Duminică, 9 iunie 2013, de la ora 11, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara va avea loc spectacolul ”Simfonia dansului”, susținut de elevii Studioului de dans „Arabesque Stars”, condus de prof. Adriana și Constantin Gâdea. În aceeași zi, de la ora 19, va avea loc spectacolul cu opera ”Trubadurul”, de G.Verdi, într-o formulă artistică de excepție. La conducerea muzicală se va afla dirijorul Giuliano Carella din Italia, invitat special pentru acest eveniment. Pentru rolul Leonora, revine pe scena ONRT o soprană foarte îndrăgită de melomanii timișoreni: Dragana Radakovic, din Serbia. Absolventă a Facultății de Muzică din Belgrad, artista a studiat canto cu Radmila Bakocevic şi dirijat cu Stanko Sepic. Dragana Radakovic a cucerit publicul şi critica muzicală interpretând rolul Mary Voren din “Vrăjitoarele din Salem” de R. Word, în premieră mondială. Un alt rol cu care a avut mare succes în Italia, la Teatrul Comunal din Modena, la Piacenza şi Ferrara, este rolul Odabella din “Attila” de G. Verdi, sub conducerea muzicală a lui Pier Luigi Pizzi şi Francesco Rotta. Pe scena Operei din Timişoara, ea a cântat în mai multe spectacole, între care “Nabucco”, “Aida”, ”Adriana Lecouvreur” și ”Tosca”. Rolul Contelul de Luna va fi interpretat de Dan Patacă, iar pentru rolul Manrico este invitat, de la Craiova, tenorul Stelian Negoescu. De la Cuj Napoca vine Liliana Neciu, pentru rolul Azucena. Octavian Vlaicu interpretează Ferrando, iar Crina Vezențan, rolul Ines. Reprezentația include două debuturi de rol, Marius Zaharia în Ruiz și Cosmin Borlovan ca Mesager. Producția este regizată de Bob Massini. Biletele costă 30 de lei.
Concertul Filarmonicii timișorene de vineri, 7 iunie, de la ora 19, în sala Capitol, dirijat de maestrul Gheorghe Costin, are în program Concertul pentru violoncel şi orchestră nr.2 în Re major de Joseph Haydn, Concertul pentru pian şi orchestră nr.2 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 36 în Do major KV 425 de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliști vor fi violoncelista Teresa Beldi și pianistul Christian Beldi. Biletele costă între 10 şi 30 de lei.
În această seară de vineri, 7 iunie 2013, de la ora 19, la Teatrul Național Timișoara, în Studio „Uţu Strugari” publicul va vedea spectacolul ”Bash” de Neil LaBute, o montare care a avut premiera cu doar o săptămână în urmă. ”Un spectacol plasat sub semnul sincerităţii crude, Bash este un triptic de trei piese într-un act, o explorare în egală măsură lucidă şi emoţională a răului, în complexitatea lui, în aparenţa sa adesea benignă, cotidiană. Cei doi actori care semnează şi interpretează acest spectacol – Alexandra Didilescu şi Colin Buzoianu – pleacă de la premisa că Bash este un foarte bun exerciţiu de căutare în suflet şi în minte, de renunţare la mijloace exterioare de expresie pentru a ajunge la sinceritate extremă – în ambele sensuri”, explică secretarul literar al TNT, Codruța Popov. Duminică, 9 iunie, tot de la ora 19, în Sala 2 este programat spectacolul ”Orașul nostru”, de Thornton Wilder, în regia lui Ion Ardeal Ieremia. ”Oraşul nostru explorează relaţia dintre doi tineri, Emily Webb şi George Gibbs, vecini în Grover’s Corners, un orăşel pierdut în New Hampshire. În lipsa lor de tonuri acute, ei rezonează perfect cu lumea care populează începutul de secol XX, în bucuriile şi spaimele ei, în descoperirile şi ignoranţa ei, în inocenţa şi obtuzitatea ei. Într-un fel foarte simplu şi direct, piesa lui Wilder oferă terenul propice experienţei umane universale. Simpla poveste de iubire este mereu şi mereu redescoperită întrucît pune întrebări despre lume, viaţă, iubire şi moarte care sfidează timpul, ca şi despre barierele sociale cărora li se schimbă doar numele, nu şi semnificaţia”, susțin realizatorii spectacolului. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
Și Teatrul Maghiar Csiky Gergely are, pe afișul zilei de astăzi, de la ora 19, în sala Studio, cel mai nou spectacol al său: ”O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, o montare a tinerei regizoare Kedves Emőke. „Pentru mine este important ca spectatorul să decidă singur ce a văzut. Ce anume va vedea de data asta? Doi actori extraordinari, și un text de Beckett foarte bun despre probleme, situații de viață și relația de cuplu. Am învățat foarte multe de la Tokai Andrea și Bandi András Zsolt, a fost interesant să lucrez cu doi actori experimentați”, declară regizoarea. Beckett a început să scrie ”O, ce zile frumoase!” în anul 1960 şi a publicat-o la New York un an mai târziu în Groove Press. Premierea absolută a piesei a avut loc la 17 septembrie 1961 în teatrul Cherry Lane din New York. Piesa are ca subiect trecerea timpului şi efectul pe care aceasta îl are asupra condiţiei umane. Biletele pentru spectacol au preţul de 10 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5 lei). Spectacolul se traduce în limba română.
Elevi ai Liceului de Muzică din München vor susține două concerte la Timișoara, la invitația Centrului Cultural German. Ei vor cânta alături de colegii lor timișoreni, iar accesul publicului la evenimente va fi liber. Concertele se vor desfășura sâmbătă, 8 iunie 2013, de la ora 18, în sala “Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu”, şi duminică, 9 iunie 2013, începând ora 18 în Sinagoga din Cetate (str. Mărăşeşti nr.6). Participă elevi şi studenţi de la Şcoala de muzică din München, Colegiul Naţional de Artă din Timişoara și de la Facultatea de Muzică a Universității de Vest. Ei vor interpreta lucrări de Beethoven, Bach, Haydn, Vivaldi, Ceaikovski, Albinoni, Saint-Saens, Boccherini și K.Abe (Japonia). Proiectul este coordonat la Timişoara de prof. Cristina Dan de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”.
Sfârșit de săptămână bogat pentru iubitorii de folclor din Timișoara, căci se deschide, doldora de muzică și joc, ”Lada cu zestre” . Festivalul -concurs cu acest generic se va desfășura după următorul program: sâmbătă, 8 iunie, de la ora 9, la sediul Centrului de Cultură și Artă Timiș (str. E. Ungureanu , nr.1) secțiunile de muzică (soliști vocali și instrumentiști, coruri, grupuri, fanfare, orchestre populare), recitatori și teatru, artă plastică (expoziții foto, arta decorativă, țesături populare), gastronomie; duminică, 9 iunie, de la ora 9, la Casa Armatei – secțiunea coregrafie (ansambluri de dansuri ,ansambluri folclorice , ansambluri de cântece si dansuri, ansambluri pe generații, ansambluri de creație folclorică, formații de dansuri mixte, formații de bărbați, formații de fete, formații de dansuri a etniilor), finaliste fiind 49 de localități ale județului Timiș; de la ora 10, la sediul Centrului de Cultură și Artă Timiș (str. E. Ungureanu, nr.1), secțiunea coregrafie (soliști dansatori, grupuri de dansatori, inclusiv cele ale etniilor, dansuri moderne, alte genuri etnografice), în finală participând 51 de localități. Accesul publicului la toate fazele festivalului este liber.
Asociaţia Culturală TGP invită publicul timişorean la concertele extraordinare de gospel „You are my life”, cu care se va încheia cea de-a IX-a ediţie Timişoara Gospel Project. Acestea vor avea loc la Sala Capitol, sâmbătă, 8 iunie, la ora 20.00 şi duminică, 9 iunie, la ora 19. Intrarea este liberă, dar se acceptă donaţii pentru Centrul de Îngrijire Paliativă de tip hospice „Casa Milostivirii Divine”. Anul acesta evenimentul va reuni muzicieni din generaţii şi zone muzicale diverse: Petre Ionuţescu (trompetă, clape), Marcelle Poaty-Souami (pian), Kajtar Arpad (chitară), Mihai Moldoveanu (bas), Sergiu Cătană (tobe). Conducerea muzicală îi aparţine lui Dominic Samuel Fritz, fondatorul Timişoara Gospel Project.
Citiți principiile noastre de moderare aici!