Din romanul „Adulter cu smochine și pescăruși”, cititorii pot afla o definiție a iubirii în concepția fostului ministru al afacerilor externe. Povestea îi aduce împreună, undeva pe malul Mării Mediterane, departe de universurile personale, pe o celebră regizoare și pe un scriitor de succes. Timp de trei zile, cei doi se distanțează de cotidian și trăiesc o poveste de dragoste.
„Anul trecut, pe vremea asta, habar nu aveam că voi scrie un roman”, le-a spus Adrian Cioroianu celor prezenți. Autorul a explicat că, după o perioadă în care a participat la o lungă serie de emisiuni televizate în care a discutat doar politică și evenimente de actualitate, romanul a fost un mod de a se distanța de contaminarea cu realitate. „În vacanță, la începutul lunii august, m-am gândit că ar trebui să spun și eu o poveste. Și am scris-o cu plăcere, pentru că la sfârșitul lui octombrie era gata”, a precizat Cioroianu.
Romanul a apărut în noiembrie 2012 la editura Curtea Veche, iar despre el au avut numai cuvinte de laudă profesorii universitari Victor Neumann și Lia Faur. Titlul, unul „greu”, după cum a fost caracterizat, a suferit o disecție realizată chiar de către autor. Acesta a lăsat să se înțeleagă că pescărușii sunt o componentă de spațiu, o trimitere către mare și plaja ei ca un loc al lenei, al celei mai profunde relaxări, în timp ce smochinele, și nu mărul, sunt fructul păcatului primordial. Iar adulterul, cuvântul din titlu care poartă cea mai gravă conotație, a fost descris de autor ca fiind un sinonim pentru toate greșelile vieții, dar care deseori pot fi plăcute.
„Este cartea mea care s-a vândut cel mai bine și m-a plimbat cel mai mult prin țară”, s-a amuzat scriitorul. „Această carte mi-a oferit certitudinea că oamenii au nevoie și de povești, au nevoie ca, din când în când, să se cufunde în visare”, a mai spus Adrian Cioroianu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!