Evenimentul are loc astăzi, 28 noiembrie 2012, de la ora 18, după 110 ani de la premiera mondială petrecută la Teatrul Liric din Milano.
Actriţa franceză Adrienne Lecouvreur a murit la vârsta de 37 de ani, otrăvită, din câte se crede, de o rivală în amor… Tragedia petrecută în 1730 a stârnit o vâlvă teribilă în epocă. Întâmplarea reală l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950) în a scrie superba operă montată de regizorul italian Mario de Carlo, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara. Viaţa marii tragediene şi cântăreţe franceze Adriana Lecouvreur (1692-1730) s-a aflat în vizorul mai multor compozitori ai sec. XIX- XX. Aşa se face ca până la Francesco Cilea să fie scrise deja trei opere cu titlul Adriana Lecouvreur de către Tommaso Benvenuti (1857), Edoardo Vera (1858) şi Ettore Perosio (1889). Nici una dintre acestea nu s-a păstrat în repertoriul teatrelor lirice. Doar opera lui Cilea, a cărei eroină este ucisă de otrava picurată pe un bucheţel de violete, a cucerit, odată cu darul posterităţii, un renume mondial.
Rolul titular, Adriana Lecouvreur, este interpretat de soprana Carmen Gurban, pentru a rolul Contelul de Saxa vine de la Bucureşti tenorul Călin Brătescu, iar Abatele de Chazeuil va fi interpretat de Octavian Vlaicu. În rolul Prinţesei de Bouillon va debuta Ramona Zaharia. Remus Alăzăroaie cântă pentru prima dată partitura lui Poisson, iar Gabriella Varvari pe cea a Domnişoarei Dangeville. Spectacolul este interpretat integral în italiana cu titrare în limba română.
Foto © fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!