De Ziua Națională a Italiei, Opera Națională Română din Timișoara invită publicul la o întâlnire festivă cu ”Bărbierul din Sevilla”. Spectacolul cu opera lui Gioacchino Rossini, în regia lui Mario de Carlo (Italia), se va desfășura astăzi, 31 mai 2013, de la ora 19, sub patronajul Consulatului General al Republicii Italia la Timișoara. Evenimentul face parte din programul Zilelor Rossiniene, prima ediție a Festivalului ArtTime la Timișoara. Sub conducerea muzicală a lui David Crescenzi (Italia), spectacolul îi va avea în distribuție pe Florin Estefan (Cluj Napoca) în rolul Figaro, Tony Bardon (Cluj -Napoca) interpretându-l pe Contele Almaviva, Peter Hercz (Ungaria), Octavian Vlaicu, Camil Mara, Mugurel Chirilă, Dan Spanache. Melomanii vor asista și la două debuturi de rol: Gabriella Varvari va interpreta, în premieră, partitura Rosinei, iar Nicoleta Colceiar va juca rolul Berta. Biletul costă 30 de lei.
Dedicat tot Zilei Italiei, concertul simfonic al Filarmonicii Banatul, de vineri, 31 mai 2013, conţine trei uverturi, un intermezzo şi două lucrări concertante și aduce în fața publicului o formulă solistică deosebită, cu două trompete și pian. Melomanii vor asculta de la ora 19, în sala Capitol, Uvertura la opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Concertul pentru pian şi orchestră de Leonardo Saraceni – interpretat chiar de autor, Concertul pentru două trompete şi orchestră de coarde în do major de Antonio Vivaldi, avându-i soliști pe Corneliu Meici, primul trompetist al Filarmonicii „Banatul”, şi trompetistul german Franz Tröster, Uvertura (preludiu la actul I) la opera Traviata de Giuseppe Verdi, Intermezzo din opera Manon Lescaut de Giacomo Puccini şi Uvertura la opera Nabucco de Giuseppe Verdi. Evenimentul muzical va fi dirijat de maestrul Roberto de Maio (Italia). Biletele costă între 10 şi 30 de lei.
Un spectacol de teatru-dans, o operă contemporană și o gală a actorilor încheie astăzi probabil cea mai bună ediție a Festivalului TESZT la Teatrul Maghiar din Timișoara. De la ora 16, în sala Studio are loc spectacolul ”Accent grave: Somniare Somna” al companiei Kobez CMDC din Toulouse, Franța, cu Varga Heni și Antal Attila. ”Angajamentul interpretului pe scena lumii ca Actriţă, dansatoare apare ca sculptor, fâcând dintr-un material plastic – din ea însăşi – o formă nouă, inspirându-se din rolurile de până acum, din multitudinile de respiraţii pe care le-a adunat. Experienţele din trecut şi lipsa acestora din prezent vor să ajute la crearea noului rol, încă necunoscut. Ofelia se întâlneşte cu Medeea în aceaşi piesă. Cum se comportă Maria lui Büchner cu o actriţă care joacă Ofelia lui Shakespeare, ce atitudine trebuie să adopte pentru Medeea azi o actriţă care a jucat în trecut rolul Medeei. Expresia unei mişcări într-o clipă, iar în cealaltă mesajul piesei este redat de cuvinte susţinute de prezenţa muzicii electronice a lui Antal Attila. Monologuri interioare, condimentul deslușirilor. Gândurile unei femei visătoare, certurile interioare și cu cei din jur. Fiecare monolog este o haltă, staţia stării sufletești”, dezvăluie protagoniștii.
De la ora 18, actorii Teatrului Maghiar joacă, în sala mare, ”Opera țărănească” de Pinter Bela – Darvas Benedek. Biletele au prețul de 20 de lei, respectiv 10 lei (cu preț redus). De la 20, actori de ieri și de astăzi ai trupei timișorene vor susține o Gală festivă cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de la înființarea teatrului.
Două premiere în aceeași zi, cea de duminică, 2 iunie, propune publicului său Teatrul Național Timișoara. De la ora 11, la Studio „Uţu Strugari” al TNT are loc premiera spectacolului Bash de Neil LaBute. ”Un spectacol plasat sub semnul sincerităţii crude, Bash este un triptic de trei piese într-un act, o explorare în egală măsură lucidă şi emoţională a răului, în complexitatea lui, în aparenţa sa adesea benignă, cotidiană. Cei doi actori care semnează şi interpretează acest spectacol – Alexandra Didilescu şi Colin Buzoianu – pleacă de la premisa că Bash este un foarte bun exerciţiu de căutare în suflet şi în minte, de renunţare la mijloace exterioare de expresie pentru a ajunge la sinceritate extremă – în ambele sensuri”, susțin realizatorii proiectului. Premiera serii, programată de la ora 19 în Sala Mare a Teatrului Naţional, o aduce la rampă pe cunoscuta actriţă Claudia Ieremia, protagonistă a spectacolului Anna Karenina, adaptare de Helen Edmundson după Lev Tolstoi. ”Spectacolul abordează o temă extrem de actuală azi, în al doilea deceniu al secolului XXI, reconstruind, dincolo de timp, destinul unei femei în căutarea propriei identităţi, într-o profundă idiosincrazie cu o societate care nu o confirmă decât ca femeie, ca soţie, ca mamă, ca amantă, dar niciodată ca fiinţă umană pur şi simplu. Drumul pe care Anna Karenina îl alege conştient, vizionar este drumul care o transformă pe Anna – omul în Anna Karenina – mitul. Spectacolul poartă semnătura regizorală a Adei Lupu. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Matei Chioariu, Mădălina Ghiţescu-Petre / Victoria Rusu, Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Victor Bucur, Daniela Bostan, Mălina Petre, Mirela Puia, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Doru Iosif, Valentin Ivanciuc, Ana-Maria Pandele. Scenografia aparţine Rodicăi Arghir (decoruri) şi Alinei Lăţan (costume). Muzica este compusă de Tibor Cári, iar mişcarea scenică este semnată de coregraful Răzvan Mazilu. Light design-ul este realizat de Lucian Moga”, precizează secretarul literar al TNT, Codruța Popov. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
Teatrul German din Timișoara are în program, duminică, 2 iunie 2013, de la ora 19,30, o piesă celebră montată de un regizor faimos: ”Pescărușul”, de Anton Pavlovici Cehov, un spectacol de Yuri Kordonsky. Spectacolul este supratitrat în limba română, iar biletele costă 25 de lei.
Cehov este prezent și pe scenaTeatrulul studențesc Thespis , care joacă în această seară, 31 mai, spectacolul ”Bună dimineața, livada mea! Noapte bună, livada mea!”, după ”Livada de vișini”. Spectacolul se joacă la Casa Studenţilor, în studioul 202 „Diogene V. Bihoi”, de la ora 20, intrarea fiind liberă, în limita a 55 de locuri.
În cadrul reuniunii membrilor Comunității Evreilor din Timișoara, vineri, 31 mai, ora 18.00, la Muzeul de Arta, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie și desen al artistelor Renee Potizer Nass, Anca Buzatu și Anath Hanit. Un alt moment important al întâlnirii este Concertul oferit de Opera Națională Română din Timișoara, sub bagheta dirijorului Ladislau Rooth, la Sinagoga din Cetate, duminică, 2 iunie, de la ora 11.00. Accesul publicului este liber.
Sâmbătă, 1 iunie, de la ora 18, la Librăria Cartea de Nisip are loc o sesiune de autografe cu scriitoarea Maria Tanasă, autoarea cărții ”Iana Aryana”. ”Este o carte populată de personaje care mai de care mai spectaculoase, de la regi, regine, luptători viteji, la zâne, magi, animale prietenoase, ba chiar insecte zâmbitoare şi morcovi umblăreţi. Toate aceste personaje sunt pline de viaţă, hotărâte, fermecătoare şi într-o continuă acţiune (care, atenţie!, se petrece în Dacia), cum numai în basme mai găseşti. Nu doar copiii mici vor citi sau vor asculta poveştile din aceste pagini, nu doar ei se vor bucura de ilustraţiile ce însoţesc textul, ci, în mod sigur, şi copiii mari. Asta pentru că Iana Aryana nu are vârstă”, spune scriitorul Robert Şerban.
Teatrul Merlin a pregătit, ca în fiecare an, de 1 iunie, un program de jocuri, concursuri și spectacole după următorul orar: la Sala Burattino din Bastionul Theresia, jocuri și concursuri de la ora 11; în Parcul Copiilor, spectacolul Ariciul se va juca de la ora 18, pe platou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!