Oamenii legii au descins în opt locații din Timiș și Arad, la sediile de firmă și locuințele mai multor persoane. Acestea sunt suspectate de evaziune fiscală prin metoda facturilor false. Din primele informații, prejudiciul creat este de 1.200.000 de lei.
Povestea a ieșit la iveală în urmă cu câteva luni. Administratorul unei societăți comerciale din Ghiroda, care produce piese pentru submarine și camere de presurizare pentru vasele de croazieră, a fost cel care a descoperit frauda. Practic, șeful departamentului de calitate împreună cu contabila, magazionerul, dar și un inginer ce a lucrat o perioadă la Institutul de Sudură din Timișoara erau cei care au pus pe picioare afacerea. Ei, împreună cu alți doi administratori ai altor societăți comerciale au emis mai multe facturi false sau dublate pe numele firmei din Ghiroda. În total au reușit să scoată din contabilitate peste 250.000 de euro, bani pe care i-au împărțit între ei în funcție de implicarea fiecăruia.
În momentul în care administratorul societății prejudiciate, o femeie, a aflat toată povestea, șeful departamentului de calitate, cel care era creierul afacerii, a trecut la amenințări. Surse din cadrul anchetatorilor povestesc că bărbatul o amenința pe femeie că va pune mai mulți indivizi să o omoare dacă va merge la poliție. Aceasta a făcut însă plângere și i-a dat în vileag pe toți cei implicați.
„Din materialul probator administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2012 – octombrie 2013, șase persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul delapidării unei societăți comerciale producătoare de piese de schimb pentru submarine, prin introducerea unor facturi fictive în contabilitatea societății și determinarea plății acestor facturi emise pentru mărfuri nelivrate, servicii neprestate, respectiv dublu facturate. Prin activitatea infracțională, societatea a fost prejudiciată cu suma de 976.948.64 de lei (aproximativ 250.000 de euro)”, anunță procurorii DIICOT.
Polițiștii de la Crimă Organizată au descins în cinci locuințe ale suspecților, dar și la sediul a trei firme de pe numele cărora s-au emis facturi false spre societatea producătoare de piese de submarine. Procurorii au emis șase mandate de aducere pentru membrii rețelei. Aceștia din urmă sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals informatic.
UPDATE. În urma descinderilor, oamenii legii au reținut trei persoane.
În urma descinderilor de miercuri dimineața, au fost reținuți șeful departamentului de calitate, fostul inginer de la Institutul de Sudură din Timișoara, dar și un angajat al firmei care produce piese pentru submarine. Cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore. Audierile vor continua și joi, când cei trei vor fi prezentați în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!