Timișorenii au privilegiul de se reîntâlni cu celebrul violonist Alexandru Tomescu și faimoasa vioară Stradivarius Elder Voicu 1702 , într-un recital cu intrare liberă! Intitulat „Bach to Basics”, evenimentul va avea loc la Biserica Romano-Catolică „Millennium”, sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.00. Artistul va face din Integrala Sonatelor şi Partitelor un adevărat spectacol sincretic, căci muzica lui Johann Sebastian Bach va fi ilustrată de un spectacol de lumini special conceput pentru eveniment. „Când vine vorba despre compozitori care-mi plac, e o listă întreagă. Bach e undeva deasupra acestei liste. El a scris Biblia violoniştilor – cele Şase Sonate şi Partite pentru vioară solo, singura partitură pe care aş lua-o cu mine pe o insulă pustie”, a declarat Alexandru Tomescu. Turneul Naţional Stradivarius 2013 este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România. Muzicianul este un redutabil militant în campanii umanitare şi adesea munca sa a fost dedicată unor cauze sociale. Acum artistul doreşte să sprijine misiunea HHC România – aceea de a oferi o casă şi o familie fiecărui copil şi de a desfiinţa astfel toate orfelinatelor de tip vechi din România. Intrarea la recital va fi liberă, însă publicul va fi invitat să doneze pentru HHC România.
Unul dintre cele captivante evenimente ale Festivalului Timișoara Muzicală 2013 la Filarmonica Banatul îl va avea astă-seară, de la ora 19, în sala Capitol, la pupitrul dirijorat pe maestrul Frantz Schottky, iar în postură solistică va fi reputatul ansamblu contemporan Trio Contraste. Programul cuprinde Uvertura la Opera Italianca în Alger de Gioachino Rossini, Suita engleză pentru flaut, percuţie, pian şi orchestră de coarde de Ernst-Lothar von Knorr (orchestrație de Sorin Petrescu), Suita de concert pentru flaut, percuţie, pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov (orchestrație realizată de Sorin Petrescu pentru Trio Contraste) şi Simfonia nr.5 în mi minor op.64 de Piotr Ilici Ceaikovski.
Teatrul Naţional din Timişoara aniversează unul dintre cele mai longevive şi mai iubite de public producţii din istoria sa postdecembristă. Spectacolul Boala familiei M de Fausto Paravidino, în regia lui Radu Afrim împlineşte 5 ani de la prima sa reprezentaţie (17 mai 2008). ”Boala familiei M este un spectacol cu o carieră de invidiat. Singurul spectacol românesc „cumpărat” de Teatrul Odeon din Paris pentru 10 reprezentaţii, invitat la numeroase festivaluri internaţionale, Boala familiei M este, în primul rând, un spectacol îndrăgit de publicul Naţionalului timişorean”, subliniază secretarul literar al TNT, Codruța Popov. Publicul timişorean poate (re)vedea ” Boala familiei M” în această seară de vineri, 17 mai, de la ora 19, la Sala 2.
Tot la TNT publicul poate (re)vedea sâmbătă, 18 mai 2013, de la ora 19, în sala Studio ”Uțu Strugari”, spectacolul care a provocat un adevărat scandal: ”Dumnezeu e un mafiot”. Considerând că ”titlul piesei este provocator, blasfemiator și aduce atingere gravă învățăturii despre Dumnezeu”, capii bisericilor din Banat, în frunte cu mitropolitul Nicolae, au adresat un protest Teatrului Național, cerând artiștilor să schimbe numele spectacolului. TNT consideră că ”nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credința, și nici dreptul la opinie al vreunui cetățean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditație asupra destinului unora dintre semenii noștri și un îndemn la responsabilitate și la compasiune”, iar autorul piesei, artist hollywoodian multipremiat, dă asigurări că nu a dorit să ofenseze vreun om sau vreo religie cu acest titlu. Publicul este, așadar, invitat să-l vadă pe actorul Doru Iosif (în dubla ipostază de interpret și regizor) în spectacolul ”Dumnezeu este un mafiot” și să decidă singur dacă asistă sau nu la o… blasfemie. Mai trebuie însă spus că TNT a primit o scrisoare de amenințare legată de acest spectacol și a cerut protecția Poliției pentru spectatorii săi, la reprezentația de sâmbătă. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely își invită publicul la premieră astăzi, 17 mai, de la ora 19:00, în sala Studio: piesa ”O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett este jucată de doi dintre cei mai admirați actori timișoreni, Tokai Andrea și Bandi András Zsolt. „Pentru mine este important ca spectatorul să decidă singur ce a văzut. Ce anume va vedea de data asta? Doi actori extraordinari, și un text de Beckett foarte bun despre probleme, situații de viață și relația de cuplu.”, susține regizoarea Kedves Emőke. ”Piesa are ca subiect trecerea timpului şi efectul pe care aceasta îl are asupra condiţiei umane. Winnie, se scufundă încet într-o movilă de pământ sub un soare nimicitor. Alături, liber să se mişte se află Willie, soţul ei. Se aude o sonerie, ea se trezeşte. Începe o nouă zi ca oricare alta, căreia trebuie să-i supravieţuiască”, mai dezvăluie creatorii spectacolului. Biletele pentru spectacol au preţul de 10 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5 lei).
”Pescărușul” piesa lui Anton Pavlovici Cehov, se joacă astă-seară, 17 mai, la Teatrul German Timișoara, într-un spectacol al celebrului regizor Yuri Kordonksy. Prețul biletului la acest eveniment este 25 de lei. Duminică, 19 mai, pe afișul TGST se află ”Neînțelegerea” lui Albert Camus, în regia lui Bocsardi Laszlo, un spectacol care îl are invitat în distribuție pe actorul Sorin Leoveanu. Biletele costă 20 de lei. Spectacolele încep la ora 19,30.
La Teatrul Studențesc Thespis astă-seară are loc nouă reprezentaţie cu adaptarea după piesa lui Cehov Livada de vişini – ”Bună dimineaţa, livada mea! Noapte bună, livada mea…”. Duminică, studenții-actori scot la rampă o nouă premieră: ”Poveşti corecte politic de adormit copiii” – o adaptare după un celebru text al unui autor american. ”Proiectul a luat naştere sub mâna regizorală a actriţei bucureştene (devenită timişoreancă între timp), Mădălina Ghiţescu, în cadrul secţiunii de teatru a festivalului StudentFest, desfăşurat cu câteva săptămâni în urmă. Spectacolul constă în două poveşti rescrise: Cei trei purceluşi şi Motanul încălţat. Dacă lumea copilăriei începe să nască mutanţi datorită corectitudinii politice, instalată ca un flagel post-modernist, basmul devenind raport de activitate, iar zânele-militante ONG-uri, în care să ai propria opinie înseamnă să fii catalogat ca paria, soluţiile care ne rămân sunt cinismul şi ironia, refugierea în amintirile de pe vremea când balaurul era balaur, sirena era sirenă, iar tigrul se plimba prin junglă fără grija politicii şanselor egale. O satiră la adresa societăţii pervertite de astăzi, dojenită cu zâmbetul pe buze”, dezvăluie actorul Adrian Korek, coordonatorul trupei Thespis. Spectacolele se desfăşoară în studioul 202 „Diogene Bihoi” de la Casa Studenţilor, de la ora 20, iar accesul publicului este liber.
Organizată în acest an într-o formulă inedită, în Curtea de Onoare a Iulius Mall, cea de a IX-a ediţie a Târgului Gaudeamus Timişoara îi aşteaptă pe dependenții de lectură să-și facă plinul la ”coșnița de carte”, până duminică, 19 mai, ora 14.00. La eveniment sunt prezente 50 de edituri din România, iar discounturile oferite la prețurile multor volume tind să bată toate recordurile târgurilor din ultimii ani, așa că o escală la Gaudeamus este, fără doar și poate, un gheșeft cultural veritabil
Adevăraților însetați de cultură li se propune și în nocturnă un itinerar artistic ispititor sâmbătă, 18 mai 2013. Zece spații expoziționale din Timișoara sunt angrenate în acesta an în Noaptea Galeriilor și Muzeelor, eveniment coordonat în plan local de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. La Galeria Calina (strada Mărășesti nr. 1-3), expoziția Head Stock a artistului Mircea Popescu va găzdui între ora 21:00 și 22:30 concertul de muzică dark jazz/ambient a trio-ului Exit Oz.
Dialogul între universul creat de Mircea Popescu, aflat la granița fanteziei cu realitatea, și muzica insiprată de filmele noir a trupei Exit Oz marchează pe harta nocturnă a galeriilor din acest an un eveniment care merită atenția publicului la Calina, spațiu de artă contemporană.
La Muzeul Banatului, în mansarda Bastionului Maria Terezia (Str. Popa Șapcă nr.1) între orele 21:00-23:00 poate fi vizitată expoziția temporară de port popular din Banat. Cu acest prilej va va avea loc concertul corului de copii al Muzeului Banatului Timișoara și invitații acestora.
La Muzeul Catedralei Mitropolitane (Piața Victoriei, nr.2) se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere în română după izvoare grecești și slavone), Biblia de la București 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învățătură 1643 și multe alte cărți deosebit de prețioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise și pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase și un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.
La Memorialul Revoluției (Str.Oituz 2 B, fosta Popa Şapcă Nr.3-5, între orele 09:30-20:00) sunt deschise expozițiile: Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini-expoziţie de fotografii; Expoziţia de desene-Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor; O cronologie a războiului rece, realizată de Fundaţia Academia Civică din Bucureşti; “Solidari cu România” pregătită de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti; Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu; Sala machetelor celor 12 monumente realizate în Memoria Eroilor din Decembrie 1989, şi amplasate în oraş, pe locurile unde s-au semnalat victime; Die Mauer. Eine Grenze durch Deutschland – Zidul. O graniţă prin Germania.O secţiune din acest zid de 3,5 m înălţime, cântărind 3,5 tone, a fost adusă special de la Berlin, fiind fixată în curtea Memorialului Revoluţiei. La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumente, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.
Muzeul de Artă (Piața Unirii nr 1) propune între 16:00-24:00 evenimentul ”Manifest”. Proiectul ,,Manifest”, coordonat de Casandra Vidrighin, face parte din programul de educaţie muzeală al Laboratorului de restaurare a pietrei din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal; se bazează pe un gen de expoziţie interactivă în care vizitatorul face parte din conceptul artistic creat. Acest proiect care îşi propune să dezvolte viziunea adolescentului asupra artei contemporane prin accentuarea impactului vizual şi al mesajului transmis de o operă de artă, este complementar programelor de educaţie muzeală pentru adolescenţi pe care Muzeul de Artă Timişoara le are în derulare. Tot la Palatul Baroc pot fi admirate ”Portrete germane și austriece din colecția Muzeului Bruckenthal din Sibiu”, expoziţie care cuprinde 18 portrete din şcolile germane şi austriece, din secolele XVII- XIX, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu; expoziţia, încadrată în seria colaborărilor dintre cele două muzee, prezintă publicului timişorean portrete ale unor personalităţi transilvănene care au marcat şi istoria politică, socială şi culturală a Banatului.
La Galeria Triade (Calea Martirilor nr.51/45) vizitatorii sunt binevenți până la 22:00 la expoziția Taberei de picturp ”Ștefan Jager” Jimbolia. La inițiativa fundației Blythswood, un grup de 13 artiști vizuali au petrecut împreună o săptămână de creație la Jimbolia. Rezultatele acestei perioade s-au materializat în lucrări expuse întâi acolo și apoi, în spațiul Fundației Triade. Între artiștii expozanți se numără: Arnyas Koppany Akos, Costin Brateanu, Cristian Benea, Alice Ciupitu, Vasile Dancu, Gheorghița Galan, Gaspar Florina, Smaranda Moldovan, Ricz Geza, Tar Bela, Tasi Ioan, Matyas Laszlo, Torony Edith.
Jecza Gallery (Calea Martirilor nr.51/52-53; 16:00-22:00) propune, tot până la ora 22, o întâlnire cu ”Obiectul încăpăţânat şi nepotul parazit І The Obdurate Object and the Idiot Cousin”, expoziția artiștilor Vlad Olariu & Tom Woolner. ”Ambii artişti au în comun două preocupări: problema inerentă sculpturii, de a însufleţi un obiect neînsufleţit şi încercarea de a impune voinţa artistului asupra unui lucru care se încăpăţânează să fie tridimensional şi, prin urmare, este deja “gata făcut” -fie el piatră, lemn sau material produs de om”, precizează curatorul Jane Neal / Londra UK.
Galeria Calpe (Str. Hector nr. 1, Bastion Therezia, corp D) va fi deschisă între orele 18:00-23:00, iar pe simeze se va afla expoziția de pictură și grafică a artistului Florin Mihai – Arhetipuri relative. Începând cu ora 18:30 organizatorii vor oferi un tur ghidat al Atelierelor deschise.
Lz Galeria Mansarda ( Str. Oituz 5, incinta Facultății de Arte Plastice și Design), dechisă pentru acest eveniment până la ora 24, se află o expoziţie permanentă cu producţiile artistice ale specializărilor din cadrul Facultăţii de Arte şi Design. Pot fi vizitate galeriile aferente specializărilor şi Galeria Mansarda.
Galeria Helios a Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara (Piața Victoriei nr. 6) invită până la ora 19 publicul la expoziția ”Elanuri cromatice”, autor Maria Bana Jichita. Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se află deja la a doua ediție, fiind patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Citiți principiile noastre de moderare aici!