În total, în cele două zile în care a fost închis, pe Aeroportul din Timişoara au fost anulate aproximativ 100 de curse – atât decolări, cât şi aterizări – mii de oameni fiind afectaţi de întreruperea zborurilor. Şi aeroportul a înregistrat pierderi, deoarece nu a încasat niciun euro din taxele de operare. Potrivit conducerii Aeroportului din Timişoara, aceste pierderi se cifrează la circa 80.000 de euro, pentru cele două zile.
Luni dimineaţa, sute de oameni aşteptau chiar şi de trei ore reluarea zborurilor. Primul avion care a plecat a fost un Wizzair, cu destinaţia Roma, care a decolat de pe aeroport în jurul orei 11.30. Oficialii Aeroportului din Timişoara susţin că vor urma şi alte curse, însă decizia aparţine exclusiv operatorilor aerieni.
UPDATE: Doar două zboruri, cu destinaţia Roma, au plecat astăzi de pe Aeroportul din Timişoara, de la ora 12 companiile aeriene luând decizia să anuleze majoritatea curselor. La ora 13, un număr de 15 zboruri, care trebuiau să decoleze sau să aterizeze pe aeroport au fost anulate.
La plecări, este vorba de aeronavele cu destinaţia Munchen, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Oradea, Cluj, Constanţa Lvov, Bacău şi Cernăuţi, programate să plece până la ora 15.40 de pe Aeroportul din Timişoara. La sosiri, au fost anulate cursele ce trebuiau să vină de la Munchen, Bari, Bucureşti, Verona, Stuttgart, Veneţia şi Florenţa, programate între orele 13.25 şi 14.15. Celelalte curse programate astăzi să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul din Timişoara sunt şi ele sub semnul întrebării.
UPDATE 2: Trei curse au aterizat, în jurul orei 15.20 pe Aeroportul Internaţional Timişoara, iar trei curse se pregătesc să plece de pe aeroport. Este vorba despre cursa Carpatair de la Odessa, care a aterizat puţin după ora 15, de cursa Wizzair de la Roma şi de cursa Austrian Airlines, de la Viena. Cursele care se pregătesc să decoleze de pe Aeroportul din Timişoara au ca destinaţie Viena, Bucureşti şi Roma.
Autorităţile au decis deschiderea, de la ora 15, a încă opt aeroporturi din România. Este vorba despre cele din Otopeni, Băneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare şi Baia Mare, după ce, la ora 9 dimineaţa, fuseseră deschise aeroporturile din Timişoara şi Arad.
UPDATE 3: În urmă cu puţin timp, compania BlueAir a anunţat că pentru astăzi a fost anulată cursa Timişoara – Bucureşti şi retur. În ceea ce priveşte Aeroportul Timişoara, un număr mare de zboruri rămân în continuare anulate. În ceea ce priveşte Carpatair, compania a anunţat că a operat, până în acest moment, zborul Timişoara – Roma – Timişoara şi Bari – Timişoara. De asemenea, a fost programat un zbor adiţional Timişoara – Roma (Fiumicino) – Timişoara, cu decolare de la ora 16 şi aterizare la ora 17, un zbor pe ruta Roma – Bari, cu decolare la 17.30 şi aterizare la 18.20, respectiv un zbor pe ruta Roma – Timişoara cu decolare la ora 18.50 şi aterizare la 21.50.
UPDATE 4: Se testează spaţiul aerian
Două dintre companiile aeriene care operează pe Aeroportul Timişoara au efectuat astăzi zboruri tehnice în spaţiul aerian românesc. Compania Blue Air a utilizat o aeronavă de tip Boeing 737, a decolat de la Bucureşti, a survolat spaţiul aerian şi s-a reîntors la Bucureşti. Carpatair a efectuat un asemenea zbor pe ruta Otopeni – Timişoara – Otopeni. Deplasarea aeronavei a început la ora 13.45. Specialiştii au verificat gradul de poluare a atmosferei şi a efectelor eventuale asupra aeronavelor. Zborul s-a efectuat cu o aeronavă de tip Fokker 70, care a zburat fără pasageri. În funcţie de rezultatele zborului se va stabili împreună cu autorităţile aeronautice competente posibilitatea redeschiderii Aeroportului Otopeni şi a altor aeroporturi din ţară care vor fi survolate.
UPDATE 5: Zborurile tehnice nu au arătat existenţa unor probleme
Zborul tehnic efectuat de una dintre companiile aeriene pe ruta Bucureşti-Timişoara şi retur nu a ridicat probleme în funcţionarea aeronavei Fokker. Zborul tehnic a fost iniţiat pentru a monitoriza gradul de poluare a atmosferei şi efectele eventuale asupra aeronavelor şi anunţă că nu au existat niciun fel de probleme. „Prima etapă a fost zborul Bucureşti (Otopeni) –Timişoara, unde după aterizare s-au realizat primele examinări tehnice de tranzit. În urma acestora nu s-au constat depuneri de contaminanţi pe aeronavă şi motoare şi niciun fel de alte probleme. Ulterior, a fost efectuat cel de-al doilea zbor, pe relaţia Timişoara – Bucureşti – Timişoara, echipajul raportând lipsa oricăror fenomene care să prezinte riscuri”, a anunţat societatea de transport aerian. În prezent, aeronava Carpatair Fokker 70 se află la sol pe aeroportul Traian Vuia din Timişoara, unde se efectuează verificări tehnice mai aprofundate. „În continuare, se verifică parametrii înregistraţi de DFDR (Digital Flight Data Recorder), aşa-zisa cutie neagră a aeronavei, pentru constatări obiective asupra stării atmosferei, precum şi asupra datelor de funcţionare a motoarelor şi a sistemelor aeronavei pe timpul zborului test”, mai informează compania.
În ceea ce priveşte Blue Air, Aeronava Boeing 737-800 Next Generation s-a ridicat la o altitudine cuprinsă între 3.000 şi 8.000 de metri şi a survolat spaţiul aerian din România, în zonele considerate contaminate. Astfel, aeronava s-a deplasat pe ruta Bucureşti – Bacău – Suceava – Cluj şi înapoi la Bucureşti. Zborul a durat aproximativ o oră si s-a desfăşurat fără absolut nicio problemă, au anunţat reprezentanţii companiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!