„2016 a fost un an excelent pentru Aeroportul Internațional Timișoara, an în care două companii aeriene de pasageri au început operarea spre noi destinații interne și internaționale și au mărit frecvențele spre alte destinații, dintre care una și-a deschis prima bază de operare din România. O importantă companie de transport marfă – lider internațional în domeniu – a realizat o bază de operare la Aeroportul Timișoara. În acest an, ne putem mândri cu 6 destinații noi, astfel încât în prezent există 22 de destinații disponibile direct din Timișoara. Pe timp de vară am avut în plus și cele 6 destinații de vacanță. Putem spune că ne-am depășit obiectivele pe care ni le-am propus. Am depășit într-un an de zile 1 milion de pasageri, am reușit să extindem aerogara, suntem în curs de a obține conversia europeană a certificatului de funcționare și suntem în curs de elaborare a unor proiecte majore de extindere a aerogării. Ne așteptăm ca până în 2018, practic, traficul să se dubleze, iar numărul de pasageri să depășească cifra de 2 milioane. Aeroportul Internațional Timișoara se dezvoltă într-un ritm alert”, a declarat Daniel Idolu, directorul general al Aeroportului Internațional Timișoara.
Traficul de pasageri
În total, în 2016, Aeroportul Internațional Timișoara a înregistrat 1.160.482 pasageri, cu 26% în plus față de anul precedent. Dacă în 2015, la Timișoara au aterizat și au decolat 11.661 aeronave, în cursul anului trecut numărul acestora a crescut cu 22%, ajungând la 14.222 de curse aeriene.
20% dintre călători au preferat cursele interne, de la Timișoara fiind disponibile curse spre București, Cluj și Iași. În acest an, la cele trei destinații interne se va adăuga și Constanța – din luna iunie, fiind o destinație estivală.
Destinațiile pe care le-au ales cei mai mulți pasageri au fost București (cu 219.694 pasageri), Munchen (cu 207.568 pasageri), Londra (cu 144.132 pasageri), Bergamo (cu 101.791 pasageri) și Bruxelles (cu 44.326 pasageri).
Destinațiile favorite ale timișorenilor din acest an, în ordinea numărului de pasageri, au fost: București, Munchen, Londra și Milano-Bergamo.
Traficul de marfă
În ceea ce privește traficul de marfă, în cursul anului 2016 s-a înregistrat o creștere de 48% față de anul precedent, fiind procesate de la 2606 tone în 2015, la 3887 tone – în 2016. Această creștere este și o consecință a deschiderii bazei operaționale DHL din sezonul de iarnă anterior. Noul terminal este cel mai modern sediu operațional pe care DHL îl are în România, cu suprafață de 2.000 mp și dotat cu 16 porți de încărcare și descărcare și un sistem de sortare și securitate avansat, care permite preluarea coletelor de pe banda de sortare și urcarea acestora direct în mașinile curierilor.
De asemenea, compania de transport mărfuri TNT și-a mărit capacitatea de transport prin operarea zilnică a unei aeronave Boeing 737.
Pentru acest an, la numărul de pasageri se estimează o creștere de 48% față de 2016, traficul ajungând la aproximativ 1.700.000 pasageri transportați, iar în 2018 se va mai înregistra o creștere de cel puțin 11% (Aeroportul atingând 2.000.000 pasageri pe an). Merită menționat coeficientul de creștere a volumului de pasageri preconizat în 2017 față de 2014, și anume 272%.
Extinderea infrastructurii
Anul 2016 a însemnat nu doar creșterea traficului de pasageri și marfă, dar și extinderea infrastructurii aeroportuare. Lucrările pentru realizarea unor spații de tranzit pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor au început în luna iulie. Investiția, realizată din fondurile proprii ale aeroportului, a vizat creșterea spațiului de tranzit și a vitezei de operare pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor. Construcția a fost realizată pe structură metalică ușoară, cu panouri termoizolante din sticlă și a fost recepționată în luna decembrie. Astfel, aerogara s-a extins cu 900 mp.
Deoarece Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” este o entitate economică cu gestiune economică proprie, dar are și o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică a regiunii de Vest a țării, se intenționează extinderea aeroportului în trei etape: 1. Terminal Sosiri Curse Externe; 2. Extinderea și modificarea fațadei existente; 3. Realizarea unui Terminal Plecări Curse Externe .
Prima etapă – cea a Terminalului Sosiri Curse Externe – va demara chiar în cursul acestui an. Este vorba despre o investiție de 2 milioane de euro, care va extinde suprafața aerogării cu 3.000 mp. Noul terminal va da posibilitatea gestionării simultane a 3 fluxuri de pasageri (peste 500 de pasageri), va fi prevăzută cu 7 puncte de control al documentelor de frontieră, 3 sisteme de transport bagaje, zona de control vamal și spații comerciale.
Toate aceste investiții, curse noi, destinații, vor influența nu doar Aeroportul, ca societate comercială, ci și întreaga regiune de Vest a României deoarece vor crea mobilitate mai mare a persoanelor, vor genera locuri de muncă și, implicit, dezvoltare.
SURSA: AIT
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!