”Acvariul” din centrul Timişoarei a fost demolat la începutul anului trecut, desfiinţarea construcţiei ridicate în timpul administraţiei Ciuhandu fiind una dintre promisiunile de campanie ale actualului primar Nicolae Robu.
Primăria Timişoara a oferit trei terenuri la schimb unor firme private – SC Art SRL şi SC Al Fer Crom Design SRL, pentru pasajul din Piaţa Victoriei, afacere care a inclus şi demolarea ”acvariului” de la suprafaţă pe lângă eliberarea spaţiului subteran.
S-au oferit trei terenuri, în suprafaţă totală de 8.100 de metri pătraţi: unul situat în Piaţa 700 – acolo unde a fost ridicat deja un nou „acvariu”, mai mare -, unul în zona Bogdăneştilor – Cetăţii şi altul pe strada Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Problema este că ultimul teren, de 3.600 de metri pătraţi, din Lipovei, se afla şi se află în proprietatea statului şi ar fi trebuit ca situaţia sa juridică să fie reglementată, ceea ce nu s-a întâmplat.
Oricum, oficialii municipalităţii, de la primarul liberal Nicolae Robu la viceprimarul PSD Traian Stoia, vorbeau despre o „super-afacere” la vremea respectivă, la finele anului 2012, când s-a pus la cale tranzacţia, afirmând că valoarea estimată a celor trei terenuri era de aproximativ 1,1 milioane de euro, pe când cea a pasajului era de 1,6 milioane de euro. Asta, conform evaluărilor întocmite de firma Consultim.
Proprietatea din centrul oraşului era formată din mai multe spaţii cu altă destinaţie – SAD 1, SAD 2 şi SAD 3A, deţinute de Al Fer Crom Design SRL, respectiv SAD 3B, deţinut de Art SRL.
Subiectul ”acvariului” va fi repus pe tapet în şedinţa de consiliu local de marţi, pentru că autorităţile au pregătit un proiect de hotărâre care prevede să se renunţe la schimbul cu Al Fer Crom Design, care trebuia să intre în posesia terenului din Lipovei pentru a ceda cele trei spaţii.
Reprezentanţii primăriei spun însă că proprietatea firmei afectează o investiţie de utilitate publică – închiderea Inelului I de circulaţie care se pregăteşte, practic amenajarea viitorului pasaj rutier dorit de Robu în Piaţa Victoriei, şi se impune exproprierea.
„Se aprobă dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor identificate ca SAD 1, SAD 2 şi SAD 3A (…), proprietatea SC Al Fer Crom Design SRL, afectate de investiţia de utilitate publică locală denumită Inel I centură, prin expropriere. Preţul oferit pentru spaţiile menţionate este de 118.319 euro fără TVA (n.r – aproape 147.000 de euro cu TVA), stabilit prin raportul de evaluare întocmit de SC Consultim SA”, se propune prin noul proiect de hotărâre.
Reprezentanţii municipalităţii spun că au cerut în repetate rânduri Guvernului ca terenul din Lipovei, oferit de ei la negocieri, să fie trecut în proprietatea lor, dar… degeaba.
„În situația în care în vara lui 2015 proiectul de transformare a centrului istoric în zonă pietonală va fi finalizat, a devenit stringentă închiderea Inelului 1 de trafic auto prin Piaţa Victoriei și redefinirea traficului pe el, în varianta cu sens unic. Există un studiu de prefezabilitate finalizat, studiul de fezabilitate este aproape gata, trebuie să trecem cât mai curând la proiectul tehnic și apoi la licitarea execuției și la execuția propriu-zisă. Acești ultimi paşi nu pot fi, însă, făcuți, întrucât o parte din subpasajul actual încă nu este al primăriei, aceasta neputând da la schimb pentru această parte terenul aprobat, el nefiind trecut nici acum de către Guvern în patrimoniul primăriei”, a explicat Robu.
Edilul spune că de aceea a venit cu ideea exproprierii.
„Am propus CLT renunțarea la schimb pentru partea în speță (trei SAD-uri) și folosirea mecanismului exproprierii cu justă despăgubire, însemnând preluarea imediată în patrimoniul PMT a celor trei SAD-uri și despăgubirea proprietarului fie cu suma propusă de PMT, dacă proprietarul se declară mulțumit, fie cu o sumă ce se va stabili de către instanță. Menționez că subpasajul auto va fi mult mai ieftin și se va face mult mai ușor și mai repede pornind de la subpasajul actual pietonal decât dacă s-ar porni de la zero”, susţine primarul.
UPDATE. Proiectul de hotărâre privind exproprierea a fost aprobat în plenul consiliului local de marţi în forma propusă.
Mai mult, unii aleşi locali au ajuns la concluzia că trebuia să se fi procedat aşa de la bun început pentru a răscumpăra pasajul subteran din centru, care a fost iniţial al primăriei, şi pentru a se ajunge la desfiinţarea ”acvariului”.
Doar consilierul Romaniţa Jumanca (PSD) a cerut să nu se folosească termenul de „subpasaj” în proiect pentru că… acest cuvânt, folosit des de primar, nu apare în… DEX. S-a optat pentru varianta de „pasaj”.
Primarul Nicolae Robu nu a ascuns faptul că reprezentanţii Al Fer Crom Design nu sunt prea mulţumiţi de suma avansată de primărie, el afirmând că aceştia au posibilitatea de a apela la instanţă dacă sunt nemulţumiţi de valoarea despăgubirilor.
„Mi-au transmis că nu sunt de acord cu valoarea, aşa s-au exprimat verbal, dar vom vedea dacă vor fi sau nu… Nu erau de acord pentru că ar fi vrut să nu mai reducem suma. În contractul pe baza căruia s-a făcut primul pas în aducerea în proprietatea municipalităţii a subpasajului, firma Art SRL a acceptat o clauză prin care se prevede că nu mai are niciun fel de pretenţie din partea municipalităţii nici asupra sumei de aproape 500.000 de euro diferenţă între valoarea subpasajului şi cea a celor trei terenuri şi nici la alte diferenţe. Pe baza acelei clauze, noi am avut posibilitatea să nu-i oferim acum, la expropriere, suma care a fost stabilită de către evaluatori la acea vreme, ci o sumă corectată cu un coeficient destul de dur, 0,6875, care rezultă din procesul de negociere pe care l-am purtat la acea vreme, care a avut agreerea partenerului. Trebuia să îi dăm 285.000 de euro… Cele două terenuri pe care le-am dat noi pentru prima parte din subpasaj, cea mai mare, valorau mai puţin decât subpasajul şi ar fi trebuit să compensăm acea diferenţă de valoare în pasul doi şi apoi cele două firme, Al Fer Crom şi Art, să-şi regleze între ele lucrurile. Dar prin acea clauză Art a renunţat la orice pretenţie”, a explicat Robu.
Rămâne de văzut cum se va finaliza această poveste în cele din urmă.
Alte articole pe aceeași temă:
DNA a descins din nou la Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!