Constantin afirmă că, prin diverse scheme, ADP a înaintat un deviz Prefecturii Timiş pentru a fi decontat de Guvern în valoare de 77.000 de lei, în timp ce o valoare echitabilă a acestuia ar fi de doar 22.000 de lei.
Şeful ITC Timiş a dat ca exemplu doar faptul că ADP a închiriat 120 de stâlpi telescopici metalici de susţinere, numiţi popi, pentru care a achitat un preţ de 2,5 euro pe oră, în timp ce preţul mediu practicat pe piaţă este de maxim 2 euro pe lună. Mai mult, Constantin a afirmat că achiziţionarea unui pop nu costă mai mult de 7 euro.
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a afirmat că nici nu se gândeşte să inainteze acest deviz Guvernului spre decontare şi că speră că ADP va reconsidera sumele cerute.
Pe de altă parte, miercuri, la Prefectura Timiş au fost prezenţi mai mulţi locatari din blocul de pe strada Constantin Brăiloiu, care s-au plâns că Primăria Timişoara nu îi ajută pentru a se muta în locuinţele lor, deşi au trecut peste şase luni de la explozia buteliei care a afectat structura de rezistenţă.
Locatarii îl acuză pe primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, că nici nu vrea să stea de vorbă cu ei, după ce, în noaptea exploziei „defila prin faţa camerelor şi promitea sprijin”.
„Primarului i se rupe de noi”, a spus una dintre locatarele blocului de pe strada Constantin Brăiloiu.
Reconsolidarea blocului ar costa, potrivit şefului ITC Timiş, minim 90.000 de euro, ceea ce ar însemna un preţ mediu de apartament de circa 1.000 de euro. Locatarii spun că mulţi dintre ei nu îşi permit nici măcar această sumă, dar ar fi de acord să plătească în rate.
Pe de altă parte, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, susţine că Guvernul nu poate aloca aceşti bani, pentru că toate fondurile de urgenţă sunt blocate din cauza inundaţiilor din Moldova, dar, potrivit Legii finanţelor publice locale, Consiliul Local Timişoara, la cererea primarului, ar putea aloca această sumă, fiind vorba de o situaţie de urgenţă.
De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin în continuare că nu pot reabilita ei blocul afectat de explozie, care este proprietate privată. „Fond de urgenţă are numai Guvernul şi doar aşa se poate repara blocul. Nu este o variantă legală să-l reabiliteze primăria. Nu intru în polemici prin presă cu actualul prefect”, a afirmat viceprimarul Adrian Orza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!