„Economia României este bolnavă, este suferindă din cauza unor măsuri ireale luate de guvernele care s-au succedat până acum din 1990. Un alt motiv este această criză mondială care ne-a afectat pe toţi”, a declarat, joi, consilierul judeţean Daniel Preunca, preşedintele Organizaţiei oamenilor de afaceri din PDL Timiş. Ce mai contează că şi actualii democrat-liberali au făcut parte din mai multe guverne care s-au perindat de după Revoluţie încoace.
Reprezentantul PDL se declară conştient de preţul pe care îl va plăti partidul din care face parte la viitoarele alegeri după tăierea salariilor bugetarilor şi ţinând cont de starea în care au fost aduşi pensionarii.
„Guvernul PDL a trebuit să ia nişte măsuri de austeritate, total nepopulare, ştiind costurile sociale şi politice pe care le va plăti. Aceste măsuri le sprijinim, sunt dureroase, din păcate au fost luate în ceasul al doisprezecelea. Dacă se luau acum trei-patru ani impactul era altul asupra vieţii sociale, aproape nedetectabil (…) A venit rândul PDL la guvernare şi vrem să refacem economia României…”, a adăugat Preunca. Şi asta, în condiţiile în care actualii guvernanţi au recunoscut tardiv problemele economice cu care ne confruntăm, din cauza perioadei electorale, lucru confirmat prin declaraţii publice de foştii ministri Berceanu şi Vlădescu, cel din urmă mărturisind la tribuna Parlamentului că lucrurile nu merg bine, deşi „era foarte uşor să minţim (n. r. – să mintă) în continuare…”. Oricum, acum patru ani guverna încă defuncta Alianţă D.A., adică PNL şi PD.
Preşedintele afaceriştilor din PDL Timiş spune că situaţia de astăzi este o consecinţă a faptului că Guvernul PNL, susţinut de PSD, a mărit pensiile şi salariile nejustificat. „Cele mai aberante măsuri au fost luate în anii 2007-2008, pentru care tragem ponoasele şi astăzi. (…) Pensiile, nimeni nu spune că sunt mari, sunt mari la ce poate economia României”, consideră pedelistul.
Preşedintele oamenilor de afaceri democrat-liberali din Timiş spune că „este foarte grav”, că este chiar „drumul spre faliment să ne împrumutăm ca să plătim salariile”, dar România are una dintre cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeană şi poate încă să se împrumute, însă nu pentru a plăti salarii şi pensii, ci pentru a crea infrastructură şi pentru a putea accede la banii europeni, pentru a putea asigura cofinanţarea la proiecte. Cine a apelat la aceste împrumuturi? „Toate guvernele care au fost până acum. A trebuit să împrumutăm aceşti bani ca să echilibrăm bugetul de stat. Ce-aţi fi vrut, să nu dăm pensii sau salarii? Într-adevăr, până acum s-a făcut aşa, dar mai avem nevoie să ne împrumutăm ca să ne dezvoltăm”, a declarat acelaşi ales judeţean, care preconizează că de anul viiitor vom avea o creştere economică de peste 2%.
Consilierul PDL a anunţat, în conferinţă de presă, că a scăzut rata şomajului ca urmare a măsurilor luate de Guvern. „Mă bucur să vă anunţ că în România şomajul a scăzut de la 8,4 %, în 2009, la 7,4% în acest an”, a afirmat Preunca.
Potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii septembrie 2010, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 7,35%, mai mică cu 0,06 pp (puncte procentuale) decât cea din luna august a anului 2010 şi mai mare cu 0,45 pp decât cea din luna septembrie a anului 2009, când era de 6,9%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!