Așa cum a anunțat primarul Timișoarei încă de la începutul acestui an, Casa de Cultură a Timișoarei nu mai finanțează evenimente mari. Dominic Fritz spunea că „lista evenimentelor în care primăria este organizator va deveni foarte, foarte mică”, dorind să limiteze Casa de Cultură la „propriile cenacluri”.
Agenda culturală pe anul 2021 apare abia la jumătatea anului și include 14 evenimente, din care patru în luna decembrie. Au rămas pe listă Târgul de Paște, cel de Crăciun, manifestările de 1 Decembrie, Revelionul sau Ziua Timișoarei. O parte dintre evenimentele trecute pe agendă au avut loc deja în lunile aprilie și mai. Documentul este semnat de Camelia Fetița (Mingasson – n.r.), directorul interimar al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Agenda culturală pe 2021 are o valoare totală de 3,7 milioane de lei, mult mai mică decât cea din 2020, când a fost de aproape 10 milioane de lei.
Ruga Timișoarei, Bega Bulevard, Festivalul Inimilor
Cel mai bine finanțat eveniment din bani publici este Jazz Banat, care cuprinde JazzTM, Jazz Update și Gărâna Jazz – 782.000 de lei. Festivalul de Operă și Operetă și Festivalul Dramaturgiei FEST-FEDR primesc 1 milion de lei împreună, iar Ziua Timișoarei are alocate 457.200 de lei. Vor avea loc și Ruga Timișoarei în 2021, pentru care primăria dă, prin Casa de Cultură, 100.000 de lei, dar și Bega Bulevard, care costă 209.800 de lei.
Noutatea anului acesta o reprezintă un eveniment numit „Străzi deschise – o zi fără mașini”. Vor fi activități cultural-educative de responsabilizare ecologică pe Inelul I de circulație, în 24 iulie, cu 250.000 de lei.
Ediția cu numărul 30 a Festivalului Inimilor are o alocare de 150.000 de lei, dar va fi puțin altfel. Casa de Cultură a gândit o acțiune numită „Inimile noastre bat pentru Parcul Rozelor, acțiune în vederea reparației copertinei și a cabinelor”. Trebuie să menționăm că primăria are deja încheiat un contract cu o firmă care ar trebui să repare scena din Parcul Rozelor, distrusă la furtuna din 2017. Era o „chestiune de zile” până încep lucrările, dar asta acum două săptămâni.
Anul se încheie, ca de obicei, cu Ziua Națională – 41.000 de lei pe un concert Mircea Ardelean, spectacole-lectură și expoziții. 100.000 de lei se duc pe manifestările de Revoluție și 400.000 de lei pe Târgul de Crăciun și Revelion.
Evenimentele de pe Agenda culturală 2021, înainte să fie aprobate de Consiliul Local Timișoara:
- Târgul de Paști, 23 aprilie – 4 mai – 93.000 lei
- Ziua Europei – 9 mai – 22.000 lei
- Cireșar, Luna Copilăriei – 1 iunie – 95.000 lei
- Jazz Banat (Jazz TM – Jazz Update – Jazz Gărâna) – 2 – 4 iulie – 782.000 lei
- Festivalul Inimilor, ediția 30 – Inimile noastre bat pentru Parcul Rozelor, acțiune în vederea reparației copertinei și a cabinelor – 9 – 11 iulie – 150.000 lei
- Străzi deschise – o zi fără mașini – activități cultural-educative de responsabilizare ecologică pe Inelul I de circulație – 24 iulie – 250.000 lei
- Ziua Timișoarei – Zoli Toth & Friends, concerte ale instituțiilor de cultură timișorene, concert Ansamblul Timișul, întâlniri cu timișorenii sub formă de podcast, Timișoara de poveste, acțiuni dedicate copiilor – 1 – 3 august, 457.200 lei
- Festivaluri timișorene ale instituțiilor publice naționale de cultură – Festivalul de Operă și Operetă, Festivalul European al Spectacolului Timișoara FEST-FDR – august – 1 milion de lei
- Bega Bulevard – concert Timișoara Big Band, ateliere și micro-concerte pe poduri, în porturi și în vaporașele de transport în comun, expoziție de obiecte din localități prin care trece Bega – 17 – 19 septembrie – 209.800 lei
- Ruga Timișoarei – organizarea unei ceremonii la Catedrala Mitropolitană, organizarea de concerte corale în diferite biserici, paradă minorități, spectacol Ansamblul Timișul – 15 septembrie – 100.000 lei
- 1 Decembrie – Unirea exprimată în expoziții, spectacole-lectură, concert Mircea Ardelean – 1 decembrie – 41.000 lei
- Manifestări dedicate Revoluției din Decembrie 1989 – 15 – 17 decembrie – 100.000 lei
- Târgul de Crăciun și serbările Crăciunului – 1 – 31 decembrie – 200.000 lei
- Revelion 2022 – 31 decembrie – 200.000 lei.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XMasina de tocat bani si aruncat in vant. Ma rog, unii ajung la “mari oameni de arta”, e asa plin de valori in domeniu ca ne impiedicam de ei pe strada, unde nu pot umbla fara sa le ceara lumea autografe… si sunt faimosi si international. Din pile intri la facultati, din pile specializezi in multiplele domenii ale artei – asts ai. Ca si in sport, unde cu cateva exceptii sponsorizate de neamurile lor (antrenament, deplasare, pregatire, tot), este zero barat de zeci de ani. A, si cand se inchid strazi, cu maratoane si alte idei crete din categoria “cum sa ne facem ca facem cultura, cu multi bani pe hartie, dar gratis la cheltuieli” – de ce nu se despagubeste niciodata agentul economic incomfortat? Sau restul persoanelor care au de ocolit sau de mers aiurea mai mult? De aia, pentru ca nu le pass de oameni – na poftim, o brosura si un discurs si du-te mai cetatene de-aici, zi mersi ca nu ma si iau de tine, nu? Aia cu geamurile zguduite de concerte kitsch in centru, aia care care marfa ca in Ev Mediu prin pietonale, aia care consuma extra combustibil si polueaza extra ca au de ocolit – ar trebui sa ii manance cu fulgi cu tot pe organizatorii de fake culture dinasta! A, si Cauciucuri incorporated iara pute oribil noaptea, or fi prins curaj din nou si fac economie la filtre la adapostul intunericului, pe discomfortul si riscul de boli al locuitorilor urbei. Iar nu au nas autoritatile, Garda de Mediu etc. Arta sa avem si bani sa ii tocam…
-
Subscriu! Forte bine punctat si aceleasi lucruri se aplica si la tm2021 care este doar pentru sifonat de bani. Asa-zisa cultura justifica furtul de bani prin tot felul de onguri, asociatii si alte forme de prostit prostii. Inca o data, felicitari pentru punctul de vedere.