Zborurile low-cost au schimbat complet datele în ceea ce privește turismul mondial și continuă să o facă într-un mod accelerat, iar acest detaliu, extrem de important pentru evoluțiile viitoare, va influența ( și a început să o facă deja) și dezvoltarea turismului în Timiș și Banat.
La nivel local, două mari argumente pentru cei care (încă) nu au investit în turism sunt următoarele: Aeroportul Internațional Timișoara își continuă dezvoltarea și crește numărul de destinații acoperite de zborurile operate aici, estimând la trei milioane numărul pasagerilor care vor trece prin AIT în 2020. Și să nu uităm, dacă mai era nevoie să fie amintit, Timișoara va fi în 2021 Capitală Culturală Europeană.
Vom avea ocazia să primim foarte mulți turiști în următorii ani. Turiști care vor dori să descopere întreaga regiune, care vor dori să se cazeze și să mănânce undeva, vor căuta spectacole și muzee, vor avea nevoie de transport în zonă, de ghizi, de materiale de promovare turistică și multe altele. Vor dori să descopere tradițiile și cultura locurilor, vor dori să experimenteze. Or, în acest moment, județul Timiș, are multe de rezolvat în turism, de la insuficiența numărului structurilor de cazare – indiferent că este vorba de moteluri sau agro-pensiuni – și amenajarea unor parcări și toalete publice în mediul rural, până la necesitatea creionării unor trasee turistice viabile sau a pregătirii unor persoane care să ofere informațiile necesare potențialilor turiști.
Și, ca să avem și un exemplu concret pentru Timiș, un recent eveniment de promovare a cicloturismului organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, în zona localității Nădrag – considerată de majoritatea ca fiind una dintre cele mai frumoase zone naturale pe care le are județul, cu un potențial turistic mare – a demonstrat încă o dată necesitatea investițiilor în infrastructura turistică. Participanții – cicliști din întreaga țară – nu au avut unde să se cazeze în localitate, optând la finalul evenimentului pentru întoarcerea acasă.
Este un fapt cunoscut că turismul generează profit pentru destinațiile în care se călătorește, deoarece un călător are nevoie de servicii și bunuri specifice precum spații de cazare și alimentație, acces și mijloace de transport la destinație, instalații de agrement. Și, ca să completăm imaginea potențialului uriaș pe care îl are zona localității Nădrag din Timiș, vom mai adăuga faptul că autoritățile locale au început în zonă amenajarea unui Parc de aventură de anvergură. Toate aceste elemente – organizarea unor evenimente sportive, culturale sau cu alt caracter, existența parcului de distracție care presupune atragerea în zonă a grupurilor de tineri sau a familiilor cu copii – reprezintă elemente clare ce permit dezvoltarea turismului în zonă, iar investițiile sunt mai mult decât de dorit.
Pentru Timiș exemplele nu se opresc aici. Turismul permite valorificarea resurselor naturale, elemente precum frumusetea peisajului (zona Lacului Surduc, comuna Pietroasa), calitățile curative ale apelor minerale sau termale (Buziaș și Băile Calacea, evenimentele cultural-artistice (Rock pe Mureș), monumentele de artă , vestigiile istorice (larcurile de la Cornești) sau tradiția populară (Vatra de olari de la Jupânești) putându-se foarte bine valorifica și în Timiș.
Specialiștii afirmă că turismul reprezintă un domeniu prielnic relansării și modernizării oricărei economii, generează noi locuri de muncă, sprijină diversificarea economiei, e un mijloc de valorificare a resurselor, iar noi credem că județul Timiș poate beneficia din plin de toate avantajele create prin dezvoltarea turismului.
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!