fum pana la nivelul aticului, ca nu suntem socialisti!) Si toata lumea sa treaca pe centrale individuale, sa fie cerere mare de gaz, ca sa creasca pretul la gaz, ca ne permitem, sa se vada asta, nu ca socialistii aia niste inapoiati…
-
Pot doar sa rad cand citesc comentul tau, Gcal subventionata 50% cum iti suna? La gaz nu se subventioneaza(plateste) de catre stat nici un leu!!! Iar gazul ala cu pret mic cum zici tu intra si la Colterm care ne-a demonstrat iarna asta ca nu poate functiona fara gaz!!! In rest sanatate si la mai multe comenturi haioase!!!!
-
Poti sa razi, e mai bine decat sa plangi. Daca nu platesti la pretul pietei, ci la pret reglementat de stat cum a fost pana anul trecut, tot socialism se cheama. Liberalizarea pentru consumatorii noncasnici s-a facut cu vreo 5 ani inainte… dar tu poti sa razi in continuare. Cat priveste subventia, aia a ajuns intr-adevar la 50% dar plecand de la vreo 20% in 2012 si crescand anual in special dupa liberalizarea de care vorbeam(2016). In 2017 a ajuns la 35% etc. Iar Colterm… nu poate functiona cu ticalosi la primarie care nu fac stoc de carbune, nici contracte din timp pt. gaz, care nu iau certificate CO2 si baga societatea al carui actionar e primaria in insolventa. Da, nu functioneaza nici cu pamant si pietre in loc de lignit cumparate prea tarziu la pret de huila.
Dar sa fie cum zici tu, sa plateasca toti la pretul pietei, nereglementat, fara plafonari, fara compensari. Abia astept, ca atunci o sa rad si eu. Si mai leaga-te si de restul ce am zis, cu poluarea si cosul de fum, ca imi pari un tip mai pe eco, trotinete si alte abureli tefeliste, spune-ne si noua ce parere ai despre cat de periculoase sunt gazele arse? Dar despre respectarea legii ce parere ai?
Razi acum, ca nu mai ai mult timp pana sa plangi.
-
-
Cu capul tau de roman comunist nu faci diferența. Una e o subvenție, cum e in cazul coltermului, care e o chestie pur socialistă unde din banii a 300.000 de oameni se plătește jumătate din prețul încălzirii a 50.000 și alta e prețul plafonat sau reglementat, care înseamnă că fiecare plătește cat consuma dar nu la un preț de smenari economici cu la un tarif just stabilit în baza unor indici de cost de realizare și furnizare, lucru care e democratic și se întâmplă și în vest inclusiv în marea democrație americană.
Deci repet: una e să plătești pentru altul și altceva e să plătești un preț corect, nu de jegmaneala.-
preț corect. eu cu capul asta “comunist” ma gandeam ca piața se regleaza singura. nu? ei na! Dar nu cumva daca gazu’ “nostru” e vandut la pret reglementat, inseamna ca avem mai putini bani pentru educatie, autostrazi, sistem sanitar si altele? asta ca sa platesti tu la modul ne… comunist? Dar cum a platit colterm un pret mai mare decat consumatorul casnic pretul la gaz, cum se cheama, capitalism? Nu mai inteleg nimic care e capitalismul si care celalalta varianta, m-ai naucit cu “logica” ta. Sa zic ca partea cu “inclusiv in marea democratie blabla” e o barba pana la calcaie? ca sunt subventionate firmele producatoare… cum se reflecta asta in scaderea de pret pentru cel de rand si cum in profitul unora e alta poveste.
Deci repet si eu: daca nu platesti pretul pietei, crede-ma ca cineva plateste diferenta aia totusi, fie si prin lipsa unor servicii publice(sau calitate slaba), sau pur si simplu creste deficitul bugetar(sa plateasca urmasii urmasilor nostri, aia e) -
Tin sa iti dau si un citat din Comisia Ioropeana, poate intelegi ce urmeaza: “Comitia constată că, prin obligarea producătorilor de gaze naturale din Ro să pună la dispoziție producția lor în mod prioritar pe piața internă, nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul…” Hai cu competitia capitalista, lasa-i pe vestici sa aiba sisteme centralizate(ex berlim vienna etc etc), ca or sa aiba gaz(inclusiv de la noi, noi nu vom avea bani sa ne cumparam “propriul” gaz).
-
-
Interesant.. cind e de dat bani, e buna primăria de plata, cind se accede masa credala, nu. Adică primăria, indiferent cine e primar, e proasta rechinilor imobiliari ?! Ne explica poate celebrul domn Toaca ?!